Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zahuktale pripreme za WINE EnoGASTRO Vip Event

14.06.2021. 10:43


Budući da je epidemiološka situacija sve bolja, a mjere se postepeno popuštaju, napokon smo u mogućnosti započeti organizaciju naše lijepe priče namijenjene Vama ugostiteljima i hotelijerima, stoji u dopisu u kojem se Dantes Begić i ekipa WINE EnoGASTRO Vip Eventa iz agencije Ricerca Mercato obratila na adrese ugostiteljskih i turističkih tvrtki najavljujući ovo iznimno i hvale vrijedno eno gastro zbivanje, u Zadru za kraj lipnja. Partneri događaja su Hrvatska turistička zajednica I Hrvatska gospodarska komora a pokrovitelji projekta su Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede I Hrvatska obrnička komora.
– Eventi nisu usmjereni samo prema vlasnicima restorana, konoba, pizzeria, hotela, direktorima hotela, managerima hotela već i djelatnicima navedenih objekata tj. kuharima, konobarima, barmenima, sommelierima, baristima, slastičarima i brojnim drugim ugostiteljima!
Planirano je i dogovoreno pet evenata počev od Rijeke (16. lipnja), Poreča (17,6,), Splita (23.6.), do Zagreba (1.7.) a zadarski je u hotelu Kolovare 30. lipnja.


Za »bratstvo« ugostitelja i proizvođača domaćih proizvoda
Ulaz je besplatan i samo moguć ugostiteljima, ugostiteljskim djelatnicima i hotelijerima.
Lanjska velebna izvedba još je u sjećanju ovdašnjih ugostiteljskih djelatnika, vinara, mnogobrojnih zadarskih izlagača koji su svojim proizvodima doprinijeli kvaliteti manifestacije. Biti će to prilika za učenje od eksperata uz druženje i degustacije vina te raznih delicija. Event je poseban po predavanjima o vinima, sljubljivanju vina i sira, barmenskim prezentacijama, kuharskim radionicama..: Sir i vino u modernoj gastronomiji – sljubljivanje sira i vina, Sousvide kuhanje I vakumiranje moderne generacije, Uvod u svijet cigara by Camelot, Potencijal Graševine u visokoj gastronomiji neke su od tema o kojima će govoriti poznati govornici poput Filipa Savića, Dragana Jovanovića, Mire Šemić, Manuele Maras, Zorana Lukića …. I mnogih drugih.


​Humanitarna nota
Pod vodstvom gastro chefa Dragana Jovanovića, goste očekuju i razne kuharske prezentacije te humanitarni cooking show.
Između edukacija, odnosno u pauzama između predavanja, druženje je sa 30-tak vrlo kvalitetnih izlagača (vino, sir, pršut, meso, riba, ugostiteljska oprema i razne delicije) koji prezentiraju sebe i svoje proizvode, a i prilika za kušati proizvode te ostvariti nove kontakte i dogovoriti buduće suradnje.
Na samom kraju eventa, na rasporedu je humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina koja zasigurno pridaje dodatnu vrijednost događaju. Prikupljeni novci namijenjeni su Udruzi osoba sa invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Za novu Sobu čuda (www.uosismz.hr) kojoj je ta pomoć vrlo potrebna!




Zadarski udjel
Uz istaknute učesnike iz cijele zemlje Cromaris, Marikomerc, Maraska Gligora, među ostalim, svaki sa svojim proizvodima brane boje ZD županije, dok se među kremom hrvatskog vinarstva (Cattunar estate winery, Vinarija Gospoja, Ščurek vino, Blato 1902, Vinarija Kabola, Bodren, Galić vina,..) pojavljuju Vina Fiolić, Kraljevski vinogradi, Obrt KerVin, PZ MasVin i Vinarija Škaulj.
Grad Zadar i Zadarska županija i niz općina i gradova sponzori su i donatori manfestacije. Među govornicima za sad znamo i za Nikolinu Paleku, Tomislava Karamarka. Kroz niz radionica i predavanja spomenuti ću onu naziva »Zaboravljena Svrdlovina«.