Bibinjski Zbor mladih Magnificat oduševio Visočance

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Kulturno-duhovni program u Župnom dvoru
Večer je najljepše obilježio koncert Zbora mladih Magnificat iz Bibinja s voditeljem zbora Ivicom Kerom. Mladi Bibinjci su svojim prekrasnim glasovima i izborom duhovnih pjesama bili pravo duhovno osvježenje u prekrasnom ambijentu župnoga dvora u Visočanima
Ljiljana JURJEVIĆ
Večer je najljepše obilježio koncert Zbora mladih Magnificat iz Bibinja

Župa Visočane spada u red najstarijih u Ravnim kotarima, a spominje se u spisima iz 1446. godine uz ime župnika Mate Strike. O višestoljetnoj povijesti svjedoči i sačuvano zvono župne crkve sv. Mihovila iz 15. stoljeća, koje je među najstarijima u Dalmaciji. Crkva sv. Ante Padovanskog sagrađena je u 18. stoljeću, a obnavljana je više puta uz rad i trud mještana Visočana. Ova župa kroz svoju dugu povijest iznjedrila je svojoj Crkvi i hrvatskom narodu 15 svećenika - najpoznatiji od svih bio je isusovac, profesor, hrvatski književnik i prosvjetitelj Josip Milunović, rekla je u uvodu kulturno- duhovnog programa u Visočanima voditeljica Ana Bukvić.

Duhovno osvježenje

Ovu večer u Visočanima, prožetu pjesmom i recitacijama organizirao je uoči župne fešte, blagdana Svetog Ante Padovanskog, don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i poslužitelj Župe Visočane. Bio je tamo i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar koji je potpomogao organiziranje ovog, za male Visočane, velikog događanja.

No, večer je ipak najljepše obilježio koncert Zbora mladih Magnificat iz Bibinja s voditeljem zbora Ivicom Kerom. Mladi Bibinjci su svojim prekrasnim glasovima i izborom duhovnih pjesama bili pravo duhovno osvježenje u prekrasnom ambijentu Župnoga dvora u Visočanima. Svojim mladim sumještanima Bibinjcima bio je oduševljen i organizator don Ante koji je istaknuo kako su upravo oni svojom pjesmom i osmijehom osvojili srca prisutnih, a njih je tu večer bilo 50-ak, što je za Visočane koje broji 200-300 žitelja veliki odaziv.

Prije samog koncerta Zbora mladih Magnificat pjesme domaćeg svećenika i pjesnika don Ivana Kevrića pročitala su djeca iz Visočana: Petar Kevrić, Marija Bukvić, Karla Kevrić, Luce Letina i Ivana Bukvić.

Mnogo toga bi ostalo nepoznato o Župi Visočane da nije bilo marljivoga rada i entuzijazma domaćega sina, hrvatskog domoljuba i svećenika don Ivana Kevrića. Uz posvećeni pastoralni rad, povijesna istraživanja, pisao je pjesnička i prozna djela. Vrijedan je i značajan njegov doprinos povijesti Visočana, u koje se uvijek vraćao i u svojim pjesničkim ostvarenjima.

«Ljubav je duša vjere«

- U znak zahvalnosti za nasljeđe koje nam je ostavio, poslušat ćemo nekoliko njegovih pjesama u koje je utkao ljubav prema rodnom kraju, prema domovini Hrvatskoj i nadasve prema majci, koja je temelj i nositelj istine života, kazala je voditeljica Ana, dok je njezin kolega Petar Kevrić podsjetio na obilježavanje same svetkovine Svetog Ante Padovanskog, nebeskog zaštitnika župe Visočane.

«Ljubav je duša vjere, ona je oživljava; bez ljubavi, vjera umire« napisao je sv. Ante, rodom Portugalac kojega se časti ne samo u Padovi, gdje je podignuta prekrasna bazilika u kojoj se čuvaju njegovi posmrtni ostaci, već i u cijelom svijetu, a tako i u našim Visočanima. Samo duša koja moli, rekao je sv. Ante, može napredovati u duhovnom životu. Zato je neprestano pozivao vjernike neka se bore protiv pohlepe, oholosti i nečistoće i neka vrše kreposti siromaštva i velikodušnosti, poniznosti i poslušnosti, neporočnosti i čistoće.

Na kraju večeri pročitana je i čestitka zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića koji je Visočancima i njihovim gostima čestitao blagdan Sv. Ante.

Kroz Magnificat prošlo preko 200 mladih zboraša!

Zbor mladih Magnificat iz Bibinja izveo je u Visočanima glazbeni program i uveličao proslavu blagdana Sv. Ante. Zbor je započeo s radom prije 26 godina u vrijeme župnika don Anđelka Buljata. Od tada neprestano aktivno djeluje u župi i izvan nje animiranjem misa za mlade, klanjanja, duhovnih obnova, molitvenih susreta, vjenčanja i sl. Nakon Bernardice Kero, od 2000. godine na čelu zbora do danas je Ivica Kero. Magnficat je sudjelovao na festivalima Uskrsfest, Krapinafest i Framafest. Snimio je 5 vlastitih pjesama, jedan CD live s božićnog koncerta, a upravo je u pripremi CD, tj. snimka koncerta povodom 25. godišnjice osnutka. Kroz zbor je »prošlo« gotovo dvjestotinjak mladih od kojih danas i njihova djeca nastavljaju istim putem. Način na koji Magnificat slavi Boga zadržao je svoju prepoznatljivost svih ovih godina.

Don Jere i Torcida

Kao poseban gost iznenađenja na pozornicu je pozvan dr.sc. don Jerolim Lenkić, koji je izveo nekoliko svojih pjesama, a publici posebno draga bila je njegova izvedba pjesama o Hajduku i Torcidi. Don Jere, kako ga od milja zovu, odlično se snašao na pozornici. Podignuo je atmosferu u Visočanima pjesmama o Zadru, Dalmaciji, Hajduku i Torcidi, a jednu pjesmu otpjevao je i u duetu sa svojom sestrom.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)