Zadranima bi odvoz otpada mogao poskupjeti gotovo 100 posto

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Gradonačelnik Dukić predložit će Gradskom vijeću
Cijena odvoza miješanog komunalnog otpada za spremnik od 120 l cijena je trenutačno 50,57 kuna. Sada bi se cijena trebala sastojati od dva dijela, minimalne usluge čija cijena će biti jedinstvena za spremnike svih veličina i iznosit će 83 kune i količine mjesečno odvezenog otpada
Vedran SITNICA
Na prijedlog tvrtke Čistoća gradonačelnik Branko Dukić predložit će da se poveća cijena odvoza miješanog komunalnog otpada

Građanima Zadra iza sljedeće sjednice Gradskog vijeća priprema se prvi veliki udar na kućni budžet. Ukoliko se prikupi dovoljan broj vijećničkih ruku cijena sakupljanja komunalnog otpada na području grada Zadra mogla bi poskupjeti od 65 pa čak do 100 posto u odnosu na dosadašnje cijene.

Naime, prema Odluci gradonačelnika Branka Dukića koji je dao suglasnost na cijenu obvezne minimalne javne usluge (OMJU) (predložene u nacrtu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Zadra, sada bi se cijena trebala sastojati od dva dijela, minimalne usluge čija cijena će biti jedinstvena za spremnike svih veličina i iznosit će 83 kune s PDV-om i količine mjesečno odvezenog otpada. Prema gradonačelnikovoj odluci obvezna minimalna javna usluga je iznos koji se osigurava radi ekonomski održivog poslovanja te sigurnosti, redovitosti i kvalitete pružanja javne usluge, kako bi sustav sakupljanja komunalnog otpada mogao ispuniti svoju svrhu. Cijena OMJU-a dio je cijene javne usluge. Osim kategorije kućanstva postoji i kategorija korisnika koji nisu kućanstvo, a oni će OMJU plaćati u iznosu od 107,3 kuna. Ukoliko se na istom obračunskom mjestu isti korisnik može razvrstati i u kategoriju kućanstvo i u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo, korisnik je dužan plaćati samo cijenu OMJU-a obračunanu za kategoriju korisnika koji nije kućanstvo.

Bez potpore u Vijeću

S obzirom na trenutačnu raspodjelu vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću, mali su izgledi da ovakav prijedlog gradonačelnika Dukića dobije natpolovičnu potporu, što nam je potvrdio i Daniel Radeta, iz Kluba vijećnika SDP-a istaknuvši da je u ovom trenutku gradonačelnikova odluka o povećanju cijena sakupljanja komunalnog otpada neprihvatljiva.

- Mi smo još i prije najave ovog poskupljenja isticali kako će Grad definitivno morati ići na dodatna poskupljenja usluga s obzirom na sve okolnosti koje se događaju. No, to poskupljenje će biti realno samo u onom trenutku kada se otvori novi Centar za gospodarenje otpadom koji u međuvremenu nije otvoren, tako da zasad ne vidim još uvijek pravi valjani razlog za poskupljenje. Imamo ono što imamo u Diklu, vjerujem da ćemo to imati još jako dugo s obzirom da su i najavili kako su nastali određeni problemi kod izgradnje CGO-a, vezano uz poskupljenja same izgradnje, tako da sve što smo unaprijed najavljivali da će se događati se i događa, naglasio je Radeta te dodao kako su još u kampanji objavili video koji pokazuje kako izgleda grad te kako se gradska uprava odnosi prema smeću u gradu Zadru.

Smatra kako ovakvim načinom upravljanja grad Zadar postaje jedan veliki deponij u kojem je upitan i sam način naplate sakupljanja komunalnog otpada.

Ovakva usluga je preskupa

- Sve to što plaćamo, pitaj Boga kako se i na što u konačnici troši. Naš stav po tom pitanju je jasan, Tu uslugu ne bi trebalo poskupljivati dok god se ona ne unaprijedi. Dok god je ovakva kakvu ju imamo danas, ona je i na ovaj način preskupa za građane Zadra. Imamo komunalije koje smo jako puno plaćali godinama, a grad nam je zapravo zatrpan smećem. Ono što se događa na odlagalištu kod Dikla i na toj površini je pravi pokazatelj politike kakvu Grad Zadar vodi. Zarađuju jako puno novca na tom otpadu, a kroz uslugu građanima ne vraćaju ništa. Usluga kao takva ne bi trebala Gradu Zadru biti prihod, to bi trebala biti komunalna usluga koja rješava problem odvoza smeća našim sugrađanima. Ta gradska tvrtka ne bi smjela zarađivati na odvozu smeća i onda raspolagati tim novcem kako hoće, već bi omjer prihoda i rashoda u njihovu redovnom poslovanju trebao biti na nuli, te da se usluga vraća građanima na način da za ono što plate imaju uredan i čist grad. Ovo što danas imamo je ništa. Klub vijećnika SDP-a neće podržati ovu gradonačelnikovu odluku o pokupljenju. Dok god imamo više zaposlenika u Čistoći nego kanti i kontejnera po gradu do tada nećemo podržati nikakvo poskupljenje, istaknuo je Radeta.

Još 12. svibnja ove godine otvoreno je e-savjetovanje s javnošću o Nacrtu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zadra kojeg je pripremio gradski UO za komunalne poslove, a da o tome zadarska javnost nije znala ništa jer je informacija objavljena u obliku poveznice isključivo na službenoj stranici Grada Zadra. E-savjetovanje s javnošću trajalo je 30 dana, a završeno je 10. lipnja, a da nitko nije dao informaciju toj istoj javnosti o njegovu održavanju, što bi trebala biti obveza Grada.

Tajnovito e-savjetovanje

- U ovo tehnološko doba gdje se informacije razmjenjuju putem društvenih kanala i gdje informacije cirkuliraju jako brzo, nema niti jednog valjanog razloga zašto to nisu znali građani i mediji, tako da nema nikakvog opravdanja za to što nitko nije znao za to e-savjetovanje. Očito je to e-savjetovanje u ovakvom obliku kakvog ga imamo danas ne funkcionira i to nešto što hitno treba mijenjati. Grad Zadar bi po tom pitanju morao biti puno ažurniji i više koristiti društvene mreže, svoje internetske stranice, sve postojeće kanale uključujući i medije. Međutim, oni to objave kao nekakav link na nekoj podstranici i onda se dogodi poskupljenje, a da nitko ništa o tome ne zna. To nije samo po pitanju smeća, već i po pitanju prostornih planova, po pitanju bisera grada Zadra, poslovnih terena po Boriku i svega ostalog. Sve kada se treba nešto dogoditi u tišini onda se to dogodi kao primjerice ovo e-savjetovanje, kao građani nemaju primjedbi. Imaju oni primjedbi, samo ih nemaju kome dati jer ih Grad po tom pitanju ne sluša, zaključio je Radeta.

Enio Meštrović i vijećnici njegove Nezavisne liste također su odlučni u tome kako na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća neće dati suglasnost gradonačelniku na cijenu minimalne javne usluge predložene u nacrtu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zadra.

- Podržat ćemo to kada se napravi sistematizacija radnih mjesta u Čistoći i svi prekobrojni na izmišljenim radnim mjestima nađu posao u realnom sektoru. Dakle, još dugo vremena NE, naglasio je Meštrović.

Usvajanjem ove gradonačelnikove Odluke stavila bi se izvan snage ona iz 2017. godine kada je prema cjeniku usluga Čistoće d.o.o. obavezna cijena za kućanstvo za spremnik od 80 l bila 43,79 kuna, za onaj od 120 l cijena je bila 50,57 kuna, za dvostruko veći 64,13 kuna, za onaj od 1100 l 242,95 kuna dok je korištenje zajedničkog spremnika od 120 l iznosilo prosječno 50,57 kuna. Obračun se radio prema drugačijoj formuli od one koja bi se primjenjivala ukoliko bi Odluka bila usvojena na Gradskom vijeću, no ono što građane jedino zanima jest da će u konačnici iznosi računa biti gotovo duplo veći, što nije niti malo optimistično u trenutačnoj situaciji dok se velika većina sugrađana bori krpati kraj s krajem, iz mjeseca u mjesec.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno