Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Cesta Zemunik-Zadar se neće zatvarati

Autor: Velimir Brkić

13.07.2008. 22:00
Cesta Zemunik-Zadar se neće zatvarati

Foto: Velimir BRKIĆ



Kako je i obećao, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sastao se u ponedjeljak rano prijepodne s čelnicima Općine Zemunik. Na zatvorenom sastanku razgovarali su o problemu prometnice između Zemunika Donjega i Zadra koja presijeca uzletište Zračne luke Zadar, što svakodnevno zahtijeva povremena zatvaranja, a tijekom vikenda gotovo cijeli dan. Stalno spuštanje rampe i blokada prometa na zračnoj luci za lokalno stanovništvo i vozače je postalo neizdrživo.
Ministar Kalmeta je rekao da se zasad ta prometnica neće zatvoriti, a do jeseni će se izraditi idejna studija o gradnji podvožnjaka na njoj.
– Došli smo vidjeti što se može napraviti. Cesta se neće zatvarati, to sam i prije kazao. Dogovorili smo izradu idejne studije, odnosno idejnog projekta podvožnjaka na postojećoj trasi ceste koju presijeca pista. Do kraja rujna ćemo tim projektom doći u Zemunik i definitivno odlučiti odgovara li projekt te krenuti u realizaciju, rekao je Kalmeta.
Osim o cesti preko zračne luke, Kalmeta je s Marušićem i njegovim suradnicima razgovarao i o projektu izgradnje cestovne petlje, odnosno deniveliranog križanja za sigurnije uključivanje u promet na Jadransku magistralu (D-8) u Murvici iz pravca Smokovića i Zemunika.
Zbog šezdesetak slijetanja i polijetanja protekle subote cesta od Zemunika prema Zadru, koju presijeca zrakoplovna pista, bila je više od pola dana zatvorena za promet. Cesta se već drugi vikend i ne zatvara na rampi već na raskrižju županijske ceste Ž6040 Zemunik (D502) – Sukošan (D8) i državne ceste D502 Zadar (D8) – Smilčić D(56) kod zemuničkog nogometnog igrališta Lužine. Promet se preusmjeravao i na Babindubu.
– Od 60-ak slijetanja njih zasigurno 55 zrakoplova moglo je sletjeti na civilnu, a ne na vojnu pistu. Time bi se gotovo neznatno zatvarala sporna cesta. Sve je to samo halabuka da se pripremi teren za konačno zatvaranje te za nas izuzetno važne prometnice, mišljenja su Zemuničani koji su sa zanimanjem očekivali rezultat razgovora ministra Kalmete s čelništvom Zemunika.
Prometni presedan, ali ujedno i noćna mora Zračne luke Zadar, je cesta preko koje već 40 godina slijeću i polijeću zrakoplovi. Sve je to posebna atrakcija za turiste, pogotovo strance, nenavikle na ovako originalno prometno rješenje koje se polako, ali sasvim sigurno sprema u povijest. Zbog stalne opasnosti koja prijeti na tom vrlo prometnom prijelazu zadarska Zračna luka svoju suglasnost na gradnju brze ceste Zadar 2-Gaženica, prozvane Kalmetina, uvjetovala je upravo zatvaranjem sporne ceste.