Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatska u Brestu, prijestolnici mora i mornara

Autor: Damir Maričić

13.07.2008. 22:00
Hrvatska u Brestu, prijestolnici mora i mornara

Foto: Damir MARIČIĆ



Kao u nezaboravnoj Barbari Jacquesa Preverta, nad Brestom neprestano kiši, ali to ovdje ne smeta baš nikoga od 25 nacija s 2.000 starih ili “starinskih” brodova, niti preko 15.000 mornara, na desetke i desetke tisuća posjetitelja, tisuće performera, glumaca, pjevača, izvođača, baš nikoga tko sudjeluje u ovom najvećem okupljanju mora i mornara što se događa jednom u četiri godine.
Hrvatska je ovdje nazočna s 10 povijesnih brodova, čime je projekt začet od dr. Joška Božanica i Ars Helieutice prerastao u nacionalni nastup, u kojem sudjeluje i Zadar preko Sveučilišta u ZAdru kojeg zastupa prof. dr Vladimir Skračić, TZ Zadarske županije na čelu s Ivom Dunatovom i Mirom Buljanovićeem, odnosno Damirom Hordovom na našem štandu u Dalmatinskom selu, odnosno najvažnijoj zadarskoj predstavnici Conduri Croatici, bez koje ne bismo bili ovdje.
Ovdje je uz conduru falkuša Comesa-Lisboa, s kojom je, možemo kazati, sve počelo, falkuša molo, neretljanska lađa i neretljanska trupica, murterska gajeta kurnatarica, rovinjska batana i hvarska gajeta mociguzica, odnosno viški guc pol oriha, s kojim su pristgli Tonka Alujević i Alen Krstulović, posebno jer su plovili do Bresta, naravno, Midijem.
Hrvatski nastup kao jedne od zemalja počašćenih gostiju obišao je naravno i gradonačelnik Bresta Françoise Cvillandre, uz desetke tisuća posjetitelja.
Hrvatska osim 10 brodova u moru, a na fotografijama vidite da je to Atlantski ocean sa svojim karaterističnim razlikama plime i oseke od 7-8 metara, ima Dalmatinsko selo. Tu je naravno hrvatski restoran, a kako ga ne smije voditi netko tko nije francuski državljanin, snalažljiva Hrvatska našla je Francuza hrvatskog porijekla Vinka Bogdanovića, koji je ovdje u kulinarstvu već 15-ak godina. Dagnje na buzaru, pašticada, pečeni krumpir, salata od rigice, pomidora, kapara i mariniranih inćuna, a bogme i pečena janjetina, grabe se na štandu na tone (jelo i pilo se naravno plaća), propagandni materijali na štandu kojeg drže udružene snage četiri turističke zajednice iz Dalmacije nestaju. Svi su sudionici uz to što nastupaju i gledatelji nastupa svih ostalih.
Život počinje istinabog oko 10 pa i 11 ujutro (zora je nakon osam), ali zato sunce ovdje gotovo na nultom meridijanu, a s računanjem vremena istovjetnom nama zalazi oko 23 sata, pa se onaj dio što se zove noćni može zvati ponoćni. U ponoć je nekoliko stotina jedrenjaka i brodova imalo defile uz svjetlosno laserske i zvučne efekte i daleki vatromet.
U ponedjeljak je u Brestu kao i naravno u cijeloj Francuskoj svečano jer se slavi Dan Republike, najveći francuski praznik. U Parizu su i naš predsjednik i premijer. U utorak 15. srpnja je ovdje Dan Hrvatske, a najavljen je dolazak Stjepana Mesića koji će brodom iz Bresta među naše brodice, koje će zajedno isploviti. Hrana će biti i bolja, a ni pjesme neće nedostajati. Istina, šteta što Tovareća mužika nije došla. Ovdje bi našli nekoliko orkestara sličnih manira, koji su sinoć, ili je to bilo jutros do maloprije, kad god, treštili lukom.
Brest ne može poslužiti sve goste što ih je dobio, ali nitko se ne ljuti i sve u blagosti drži ono što sve ove ljude ovdje i spaja – beskrajno more.