Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kreće i Zadar Snova

Autor: Nikola Markulin

13.07.2008. 22:00
Kreće i Zadar Snova

Foto: Adam VIDAS



Uoči skorog početka 12. izdanja kazališnog festivala “Zadar Snova” jutros je održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali Kristijan Mičić, osnivač i ravnatelj festivala te voditelj istoimene udruge, Sanja Petrovski, voditeljiva Zadarskog plesnog ansambla, i Davor Fadić, predsjednik udruge ZVUK.
Dvanaesti Zadar Snova započet će 7. kolovoza i kroz tjedan dana koliko će trajati ponudit će 12 različitih programa. olaskavši medijima kako su oni kreatori suvremene društvene svijesti Kristijan Mičić je skrenuo pažnju na problem koji on i predstvanici druge dvije udruge prisutni na presici smatraju akutnim, a to je problem adekvatnog prostora:
– Pred vama danas istupamo kao formalan i praktičan savez organizacija čije se djelatnosti na izvedbenom, organizacijskom, umjetničkom, produkcijskom u dobrom dijelu preklapa. Zajedno kreiramo jednu urbanu svijest koja je od vitalnog značaja za ovaj grad i njegovu kulturnu scenu. U pozadini ovog našeg okupljanja stoji zajednička potreba za adekvatnim prostorom. količinom i kvalitetom našeg rada, brojem umjetnika, brojem radionica i sl., mislim da to zaslužujemo. Scena koju smo zajednički svih ovih godina kreirali prerasla je današnje kapoacitete. Kada bismo dobili prostor naš rad bi bio još kvalitetniji i trajao bi tijekom čitave godine. Što se tiče samog programa ovogodišnjeg festivala tu će se u osam dana naći dvanaest različitih programa. Biti će tu kazališnih, plesnih i uličnih produkcija kao i projekcije kratkometražnog filma. Jedini naš kriterij je kvaliteta.
Sanja Petrovski najavila je dvije produkcije Zadarskog plesnog ansambla koje će publika imati prilike vidjeti na Zadru snova. Radi se, kazala je Petrovski, o plesnim predstvama “Razgovor duše i tijela” i “Medium”. Na kraju svog izlaganja Petrovski je kazala kako ne smatra da bi se plesne predstve koje posjetitelji zadarskih ljetnih festivala imaju prilike gledati u sklopu njih trebale odvojiti u samostalni plesni festival. Tako bi, dodala je Petrovski, izašli iz našeg konteksta u kojem vrlo dobro komuniciramao i, što je još gore, zapali u izolaciju.
Davor Fadić je najavio trening Nezavisne video produkcije ACME kluba koji će trajati od 21. do 24. srpnja:
– Odlučili smo se za radionicu video produkcije kako bi ljude potakli da se izražavaju i na taj način. Očito, je taj vid izražavanja u našoj sredini do danas bio najslabije zastupljen, pa smo se odlučili za jednu ovakvu radionicu. Također, sedmog kolovoza na Kapetanskom parku će se u sklopu Zadra snova, po završetku predstava, održati koncert Kultur Shocka, multietničkog banda čiju je glazbu vrlo teško definirati. Nešto ranije, 2. kolovoza, također na Kapetanskom parku ćemo organizirati i Radikal DUb Soundsystem.
Za kraj, svo troje sudionika konferencije za medije je poručilo kako je zadarska nezavisna scena integrirana u savez i kako svojim djelovanjem ispunjava sve preduvjete za jednim multimedijalnim centrom u koji bi se njihove organizacije smjestile, te su zajednički zatražili razumijevanje nadležnih institucija. U protivnom, moglo bi se dogoditi, upozorili su, da sve ovo što je godinama na polju umjentosti i kulture stvarano brzo propadne.
 


Program 12. Zadra snova:
7. kolovoza, Sv. Nikola, 21.00“Memories Are Made of This…”
8. kolovoza, Spomenik Suncu, 21.30“Le Bizzarium”
8. kolovoza, Sv. Donat, 22.30International Short Movie Festival Interfilm Berlin predstavlja “Berlin in Brief”
9. kolovoza, Arsenal, 20.00“Some Things Happen All at Once”
9. kolovoza, Trg Sv. Stošije, 21.00“Le Bizzarium”South Miller & Jacob Brindamour; Les Sages Fous, Quebec, Kanada
10. kolovoza, Sv. Donat, 21.00“Razgovor duše i tijela”
10. kolovoza, Sv. Dominik, 22.00“Medium”
10. kolovoza, Sv. Donat, 23.00European Film Academy & United International Pictures predstavljaju
11. kolovoza, Sv. Dominik, 21.00“Yukio Mishima: Hanjo”
11. kolovoza, Sv. Donat, 22.30European Film Academy & United International  Pictures:“Short matters!/Kratki su bitni!”
12. kolovoza, Sv. Nikola, 21.00“Elfriede Jelinek: Jackie”
12. kolovoza, Sv. Donat, 22.30“Nulovanje”
13. kolovoza, Kalelarga, Riva, 20:00, 22:00“Beach Patrol”Icarus Performance Troupe, Sydney, Australija
13. kolovoza, Sv. Dominik, 21:00“Utjelovljenje”
14. kolovoza, Kalelarga, 20:00, 22:00“Roo‘d”Icarus Performance Troupe, Sydney, Australija