Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na Pagu totalni kolaps!

Autor:

13.07.2008. 22:00
Na Pagu totalni kolaps!

Foto: Alenka FESTINI



– U sve se krenulo prekasno, mi smo tražili dodatni liječnički tim već od 1. lipnja i da je tako bilo, ne bi se dogodilo ovo što se sada događa, kaže gradonačelnik Paga Andreja Bukša
Iako je dolazak petog, dodatnog liječničkog tima bio najavljen za jučer, u ambulanti u Pagu nam je rečeno kako najavljena pomoć nije stigla. Trenutačno na području grada Paga, općina Povljane i Kolana boravi preko 30.000 turista. Međutim, već od sljedećeg vikenda očekuje se znatno veći dolazak gostiju, kada zapravo kreće razdoblje najjače turističke špice. Prema najavama paških turističkih djelatnika, od konca ovog tjedna Pag, Povljana i Kolan mogli bi imati s domicilnim stanovništvom, vikendašima i turistima preko 80.000 ljudi. Za sada su na usluzi pacijentima i onim kojima je nužna hitna pomoć, svega četiri liječnika ambulante Pag.
– Stanje u ambulanti je kao šezdeset i neke i ovo je svakako najgora godina od kada ja radim, rekla je liječnica Vesna Uljančić dodajući kako je od Doma zdravlja Zadarske županije prije dva mjeseca pismeno zatražena organizacija dežurstava i dodatnog liječničkog tima, ali odgovora nije bilo.
Trenutačna zdravstvena zaštita na Pagu posve je neprimjerena suvremenim standardima. Broj pacijenata je višestruko povećan, povećan je broj intervencija i potrebe za hitnim odlaskom liječnika iz ambulante, budući da je Pag tranzitan za promet pa su prometne nesreće česta pojava. Kada liječnik ode na intervenciju ili s bolesnikom hitno u Opću bolnicu Zadar, ambulanta u Pagu ostaje prazna, a pacijenti čekaju jednog od liječnika kako bi im pružio pomoć.
Totalni kolaps, kažu u ambulanti. Napomenimo da je Poglavarstvu Grada Paga prošli tjedan iz županije javljeno da će novi liječnički tim stići u ponedjeljak i kako za taj tim treba osigurati smještaj. Poglavarstvo se potrudilo obaviti svoj dio obaveze, no od dodatnog tima ništa.
Gradonačelnik Paga Andreja Bukša potvrdio nam je da je službeno obaviješten da dodatni liječnički tim neće doći zbog odustanka jednog od liječnika koji je trebao biti dio tima.
– U sve se krenulo prekasno. Mi smo tražili dodatni liječnički tim već od 1. lipnja i da je tako bilo, ne bi se dogodilo ovo što se sada događa, rekao je gradonačelnik Bukša.
On je pohvalio napore koje ulaže dožupan Josip Miletić u rješenje problema ambulante u Pagu i da je tako bilo od početka, nikakvih problema ne bismo imali, istaknuo je gradonačelnik Bukša.
Hoće li se u idućih nekoliko dana uspjeti riješiti problem dodatnog liječničkog tima pitanje je koje ostaje bez odgovora. No, s druge strane, stoji činjenica da na Pagu ima preko 30.000 turista te najmanje 20.000 vikendaša i domaćih. Uskoro će broj ljudi biti udvostručen, a u paškoj ambulanti redovno ordiniraju, dežuraju i izlaze u slučaju hitnoće 24 sata dnevno samo četiri liječnika ambulante Pag. No, ostaje otvoreno pitanje hoće li Zadarska županija i Dom zdravlja Zadarske županije iznaći pozitivno rješenje ili će zdravstvena usluga u Pagu, Kolanu i Povljani biti i ostati tijekom ljeta ravna katastrofi.