Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Igrom do zvijezda

Autor: Igor Perković

13.07.2009. 22:00
Igrom do zvijezda


Bilo bi krucijalno da mladi igrači ne odlaze izvan granica Hrvatske. Mnogi teško dolaze do minuta, a neki naši klubovi ne pružaju kvalitetne uvjete. Sve to otežava proces stvaranja igrača – kaže izbornik A reprezentacije Jasmin Repeša
 
Hrvatska košarkaška U-19 reprezentacija vratila se sa Svjetskog prvenstva u Novom Zelandu gdje je osvojila treće mjesto i brončanu medalju. Letom preko Frankfurta, budućnost hrvatske košarke sletjela je u zračnu luku Pleso gdje ih je dočekala delegacija HKS-a i HOO-a, te brojni novinari.
– Još uvijek nisam svjestan što smo napravili, ali ovako velik broj novinara na dočeku govori o tome kako se radi o velikom rezultatu. Svi momci dali su svoj doprinos. Prava je šteta što nismo uspjeli u polufinalu savladati i Amerikance, imali smo ih na dlanu, no što je tu je. Treba biti zadovoljan – rekao je kapetan reprezentacije Mario Delaš koji se okitio naslovom najkorisnijeg igrača prvenstva, dok je u idealnu petorku izabran i Toni Prostran.
Nezaustavljiva četvorka
Uz spomenuti dvojac, kao treći najzaslužniji za osvajanje medalje istaknuo se Tomislav Zubčić, “četvorka” koja je pod obručima bila nezaustavljiva za većinu svojih vršnjaka.
– Ne treba nikoga posebno isticati. Ovo je prava momčadska medalja. Treće mjesto za nas je jednako kao i prvo, bili smo motivirani i pokazali da smo među najboljima na svijetu. Jako sam sretan i zadovoljan što smo uspjeli – rekao je Tomislav Zubčić.
Osvajanje bronce na Svjetskom prvenstvu nadovezalo se na osvajanje iste kolajne lani na Europskom prvenstvu u Grčkoj. Radi se o iznimno talentiranoj generaciji. Na košarkaše su posebno bili ponosni čelnici HKS-a.
– Nakon dugo vremena imamo generaciju koja je u mnogočemu uzor ostalima. Prije svega mislim na ponašanje i pristup košarci, dok je talent neosporan. Prije odlaska u Novi Zeland dogovorili smo se da ćemo ih ovdje dočekati. Ova je medalja za nas zlato, a imamo i dva igrača u idealnoj petorci svijeta. Golem doseg – kazao je Danko Radić, predsjednik HKS-a.
Izbornik seniorske reprezentacije Jasmin Repeša podsjetio je kako se radi tek o početku stvaranja igrača i kako je pred mladim talentima dugi put do konstantnosti kvalitete.
Puno “štofa”
– Ovaj nam uspjeh može dodatno pomoći u procesu u kojem moramo sudjelovati svi i koji definitivno nije lak. Bilo bi krucijalno da mladi igrači ne odlaze izvan granica Hrvatske, u utrci za novcem i naoko boljim sredinama mnogi odaberu krivo. Mnogi teško dolaze do minuta, a neki naši klubovi ne pružaju kvalitetne uvjete za rad pa igrače s druge strane treba razumjeti. Sve to otežava proces stvaranja igrača, no medalja na dva uzastopna velika natjecanja siguran je znak da ima puno “štofa” za vrhunske igrače – zaključio je Repeša.
Dobra predstava u Novom Zelandu našim je stručnjacima još jednom dokazala veliki talent mladih igrača, no i strani su skauti vidjeli da u momčadi Hrvatske ima potencijala za njihove ekipe pa će se Repešin ideal o ostanku u domovini teško ostvariti.


Marasović u Zadru osam godina


Košarkaški Klub Zadar jučer je i službeno potpisao osmogodišnji ugovor s mladim, 215 cm visokim centrom iz Trogira Franom Marasovićem, rođenim 16. kolovoza 1992. godine – objavio je klub na svojim službenim stranicama.
– Sretan sam što sam u Zadru. Očekujem da ću tu napredovati. Imam još jednu godinu u juniorskom stažu i onda se nadam da ću upasti u seniorsku momčad. Sigurno je da neće biti lako, ali dat ću sve od sebe. Svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavit ću tu u Zadru, ići ću u Turističku školu, a na jesen krećem u treći razred – prvi su dojmovi mladog Trogiranina po dolasku u Zadar.




Danas kući, sutra već na putu


Mladi hrvatski košarkaši, koji su na Svjetskom prvenstvu do 19 godina na Novom Zelandu osvojili brončanu medalju, vratili su se jučer u Hrvatsku, a u zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso dočekali su ih brojni novinari, rodbina te predstavnici HKS-a i HOO-a. Nakon prigodnih govora, mnoštva intervjua te male svečanosti, reprezentativci su otišli kući na zasluženi odmor. No, većinu njih već za nekolio dana očekuju nove reprezentativne obveze. Tako će se Mario Delaš i Tomislav Zubčić priključiti U-20 reprezentaciji (tamo je već Zadranin Pavle Marčinković) koja sutra na grčkom Rodosu igra prvu utakmicu na Europskom prvenstvu protiv Njemačke, a Toni Prostran, Ivan Batur, Luka Babić, Nikola Došen i Domagoj Bubalo pridružit će se posljednjem dijelu priprema U-18 reprezentacije koju od 23. srpnja do 2. kolovoza također očekuje Europsko prvenstvo u francuskom Metzu. Prvu utakmicu Hrvatska igra protiv Španjolske, a u toj su skupini još Ukrajina i Njemačka.