Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ivanu Aliću tri godine i tri mjeseca zatvora

Autor: Suzana Bandić

13.07.2009. 22:00
Ivanu Aliću tri godine i tri mjeseca zatvora


Alić je u listopadu 2005. godine u pijanom stanju s 3,2 promila alkohola u krvi, čekićem udario po glavi svoju suprugu Blaženku u njihovoj obiteljskoj kući u Poličniku i teško ju ozlijedio
Zbog pokušaja ubojstva na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i tri mjeseca, jučer je u ponovljenom postupku, na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen Ivan Alić (65) iz Poličnika.
Podsjetimo, Alić je u listopadu 2005. godine u pijanom stanju čekićem udario po glavi svoju suprugu Blaženku (61) u njihovoj obiteljskoj kući. U trenutku kada je dohvatio čekić i ženu udario u glavu, Alić je u krvi imao 3,2 promila alkohola.
Zbog tog je kaznenog djela 6. svibnja 2006. nepravomoćnom presudom Županijskog suda osuđen na tri godine zatvora. Alić je, unatoč tome što ga je optužnica teretila za pokušaj ubojstva, proglašen krivim za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda i obiteljsko nasilje. Međutim, u žalidbenom postupku Vrhovni je sud prihvatio samo onaj dio presude koji se odnosio na obiteljsko nasilje te je slučaj vraćen na ponovno suđenje.
Sudsko vijeće kojim u ovom slučaju predsjedala sutkinja Enka Moković, jučerašnju je glavnu raspravu na kojoj su u svojstvu svjedoka u skraćenom postupku saslušani članovi obitelji, zatvorilo za javnost.
No, iza zatvorenih vrata sudnice vrlo brzo je donesena odluka te je nakon kratke stanke izrečena i jedinstvena presuda u koju je ubrojena potvrđena presuda Vrhovnog suda, a koja se odnosi na obiteljsko nasilje, članak 215 a.
Osim za pokušaj ubojstva, Alić je već osuđivan i za ubojstvo.
On je, naime, prije 19 godina u ostavi pokraj obiteljske kuće u Poličniku iz lovačke puške pucao i na mjestu usmrtio sina Krešimira, tada 18-godišnjaka. I tada je povod svemu bilo Alićevo pijanstvo. Osuđen je na dugogodišnju zatvorsku kaznu, ali zbog dobrog vladanja i dva pomilovanja “odležao” je samo šest godina. Suprugu Blaženku od izlaska iz zatvora sustavno je tukao i maltretirao, što je 2005. godine rezultiralo pokušajem ubojstva.