Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kockice na modnoj pisti

Autor: Katina Vrsaljko

13.07.2009. 22:00
Kockice na modnoj pisti

Foto: Mirko PETRIČEC



Autorica Mina Petra reviju naziva “Materina priča”, jer na zanimljiv način priča priču naših majki i baka, kojima se ljepota nije nudila u trgovačkim centrima, već su je stvarale same, istaknula je Mirjana Knežević, stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Ninu
Modna revija “Materina priča” je u nedjelju na ljetnoj pozornici kod crkve Sv. Križa okupila brojnu publiku koja je uživala u kreacijama Mine Petre, koje su nosile djevojke i gospođe iz Nina, Ninskih stanova, Zatona i dijaspore.
“Materina priča” je prva modna revija održana u Ninu, a organizirao ju je Grad Nin, kao projekt koji promiče hrvatsku kulturu, tradiciju i stvaralaštvo te time doprinosi očuvanju tradicijskih vrijednosti i hrvatskog identiteta.
– Cijeli projekt je rađen na dobrovoljnoj osnovi, a naše djevojke i gospođe su u ulozi manekenki prvi put. Bez obzira što smo većinom amateri u ulogama koje smo imali na modnoj reviji, sve je obavljeno profesionalno, onako kako jedan kraljevski, ali i turistički grad zaslužuje, rekla je Mirjana Knežević, stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Ninu, koja je vodila program revije na hrvatskom i talijanskom jeziku.
Kolekcija je izrađena od ručno tkanog lanenog platna i ukrašena je detaljima iz bogatog etno naslijeđa, a nastala je u suradnji Mine Petre i udruge “Petrine pletilje”.
– Autorica reviju naziva “Materina priča”, jer na zanimljiv način priča priču naših majki i baka kojima se ljepota nije nudila u trgovačkim centrima, već su je stvarale same, istaknula je Knežević.
Program je započeo nastupom muške klape Condura iz Nina, a potom su uslijedili izlazi manekenki u tri različite etno kolekcije. Prvu kolekcija “Licitarsko srce” sačinjavali su modeli ukrašeni motivima uzetim s licitarskog srca – hrvatskog etno simbola, a nosile su je tinejdžerice.
U drugom izlazu pozornicom je prošetalo šest djevojaka u bijelom s uporabnim predmetima, kao što su poslovna mapa, poslovna torba, kišobran, šešir ili kravata, svi ukrašeni prepoznatljivom hrvatskom šahovnicom, a nastali su kao plod suradnje autorice i udruge “Tkanica” iz Knina.
Treća kolekcija pod nazivom “Tkanica”, sastoji se od modela izrađenih od tkanog lanenog platna, ukrašenih motivima tradicijske nošnje Šibensko-kninske županije.
Program je završen nastupom tamburaškog orkestra KUD-a Branimir pod ravnanjem maestra Andreja Jakuša, što je pridonijelo ninskom ugođaju cijele večeri.
Dizajnerica Petra je za kolekciju “Materina priča” dobila brojne nagrade i priznanja, a njezine rukotvorine postale su protokolarni darovi hrvatskog predsjednika i drugih visokih institucija.
Zahvaljujući velikom trudu organizatora i suradnika, jedinstvenoj kolekciji autorice i dobroj volji te hrabrosti manekenki, modna pista se jako dobro uklopila u ovaj povijesni gradić.


“Novopečene” manekenke


Modele iz kolekcije “Materina priča” su, iako su gotovo sve prvi put stale na modnu pistu, jako dobro nosile tinejdžerice: Iva Veršić, Nina Štulić, Paula Matešić, Ana Marija Morović, Lucija Bakić, Manuela Matešić, Emila Čvrljević, Helena Štulić, Andrea Morović, Paula Marguč, Angelina Jurić i Lucija Matešić. Drugi dio kolekcije nosile su djevojke Nina Štulić, Andrea Bačić, Tereza Proroković, Božena Tepša, Vesna Lipotica i Arleta Vidić. Za kraj su pistom prošetale nešto zrelije, no ništa manje atraktivne manekenke: Vesna Vukšević, Antonia Peroš, Žana Kotni, Helga Mrkić, Ivanka Bačić, Jasna Štulić, Irena Sipina, Barbara Glavan, Adriana Dejanović, Tihana Magaš i Marija Dejanović.