Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Proslavljen 75 rođendan maestra Pavla Dešpalja

Autor:

13.07.2009. 22:00
Proslavljen 75 rođendan maestra Pavla Dešpalja


Druga večer 49. Glazbenih večeri u Sv. Donatu prošla je u rođendanskom ozračju. “Sretan rođendan maestro!, naziv je koncerta kojim se obilježio 75. rođendan maestra Pavla Dešpalja i 25 godina djelovanja Hrvatskog komornog orkestra.
Iako Sv. Donat nije bio dupkom pun, svaka izvedena dionica izmamila bi buran pljesak publike. Koncertiranje je započelo izvođenjem Koncerta za komorni orkestar Rubena Radice. Riječ je o njegovu studentskom radu praizvedenom 28. rujna 1956. u Zagrebu. Radica je zadržao trodijelni oblik koncerta, u prvom je stavku Moderato – Allegro risoluto preuzeo zasade naslijeđenog sonatnog oblika, ali je već u uvodu, građenom na karakteristična četiri tona, kao i u završnoj codi, što osigurava cjelovitost doživljaja, upozorio na izvornost skladateljskog mišljenja. Drugi stavak Grave, građen u obliku ronda i karakteristični je otklon u smirenije zvučno događanje. Završna pak coda stavka, s već poznatim glazbenim materijalom, zalog je tradicionalnijem poimanju uokvirivanja skladbe u cjelovitu cjelinu.
Uslijedila je Passacaglia i fuga za glsovir i gudače, , izvedena na istom koncertu kada i prethodno djelo Rubena Radice, a solističku dionicu svirao je Stjepan Radić. Bile su to dvije kompozicije koje su studenti Dešpalj i Radica predali svojim profesorima na završnom ispitu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Uvodnu passacagliu tvori 19 varijacija na ponešto suzdržanu temu elegijskog značaja. Sličan ugođaj nastavlja se u prvim dvjema varijacijama, no već se u 3. i 4. odsječku primjećuju znakovi svojevrsne pobune i nemira. Do krahja se nižu različita suptilno opisana raspoloženja koja kulminiraju u furioznoj osamnaestoj varijaciji. Posljednja se varijacija potom survava u dvostruku Fugu čija je glavna misao izvedena iz teme Passacaglie. Za glasovirom je nastupio Dalibor Cikojević, jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije u Hrvatskoj.
Nakon stanke izvedena su djela Josipa Hatzea “Četiri meditacije za glas i gudački orkestar”, a tom prilikom nastupila je Valentina Fijačko, ugledna sopranistica stalno zaposlena u splitskoj Operi. Posljednje izvedeno djelo je “Simfonija u D-duru br. 73 – La chasse/Lovačka simfonija, Josepha Haydn.


Pavle Dešpalj


Osnivač Glazbenih večeri u sv. Donatu maestro Pavle Dešpalj dirigirao je i prvim koncertom nakon svečanog otvorenja četrdeset i devetih po redu večeri. Preksinoć je pred zadarskom i turističkom publikom istančana ukusa proslavio 75. rođendan. U crkvi sv. Donata dirigirao je Hrvatskim komornim orkestrom koji slavi 25. godina djelovanja i čiji je Dešpalj počasni dirigent i osnivač. Uz njih nastupila je i solistica Valentina Fijačko, jedna od najboljih sopranistica u Hrvatskoj danas, te pijanist Dalibor Cikojević, profesor s Muzičke akademije u Zagrebu kojem je ovo bio prvi nastup na Glazbenim večerima. Glazba je također bila po maestrovu izboru, a ovaj put na repertoaru su se našli upravo njegova Passacaglia za glasovir i gudače, Hatzeove romantičarske popjevke, Koncert za komorni orkestar Dešpaljevog kolege i prijatelja Rubena Radice, te hommage Josephu Haydnu uz simfoniju Le matin.
Podsjetimo, Dešpalj je već u Zadru proslavio svoj rođendan u veljači ove godine (kalendarski, on je 18. lipnja), odličnim koncertom u Hrvatskoj kazališnoj kući kada je dirigirao Zagrebačkom filharmonijom i virtuozima na violini i violončelu, supružnicima Stefanom Milenkovichem i Ani Aznavoorian.
I tada, a i na koncertu u sv. Donatu publika je maestra zvala na bis. Svojoj publici vraćao se nekoliko puta uz svoju interpretaciju Haydnove Serenade, a za kraj su čuli i Mozartovu Alla Turce.