Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Darko Tokić treći put u Izvršnom odboru

Autor: Ivana Burica

13.07.2010. 22:00
Darko Tokić treći put u Izvršnom odboru

Foto: Adam VIDAS



Na sjednici su dodijeljena i priznanja zaslužnim klubovima, udrugama i pojedincima. Priznanja su dobili UTK Faust Vrančić, Srednja škola Obrovac i to za doprinos u razvoju raketne tehnike i raketnog modelarstva u Dalmaciji, zatim predsjednik Udruge Darko Tokić te članovi Zoran Čolić, Mate Biloglav i Pero Govorčin
U Zagrebu je u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture održana Izborna skupština Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza (HARS), na kojoj su izabrani predsjednik, tajnik i Izvršni odbor. Predsjednikom HARS-a postao je Bogomir Hren, a tajnik Krešimir Pavleš iz ARAK Dubrava.
Za Izvršni odbor bilo je kandidirano osam osoba, a tajnim glasovanjem izabrano je pet članova, među kojima je i predsjednik obrovačke Udruge tehničke kulture Faust Vrančić Darko Tokić sa 26 od mogućih 30 glasova. Tokiću je ovo već treći četvorogodišnji mandat u ovom tijelu.
Ustrojavanje dvaju natjecanja
Inače, HARS je osnovan 1988. godine kada se izdvojio iz Zrakoplovnog saveza Hrvatske.
Na sjednici su dodijeljena i priznanja zaslužnim klubovima i udrugama, kao i pojedincima.
U povodu obilježavanja 30 godina rada priznanje je dobio Aero klub “Feniks” iz Cerića.
Priznanja su dobili i UTK Faust Vrančić iz Obrovca te Srednja škola Obrovac i to za doprinos u razvoju raketne tehnike i raketnog modelarstva u Dalmaciji.
Ovu granu tehničke kulture u Obrovcu je pokrenuo Darko Tokić organiziranjem Mjeseca astronautike 2000. godine u suradnji s HARS-om i ustrojavanjem dvaju natjecanja koja su ove godine doživjela svoje deseto izdanje – Otvorenog prvenstva Dalmacije i Kupa Dalmacije u raketnom modelarstvu.
Priznanje su dobili i članovi UTK-a Faust Vrančić Zoran Čolić, Mate Biloglav i Pero Govorčin te predsjednik Udruge Darko Tokić. On je 2001. godine pokrenuo inicijativu i osnovao Udrugu, a priznanje je dobio za veliki doprinos popularizaciji ove grane tehničke kulture kao i za dosadašnje rezultate. Naime, dvostruki je prvak države u kategoriji raketoplana u FAI konkurenciji – natjecanju prema međunarodnim pravilima.
Bez međunarodne Sportske dozvole
Darko Tokić do sada je dobitnik Povelje Hrvatske zajednice tehničke kulture (2008.) i Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić (2009.).
– Ovogodišnja priznanja HARS-a su velika zahvala mom radu na području tehničke kulture i radu s mladima, ali i pohvala svim članovima naše udruge koji su doprinijeli tome da smo mi danas jedna od ponajboljih udruga u području raketnog modelarstva u Hrvatskoj. Tome svjedoče i dosadašnji rezultati na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini, kazao je Tokić napomenuvši da UTK Faust Vrančić, nažalost, već nekoliko godina ne sudjeluje na natjecanjima Svjetskog kupa.
– Razlog tomu je što nemamo međunarodne sportske dozvole koje u Hrvatskoj izdaje Zrakoplovni savez Hrvatske. Naime, taj savez već godinama ne želi primiti u svoje članstvo niti jedan klub koji je član HARS-a. Nakon desetogodišnjeg natezanja ove su godine primili u svoje članstvo tri kluba, ali ne i naš UTK Faust Vrančić. To znači da ni u dogledno vrijeme ne možemo sudjelovati na međunarodnim natjecanjima, a kako je i organizacija Državnog prvenstva po FAI pravilniku prešla u ruke Zrakoplovnog saveza, a kako nismo članica tog saveza, ne možemo ove godine sudjelovati ni na tom natjecanju. S obzirom na dosadašnje rezultate, ne znam kome je u interesu spriječiti naše sudjelovanje, pogotovo na međunarodnim natjecanjima gdje bi Hrvatsku trebali predstavljati najbolji. Zaista žalosno, poručio je Darko Tokić.