Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dijabetičari se osjećaju izigrani

Autor: Anita Ćustić

13.07.2010. 22:00
Dijabetičari se osjećaju izigrani


Ja zaista nemam nikakvu službenu informaciju o bilo kakvim izmjenama dopunske liste lijekova, jer prema posljednjim pregovorima, koji su bili 14. lipnja, dogovoreno je da se ništa neće mijenjati. Zato me sve ovo iznenađuje, tim više jer nikakvu obavijest o tome nisam dobio, kazao je Serđo Mičić
Iako je Hrvatski savez dijabetičkih udruga još prošlog mjeseca bio u dogovorima s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, kada im je obećano da se za dijabetičare participacija neće povećavati, već krajem lipnja na snagu je stupila nova lista lijekova. Ova je novost neugodno iznenadila oboljele od šećerne bolesti i epileptičare, koji će, prema novoj listi lijekova HZZO-a, za svoju terapiju morati nadoplaćivati puno više nego prije.
Kada je riječ o epileptičarima, radi se o uistinu vrtoglavom poskupljenju i to keppri, lijeku nove generacije koji se pokazao učinkovit kod onih bolesnika kod kojih drugi lijekovi ne djeluju. Što se tiče lijekova za dijabetes, navodno je deset antidijabetika s dopunske liste poskupjelo zato što je HZZO smanjio svoju participaciju. Kako prenose neki mediji, jedan od antidijabetika, roziglitazon je preseljen na osnovnu listu koja se ne nadoplaćuje, avandomentu je nadoplata snižena, a januviji je cijena ostala ista, dok su svi ostali lijekovi poskupjeli i do 200 posto. No, Serđo Mičić, predsjednik zadarske Udruge dijabetičara, s ovom je informacijom bio neugodno iznenađen, tim više jer je bio siguran da su spomenuti pregovori od prije manje od mjesec dana urodili plodom. Kako je kazao, čuvši ovu vijest, osjeća se kao da ih je HZZO i Ministarstvo izigralo.
– Ja zaista nemam nikakvu službenu informaciju o bilo kakvim izmjenama dopunske liste lijekova, jer prema posljednjim pregovorima, koji su bili 14. lipnja, dogovoreno je da se ništa neće mijenjati. Između ostalog, obećano nam je da će lijekovi za održavanje kvalitetne razine šećera u krvi koji su na listi neće skidati niti poskupljivati. Zato me sve ovo iznenađuje, tim više jer nikakvu obavijest o tome nisam dobio, kazao je Mičić.
Da s ovom novosti nije upoznata kazala je i Dubravka Finka, predsjednica zadarske podružnice Udruge za promicanje prava pacijenata koja, pak, navodi da je sigurna da za ove izmjene mora postojati nekakvo opravdanje.
– Ovdje se radi o novoj generaciji lijekova koji jesu skupi i zato treba shvatiti da je proračun za lijekove unaprijed određen te da, ako se na listu doda neki novi, skupi lijek, netko mora patiti. Mislim da se ne smije odmah generalizirati, treba vidjeti sve strane, jer ne prelaze svi pacijenti na novi lijek čim on stigne, kazala je Finka, istaknuvši da je unutar sustava potrebno iz ove situacije pokušati izvući ono najbolje, odnosno vidjeti kako bi se moglo uštedjeti.
– Znam da su iz Hrvatskog saveza i HZZO-a bili u pregovorima i zaista sam očekivala da će iznaći najbolji dogovor, zato me ovo malo iznenadilo. No, s obzirom da nisam upoznata s cijelom situacijom, ne mogu komentirati njihove dogovore, potrebno je saslušati argumente jedne i druge strane, zaključila je Finka.