Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Izmijenjene iskaznice turističkih vodiča tek 30. listopada?!

Autor: Nenad Marčina

13.07.2010. 22:00
Izmijenjene iskaznice turističkih vodiča tek 30. listopada?!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Turistički vodiči smatraju da je zimsko razdoblje najadekvatnije za zamjenu iskaznice turističkog vodiča te se nadaju da će taj prijedlog prihvatiti i ministar turizma Damir Bajs
Kako je moguće da se već treći put prolongira zamjena iskaznice turističkih vodiča od Ministarstva turizma, i još uvijek se ne nazire rješenje, pitaju se čelni ljudi Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.
Naime, ZDTVH je imala svoj prijedlog o izgledu iskaznice, a vodilja svemu tome je iskaznica turističkih vodiča na području Europske unije. Jedan od razloga je i da se prihvati prijedlog krovne udruge, jer je ona i članica europske grupacije. Osim toga, ZDTVH je i članica Zajednice kulturnog turizma Republike Hrvatske, a samim time i europske zajednice.
Nagovještaja za izmjenom iskaznice bilo je nebrojeno puta, ali prva obavijest u Narodnim novinama o roku za podnošenje zahtjeva za izmjenu starih iskaznica bio je do 1. travnja ove godine.
Nedugo zatim rok je pomaknut do 1. lipnja, što nikako ne odgovara turističkim vodičima iz dva razloga. To je doba aktivnosti turističkih vodiča, a i mnogi su vezani za višednevna putovanja. Odnosno, županijski uredi za turizam još uvijek ne zaprimaju zahtjeve.
Međutim, kako ni taj rok nije logičan Ministarstvo turizma na temelju člana 32. stavka 2. Zakona o pružanju usluge u turizmu (Narodne novine broj 68/07, donosi Pravilnik o izmjeni Pravilnika o iskaznici turističkog vodiča. U članku 5. stavku 4., riječ (1. lipnja) zamjenjuje se 30. listopada.
Stav je turističkih vodiča da ni taj datum 30. listopada nije dobar niti logičan, jer za turističke vodiče, „te male veleposlanike” rujan i listopad su mjeseci autobusera i velike potražnje za upoznavanjem domaćih i stranih turista s kulturno-povijesnom baštinom određenog odredišta.
Turistički vodiči su mišljenja da je zimsko razdoblje najadekvatnije za zamjenu iskaznice turističkog vodiča, te se nadaju da će taj prijedlog prihvatiti i ministar turizma, Damir Bajs.