Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Seoba pasa sa Žmirića do kraja ljeta

Autor: Anita Ćustić

13.07.2010. 22:00
Seoba pasa sa Žmirića do kraja ljeta

Foto: Stipe SURAĆ



Trenutačno čekamo sastanak Županijske skupštine koja još treba dati suglasnost za izdavanje lokacijske dozvole što je, nakon desetaka drugih dokumenata koje smo morali ishodovati, konačno posljednji u nizu, kazao je dogradonačelnik Dražen Grgurović
Vijest o izgradnji novog, urednog i potpuno odgovarajućeg skloništa za životinje, zapravo, prvog legalnog azila na zadarskom području, stara je već nekoliko godina i njezinu realizaciju građani s nestrpljenjem očekuju. Tim više što je već predugo Zadar, između ostalog, poznat i po onom neuglednom, nelegalnom i krajnje neodgovarajućem, improviziranom skloništu za ostavljene životinje na Žmirićima.
Lokacijska dozvola
Ovakvu sliku Zadra u zaštiti životinja građani ne mogu prihvatiti pa su i negodovanja i nestrpljiva pitanja oko izgradnje “pravog” skloništa postali učestali. Pitanja i negodovanja Zadrana oko tamošnjih uvjeta u kojima životinje žive, a zbog čega “štićenici” nerijetko bježe na ulicu pa bivši psi i mačke lutalice ponovno dobivaju taj status, konstantno izvire na površinu.
No umirujuća je vijest stigla odavno, a tiče se iznimno pohvalnog poteza Grada Zadra, koji je pokrenuo projekt izgradnje novog skloništa za životinje koji bi trebao osvanuti na Bokanjcu. Poznato je i to da su svi fizički uvjeti i financijska sredstva za realizaciju ovog projekta osigurani, no cijeli proces još uvijek koči one dobro poznate zavrzlame oko dokumentacije. Kako doznajemo u razgovoru s Draženom Grguroviće, zamjenikom gradonačelnika Grada Zadra, kompletiranje dokumentacije je pri kraju, no početak gradnje novog skloništa je, s obzirom na krizu i pomanjkanje ekonomske moći Grada, za sad neizvjesno.
– Trenutačno čekamo sastanak Županijske skupštine koja još treba dati suglasnost za izdavanje lokacijske dozvole što je, nakon desetaka drugih dokumenata koje smo morali ishodovati, konačno posljednji u nizu. To bi trebalo uslijediti do kraja srpnja, a nakon čega slijedi stupanje u kontakt sa Središnjim državnim uredom od kojeg ćemo zatražiti pravo gradnje, odnosno građevinsku dozvola, kazao je Grgurović, naglasivši da se nada da daljnjih problema oko dokumentacije ne bi trebalo biti, jer ono što je još preostalo je dio standardne procedure.
Gradnja azila neizvjesna
S obzirom na brojne odavno obećane sponzorske radove kao i donacije u vidu financijske pomoći i to ne samo od strane građana, nego i od različitih udruga iz cijele Europe, Grgurović je naglasio da se nada da bi se barem preseljenje boksova trebalo uspješno obaviti već do kraja ljeta.
Poznato je, isto tako, kako je unatoč jako sporoj i kompliciranoj birokraciji, onaj najvažniji problem, odnosno pronalazak lokacije koja ulazi u prostorni plan, odavno riješen, a prema procjenama bi cijeli azil trebao koštati oko 1,5 milijuna kuna. Upravo je spomenuti iznos razlog zbog kojeg je konačna gradnja azila neizvjesna.
– Početak gradnje je teško predvidjeti, sad je kriza i bilo kakve izdatke je teško planirati. Riječ je o velikom projektu koji se ne može realizirati preko noći i za sad samo mogu reći da ćemo čekati bolju financijsku situaciju, kazao je Grgurović.
Da podsjetimo, ukupno je 4,7 hektara zemljišta namijenjeno skloništu i to 3 kilometra sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-Ražanac. Kako je predviđeno, na ovom će se području osigurati i deset parkirališnih mjesta za sve posjetitelje i osoblje skloništa. Prostor će, prema Urbanističkom planu, biti infrastrukturno potpuno opremljen, a imat će i potpunu vodovodnu i odvodnu infrastrukturu, koja neće biti vezana uz infrastrukturu šireg područja. U tom smislu je u planu i biopročišćivač, dok će sve ostalo biti riješeno unutar kompleksa, a prema idejnom rješenju, kapacitet azila predviđen je za 50-ak životinja, no njega je, ovisno o potrebama, moguće dalje širiti.