Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Turisti se tuže na (ne)radno vrijeme muzeja

Autor: Dragana Glavočić

13.07.2010. 22:00
Turisti se tuže na (ne)radno vrijeme muzeja

Foto: Adam VIDAS



Poželjno bi bilo da su tijekom turističke sezone muzeji i crkve otvoreni po cijele dane. Naime, događa se da turisti koji ljetuju na zadarskom području dođu u posjet starom dijelu grada te nađu zatvorena vrata crkava i muzeja. Takva situacija traži od njih da se moraju ponovno vratiti poslijepodne u grad ili da negdje u nekom restoranu ostanu na ručku dok se muzej ne otvori, ističe Cipek
Dolaskom u Zadar inozemni gosti odgovore na bezbroj pitanja o gradu i njegovoj okolici često potraže u Turističko-informativnom centru na Narodnom trgu. U ovaj ured najčešće zalaze gosti iz Austrije, Italije, Češke i Poljake. Za vrijeme održavanja Garden festivala u Petrčanima znatan je broj engleskih gostiju. Također, na zadarskom području osjetan je porast turista iz Španjolske.
Široka lepeza pitanja
Turistička informatorica Morana Cipek kaže da turisti po dolasku u Zadar uglavnom prvo traže plan grada, različite prospekte i brošure. Često pitaju gdje se mogu besplatno parkirati.
– Također, zanimaju se za nacionalne parkove te kako mogu doći do njih, organizirane izlete i ostalo. Potom, interesira ih privatni i hotelski smještaj, a osobito cijena. Mada mnogi navode da se turisti žale na visoke i nerealne hrvatske cijene, iz dosadašnjeg iskustva mogu reći da su pritužbe najčešće na uvjete smještaja, kazuje Cipek. Također, pritužbe dolaze i na račun radnog vremena muzeja i otvorenost crkava.
– Poželjno bi bilo da su tijekom turističke sezone muzeji i crkve otvoreni po cijele dane. Naime, događa se da turisti koji ljetuju na zadarskom području dođu u posjet starom dijelu grada te nađu zatvorena vrata crkava i muzeja. Takva situacija traži od njih da se moraju ponovno vratiti poslijepodne u grad ili da negdje u nekom restoranu ostanu na ručku dok se muzej ne otvori. Muzej SICU djeluje u sklopu benediktinskog samostana te je njegovo radno vrijeme podređeno dnevnom redu sestara benediktinki. No turistima je to malo teško za razumjeti. U poznatim europskim turističkim destinacijama muzeji su otvoreni šest dana u tjednu, a jedan dan kroz radni tjedan su zatvoreni, ističe Cipek.
Turisti veliki interes pokazuju za glavne kulturno-povijesne atrakcije, njihovu lokaciju i kako mogu doći do njih. Oni koji na ljetovanje dolaze s djecom interesiraju se za plaže sa sadržajima namijenjenima djeci.
Turisti često u Turističko-informativnom centru traže podatke gdje mogu kupiti dnevnu kartu za muzej ili za prijevoz gradskim autobusima. No, za sada toj želji turista ne može se udovoljiti.
– Jednodnevni izleti i otoci zadarskog arhipelaga često zanimaju turiste. Interesiraju se kako mogu doći do pojedinih otoka, koji brodovi voze, odakle je polazak i ostalo. Uglavnom interes gostiju ovisi i o njihovoj životnoj dobi. One mlađe zanimaju ljetne manifestacije, koncerti koji će se tijekom ljeta održavati u Zadru, a osobito im je privlačan Garden festival u Petrčanima. No nije pravilo da za te događaje interesa neće pokazati stariji gosti. Bilo je upita postoje li na zadarskom području gay barovi ili gdje su nudističke plaže, navodi Cipek.
Turiste starije životne dobi zanimaju kulturne manifestacije gdje iz “prve ruke” mogu upoznati bogatu kulturnu baštinu ovoga kraja.
Kako sviraju Morske orgulje
– Čudnih i nebuloznih pitanja da smo ostali zatečeni za sada nije bilo. Mogu izdvojiti da je bilo upita kako Morske orgulje proizvode zvuk i kako radi instalacija Pozdrav Suncu, kazuje Cipek.
Gdje se može pojesti autohtona hrana i koja je to, pitanja su koja gosti postavljaju turističkim informatorima.
– Rado im preporučujemo dalmatinske konobe kojih ima poprilično u ponudi. Kad nas pitaju koje se delicije podrazumijevaju pod dalmatinskom spizom, kažemo im da su to ribe, školjke i ostale morske delicije. Često se dogodi da se gosti, nakon što smo gostima preporučili neku konobu, rado vrate k nama te hvale izvrsnu hranu koju su imali priliku tamo pojesti. Većina turista izbjegava fast-foodove i ostale mogućnosti brze hrane, mada ima i onih koji će s guštom pojesti nešto s nogu, zaključuje Cipek.