Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrućina tjera Prečane u liječničku ordinaciju

Autor: Dragana Glavočić

13.07.2010. 22:00
Vrućina tjera Prečane u liječničku ordinaciju


Srčani bolesnici trebaju izbjegavati izloženost jakom suncu, a pogotovo izbjegavati svaki oblik fizičkog naprezanja u vrijeme vrućih i vlažnih dana. Dijabetičari imaju visoku razinu šećera u krvi, lošu cirkulaciju, a time su bubrezi i srce ugroženi. Stoga i za njih vrijedi da bi trebali izbjegavati izloženost suncu u periodu kad najjače grije, ističe dr. Jozić
Unatoč upozorenjima meteorologa i dermatologa da je izlaganje sunčevim zrakama od 10 do 17 sati štetno, plaže i dalje vrve kupačima. Stoga i ne čudi da gotovo svakodnevno dolaze informacije o osobama starije životne dobi kojima je na plaži pozlilo. Tako je nedavno u medijima odjeknula vijest o starcu koji je preminuo u moru od srčanog udara.
Kako preživjeti vrućine
Radovan Jozić, specijalist ordinacije opće medicine u Preku, istaknuo je da gotovo svakodnevno u njegovu ordinaciju dolaze osobe starije životne dobi koje se žale da se osjećaju teško i loše. Takvu situaciju je dodatno pogoršalo sparno i vruće vrijeme.
– Dobro je poznato kako se treba ponašati tijekom ljeta s obzirom da se o tome duže godina stanovništvo kontinuirano informira. No još uvijek je aktualan trend sunčanja i brončanog tena. Ako plastika na suncu blijedi i puca, a kako će tek koža. Poželjno je izlagati se suncu u ranim jutarnjim satima najkasnije do 10 sati i poslijepodne od 18 pa do mraka. U periodu između, sunčeve zrake nikako nisu dobre za ljudsku kožu, a time je i zdravlje direktno ugroženo, kazuje dr. Jozić.
Prvi na udaru su, istaknuo je Jozić, kronični bolesnici-dijabetičari i srčani bolesnici. Visoka temperatura zraka kod srčanih bolesnika izaziva širenje krvnih žila u području glave te može doći do naglog pada krvnog tlaka.
– Srčani bolesnici trebaju izbjegavati izloženost jakom suncu, a pogotovo izbjegavati svaki oblik fizičkog naprezanja u vrijeme vrućih i vlažnih dana, napominje Jozić.
Također, i bolesnici s visokim krvnim tlakom trebali bi se čuvati sunca. Kod osoba koje boluju od dijabetesa postoji mogućnost pogoršanja zdravstvenog stanja ako se izlažu sunčevim zrakama u krivo doba dana.
– Dijabetičari imaju visoku razinu šećera u krvi, lošu cirkulaciju, a time su bubrezi i srce ugroženi. Stoga i za njih vrijedi da bi trebali izbjegavati izloženost suncu u periodu kad najjače grije, ističe dr. Jozić.
Ako se osoba izlaže suncu, obvezatna je zaštita koja uključuje kremu za sunčanje s visokom zaštitnim faktorom s tim da je glavu potrebno zaštititi.
– Poželjno je na glavi nositi slamnati i prozračni šešir, nikako napravljen od umjetnih materijala te odijevati pamučnu odjeću. Poželjno je da osobe starije životne dobi uvijek uz sebe imaju bocu vode kako bi se mogle osvježiti. Sve iznesene savjete za starije osobe sažet ću u tri riječi – ne izlaziti vani, savjetuje Jozić.
Ubodi insekata
Boravak u prirodi, osim štetnog djelovanja sunca, može biti poguban i zbog različitih insekata i životinje čiji ubodi mogu biti nezgodni pa i za život opasni. U ordinaciju dr. Jozića često svraćaju osobe svih životnih dobi koje za vrijeme ljetnih radosti stradaju od uboda insekata i žarnjaka.
– Radovi u polju su završili, no boravak u prirodi može biti opasan zbog mogućnosti uboda ose ili pčele. Na mjestu uboda javlja se crvenilo, oteklina i bol. Najbolje je na ubodno mjesto staviti hladni oblog od vode. Ledeni oblog će smanjiti oteklinu i bol, a kasnije treba namazati nekom kremom protiv alergije. U slučaju jače alergijske reakcije bit će potrebno uzeti i antihistaminik. Posljedice od ubodom unesenog otrova mogu biti i glavobolja, mučnina i osip šireg razmjera, a tada valja potražiti liječničku pomoć kao i u slučaju uboda u područje grla ili jezika, zbog opasnosti od gušenja, napominje Jozić, dodajući da kod intenzivnijih alergijskih reakcija osoba prima injekcije četiri do pet dana.
Osim na kopnu i moru vrebaju opasnosti od uboda žarnjaka, kao što su meduze i vlasulje koje mogu izazvati bol i crvenilo te sekundarnu infekciju uz jak svrbež.
– U takvim slučajevima najbolje je isprati hladnom morskom vodom, a u slučaju jače reakcije namazati kortikosteroidnom kremom koja djeluje protuupalno. Također, često u ordinaciju dolaze turisti koje je ubola riba pauk te osjećaju jaku bol u predjelu šake. U takvim slučajevima najbolje je ruku namočiti u vruću vodu, savjetuje Jozić.