Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za korist od deprecijacije kasno

Autor: Aneli Dragojević Mijatović

13.07.2010. 22:00
Za korist od deprecijacije kasno


Dražen Kalogjera spada u grupu ekonomista koja se godinama zalagala za fleksibilniji tečaj, jer su, kaže, s ovakvom tečajnom politikom naši gospodarstvenici izgubili svaki interes za izvoz
Guverner HNB-a Željko Rohatinski upozorio je da bi se bez radikalnih rezova na fiskalnoj strani kuna našla na brisanom prostoru što pod znak pitanja stavlja smisao njene daljnje obrane. Tajming ovakve retorike izazvan je činjenicom da smo se sada stvarno našli pred zidom i prostora za zaduživanje bez radikalnih rezova više nema. Međutim, neki ekonomisti drže da je kuna već odavno na brisanom prostoru, budući da se formira većinom na temelju kapitalnih tokova, a ne primarno izvozničkih transakcija, te s obzirom na to da se naša fiskalna politika već godinama ne mijenja. Druga je stvar što su građani klauzulama vezani za tečaj pa svaki pomak izaziva potres. Budući da smo uvozno ovisna zemlja, pad valute može izazvati i inflatorna kretanja. Većina ekonomista istup Rohatinskog stoga je shvatila kao upozorenje prije sloma i šok-terapiju za Vladu. Dio protivnika jake kune možda je “došao na svoje” jer je guverner uopće počeo govoriti o tečaju, no dio zagovornika deprecijacije kao instrumenta porasta konkurentnosti kaže da je za to sada ionako “proš’o voz”, te da je deprecirati nacionalnu valutu trebalo ranije, dok sada pomoći može jedino fiskalna konsolidacija.
Dražen Kalogjera spada u grupu ekonomista koja se godinama zalagala za fleksibilniji tečaj, jer su, kaže, s ovakvom tečajnom politikom naši gospodarstvenici izgubili svaki interes za izvoz. No, dodaje Kalogjera, greška je počinjena još od stabilizacijskog programa 1994. godine, kada je postavljen okvir za tečaj, dok je stabilnost uzeta za glavni makroekonomski cilj. No, veli Kalogjera, nije tečaj jedini, tu je kamatna politika, politika deindustrijalizacije, čemu je tečaj samo pridonio, i niz drugih pogrešnih poteza.
Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci također kunu drži precijenjenom, međutim, kaže da je za deprecijaciju koja bi donijela nešto dobra već zaista prekasno. To se moglo napraviti najkasnije 2005. ili 2006., no prilika je propuštena i sada devalvacija još jedino može poslužiti kao instrument upozorenja za mogući slom, a u kojem kontekstu ju je guverner i spomenuo, veli Drezgić. Jer, dodaje, kratkoročno bi izazvala veliku kontrakciju gospodarstva, a ni u srednjem roku ne bi polučila željene efekte.
I Damir Novotny shvatio je guvernerov istup kao svojevrsnu šok-terapiju za Vladu, čime Rohatinski želi naglasiti težinu situacije, jer se, kaže Novotny, u suprotnom može dogoditi da se slomi cijela ta fiskalno-monetarna konstrukcija. Guverner je ustvari želio prenaglasiti opasnosti kako bi utjecao na to da konačno dođe do nekih pomaka u fiskalnoj politici i konsolidacije, zaključuje Novotny.