Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hebrang: Ova smrt dokaz da Hrvatska ide pogrešnim putem

13.07.2011. 22:00
Hebrang: Ova smrt dokaz da Hrvatska ide pogrešnim putem


U redovitim mjesečnim anketama agencije Puls nešto manje od 80 posto ispitanika ocjenjuje da Hrvatska ide u pogrešnim smjeru. Ali, ipak posebnu političku težinu ima činjenica da i vođa HDZ-a u Saboru Andrija Hebrang smatra da aktualne vlasti loše vode državu. I s obzirom da je najavio da će se povući iz politike za nekoliko mjeseci, po prestanku zastupničkog mandata, Hebrang se više ne ustručava izraziti svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji. Učinio je to upisujući se u knjigu žalosti povodom smrti Đure Brodarca koja je otvorena u Saboru jer je preminuli general između 1992. i 1995. godine bio zastupnik. “Dragi Đuro, bio si domoljub, hrabar, human i etičan. Tragedija je hrvatske države da ti, branitelj, general i junak Domovinskog rata, bolestan ulaziš u hrvatski zatvor s lisicama na rukama. Tvoja smrt pokazuje da ova zemlja, koju smo zajedno stvarali, ide pogrešnim putem. Tvoje ime u srcima svih domoljuba ostaje neokaljano! Hvala ti, neka ti je laka hrvatska zemlja kojoj si sve dao, a ona ti se nije odužila”, zapisao je Hebrang prisjećajući se, kako je naveo, svojih brojnih susreta s Brodarcem. Ostali HDZ-ovi zastupnici koji su se upisali u knjigu žalosti, postavljenu ispred ulaza u sabornicu, iskazivali su tugu zbog smrti stranačkog kolege, isticali njegove zasluge, ali nisu dovodili u pitanje sadašnji smjer Hrvatske.
Bebić udaljio Burića
A zastupnici HDSSB-a su, pak, za Brodarčevu smrt gromoglasno optuživali HDZ. Prvo je šef njihovog Kluba Dinko Burić, na vijest iz Osijeka zatražio stanku u radu sjednice kako bi se nakon nje “progovorilo o nekim okolnostima smrti jednog od simbola obrane Siska”. Međutim, predsjednik Sabora Luka Bebić ustvrdio je kako bi bilo “degutantno sada oko toga raspravljati” i nije dopustio stanku. Kako je Burić ustrajao na svojem zahtjevu, Bebić ga je udaljio iz sabornice, a isto je malo kasnije napravio s Burićevim kolegama iz Kluba, Borom Grubišićem i Zoranom Vinkovićem koji su također tražili raspravu o smrti hrvatskog generala. No, to nije sprječilo HDSSB-ovce da kažu što o svemu misle.
– Smrt Đure Brodarca je ubojstvo s predumišljajem. Ubojice su izdajnici iz vrha HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom. Brodarac je bio teško bolestan i nije bilo razloga da ga se strpa u ćeliju. Zato je krv Đure Brodarca na rukama HDZ-ovaca, izjavio je Burić novinarima na ad hoc improviziranoj press konferenciji.
Predsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb u povodu smrti Đure Brodarca naglasio je da je riječ o heroju Domovinskog rata te je prozvao vlast zbog odnosa prema hrvatskim braniteljima.
Izdajnička vlast
Dodao je kako “izdajnička HDZ-ova vlast” pali svijeće i polaže vijence na grobovima hrvatskih branitelja, a istovremeno ih “nemilosrdno locira, identificira, uhićuje i transferira”. Ivan Drmić rekao je da Brodarac, koji je 1991. bio spreman poginuti za Hrvatsku”sigurno nije očekivao da će dobiti ovakav mučki metak od strane vlastite države”.Nakon Hebrangovog najzanimljiviji upis u knjigu žalosti je onaj HDZ-ovca Vedrana Rožića. “Dragi Đuro, hvala ti za sve što si učinio na stvaranju Neovisne Države Hrvatske. Počivaj u miru Božjem”, poruka je ispod koje slijedi nečitak potpis. No, uspoređujući ga s potpisima iz knjige u koji su zastupnici upisuju svako jutro prije ulaska u sabornicu, uz koje su imena zastupnika napisana velikim tiskanim slovima, lako je zaključiti kako se radi o Vedranu Rožiću, nekadašnjem gradonačelniku Trogira. Inače, Rožić je poznati bivši nogometaš i dužnosnik nogometnog kluba Hajduk.


Šeks: HDSSB mešetari tragedijom


“Sulude, lažne, klevetničke i monstruozne optužbe HDSSB-ovaca, koji odgovornost za smrt Đure Brodarca stavljaju na teret HDZ-u, rezultat su patološke mržnje prema HDZ. Radi se o morbidnoj manipulaciji smrću i tragedijom koja dolazi od mešetara tragedijom i odvratnih lešinara koji na najbestijalniji način zloupotrebljavaju smrt Đure Brodarca”, tako je zastupnicima HDSSB-a odgovorio potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks na izvanrednoj konferenciji za novinare.
– Radi se o bandi četvorice koji su perfidno iskoristili Sabor, hram demokracije, rekao je Šeks. Frano Matušić nazvao je zastupnike HDSSB-a “prebjezima i amoralnim” dok je Josip Đakić dodao kako bi “ovakvi bolesni umovi u normalnim zemljama bili u ludnici a ne bi ugnjetavali u Saboru”. Šeks nije želio komentirati Hebranogvu poruku u knjizi žalosti za Brodarca.




Friščić: Nikome nije nanio zlo


Posebno me pogodila smrt Đure Brodarca jer sam ga dugo poznavao, još iz sedamdesetih godina. Sudjelovao je u Hrvatskom proljeću, a u Domovinskom ratu ni trenutka nije kalkulirao. Prema onom što sam pročitao, Brodarac nije nikome osobno nanio zlo nego ga se teretilo po zapovjednoj odgovornosti. Znalo se da ima problema sa zdravljem, komentirao je predsjednik HSS-a Josip Friščić.