Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

HSS za izbore u studenome

13.07.2011. 22:00
HSS za izbore u studenome


Zadnji parlamentarni izbori bili su u studenom 2007. godine, pa bi i ove godine trebali biti u studenom, izjavio je šef stranke Josip Friščić
Predsjednik HSS-a Josip Friščić je ozdravio, sutra se održava sastanak čelnih ljudi većinske koalicije na kojem će se isključivo razgovarati o datumu parlamentarnih izbora, a lider seljaka će čvrsto zastupati stav da hrvatski građani trebaju na birališta izaći u studenom.
– Bili smo protiv prijevremenih izbora, a sad smo protiv odgađanja izbora. Zadnji parlamentarni izbori bili su u studenom 2007. godine, pa bi i ove godine trebali biti u studenom. To ću reći u petak na sastanku koalicije, izjavio je Friščić novinarima nakon dvosatne sjednice predsjedništva HSS-a.
Bez rasprave
Kako doznajemo, šef HSS-a predložio je prisutnima da podrže poznati stranački stav o izborima u studenom i to je prihvaćeno bez rasprave. Friščić je rekao da s premijerkom Jadrankom Kosor još nije razgovarao o datumu izbora tako da nije htio nagađati što o tome misle u HDZ-u. Izvjesno je, međutim, da u vodstvu HDZ-a očekuju točan datum potpisivanja pristupnog ugovora s Europskom unijom kako bi s njim uskladili dan parlamentarnih izbora. Premijerka iduće srijede putuje u Poljsku kako bi sa svojim kolegom Donaldom Tuskom razgovarala upravo o datumu i mjestu potpisivanja ugovora.
Izborni stožeri
Predsjedništvo HSS-a imenovalo je izborne stožere po izbornim jedinicama. Friščić je ipak ostavio otvorena vrata mogućim koalicijama s drugim strankama ili nestranačkim pojedincima u nekim jedinicama, ali uz prethodnu suglasnost Središnjice HSS-a.
– Na idućim izborima očekujemo isti rezultat kao na prošlim, šest zastupnika. Sve iznad toga bio bi izniman uspjeh, a ispod te brojke neuspjeh. U svakom slučaju, nakon izbora vodstvo stranke podnijet će račune, a predsjednik je prvi pozvan da to učini, zaključio je Friščić.
 


Veliki petak


Rijetko je koji dan tako ispunjen važnim političkim događajima kao što bi mogao biti ovaj petak. Dakle, na “veliki petak” sastaju se čelnici većinske koalicije kako bi razgovarali o datumu parlamentarnih izbora, a predsjednik HNS-a Radimir Čačić objavio je da će sutra Kukuriku skupina potpisati predizborni sporazum. U SDP-u tvrde da će potpisivanje biti ovih dana, ali da nije dogovoren točan datum, no valjda Čačić zna o čemu govori. Nadalje, u petak se povodom uhićenja generala Mladena Kruljca održava sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, a u Saboru je zadnji dan zasjedanja prije ljetne stanke koja traje do sredine rujna. I na kraju, premda je jučer bilo i drugačijih informacija, petak je dan koji se ovog tjedna najčešće spominjao kao dan povratka u domovinu bivšeg premijera Ive Sanadera.