Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kruzeri umjesto Zadra izabrali Sali

13.07.2011. 22:00
Kruzeri umjesto  Zadra izabrali Sali


Srpanj je ove godine najmršaviji mjesec kada su u pitanju dolasci kruzera u zadarsku luku. No neobično je to što su Sali ovoga ljeta “potukli” Zadar, jer tamo će u ovoljetnim mjesecima pristati ukupno 35 puta kruzeri grčke agencije “Seabourn line”


Državna statistika ovih je dana objavila  kako je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci u hrvatskim  lukama zabilježen pad dolazaka velikih turističkih brodova, kruzera.
Čak 7 posto je manji broj  plovila, a oko 4 posto je  manje putnika. Kada se govori o zadarskoj luci, onda je  prema istome izvoru ona u  pet ovogodišnjih mjeseci ostvarila tek 5,8 posto ukupnih  kruzerskih dolazaka u hrvatske luke. Koliko je to  pokazuje zorno podatak da je  od ukupnih dolazaka Dubrovnik ostvario 71 posto, a  sve druge luke zajedno preostalih 29 posto!
I doista, Zadrani se više i  ne sjećaju kada je ovdje bio  neki veliki luksuzni brod. Bio  je to “Albatros” koji je posjetio Zadar polovinom svibnja, a tri dana iza njega  doplovio je i “Seabourn  Odyssey”, koji je navratio i još  jednom iza toga. Ovaj veliki,  gotovo 200 metara dug kruzer će dolaziti u Zadar još  nekoliko puta do studenog.  Inače, srpanj je ove godine  najmršaviji mjesec kada su u  pitanju dolasci kruzera u zadarsku luku. No neobično je  to što su Sali ovoga ljeta  “potukli” Zadar, jer tamo će u  ovoljetnim mjesecima pristati  ukupno 35 puta kruzeri grčke  agencije “Seabourn line”. Radi se o kruzerima “Seabuorn  Spirit” te “blizancima” dugim  po 180 metara koji primaju  po 450 putnika, s imenima  “Seabourn Odyssey” i “Seabourn Quest”. Oni redovno  dolaze ispred mjesta Sali gdje  se sidre, putnici izlaze na  kraj, razgledaju mjesto, okupaju se i vraćaju na brod.  Plovidba do Sali, točnije dugootočna morska okolica, zapravo vrata Kornata su zanimljiva organizatorima ovih  putovanja.
Zadar očito nije, ali valja  reći da ni prošlih godina  sredina ljeta nije bila previše  privlačna za kruzere, pa iako  ih je lani u srpnju u Zadar  pristiglo ukupno šest, a u  kolovozu osam. Ove godine u  srpnju su na popisu tek dva  pristajanja i pet ih je najavljeno za kolovoz.
Znatno bolji mjeseci bit će  rujan, listopad i studeni, a  najavljen je jedan kasni dolazak, onaj za 4. prosinca,  čime će završiti ovogodišnja  sezona kruzera. Bit će to veći  kruzer “Adonia” koji plovi  pod zastavom Bermuda, ali  pripada agenciji s Floride,  dužine 180 metara i s kapacitetom od 800 putnika. Taj će prvi put  stići i 4. kolovoza.
Inače, valja spomenuti da bi u listopadu  trebao doći, čak i prenoćiti u Zadru zanimljiv kruzer “The  World”, onaj koji je  već jednom bio u Zadru i izazvao veliku  znatiželju Zadrana,  kao što je izaziva i  svuda diljem svijeta,  gdje se pojavi. Jer, to  je ploveća stambena  zgrada, brod koji između ostaloga ima  106 stambenih jedinica, sve privatnih  apartmana u kojima  žive ljudi tijekom godine i plove svijetom. Brod  ima sve ostale sadržaje, poput nekoga grada, tako da  njegovi stanari rijetko izlaze  u luke koje plovilo posjećuje.