Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Preminuo pilot Marijan Batarilović

13.07.2011. 22:00
Preminuo pilot Marijan Batarilović


Prekjučer je u Zrakoplovnom tehničkom centru Velika Gorica preminuo hrvatski pilot bojnik Marijan Batarilović (52). Batarilović bio je probni pilot protupožarnih zrakoplova Canadair, a preminuo je od posljedica srčanog udara i to nakon povratka s probnog leta.
Bojnik Batarilović široj je zadarskoj javnosti poznat kao pilot koji je unatoč zapovjedima riskirao karijeru i ugasio vatru koja je prijetila farmi Vigens kod Zadra. Učinio je to na probnom letu, kada zbog propisane procedure zrakoplov nije smio gasiti požar. Unatoč činjenici da ga je neposredni zapovjednik prijavio, na Batarilovićevu stranu stala je hrvatska javnost, ustavši protiv birokratskih zavrzlama i procedura koje su nerijetko kočile učinkovitu borbu protiv požara na otvorenom.
Marijan Batarilović bio je sudionik Domovinskog rata kao borbeni pilot na avionima MiG 21. Odlikovan je Medaljom za iznimne poduhvate, ordenom Nikola Šubić Zrinski, Spomenicom domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak i Oluja. Posljednji ispraćaj bit će u petak 17 sati na Gradskom groblju u Zadru.