Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Ninskom blatu rekordnih dvjesto pacijenata

13.07.2011. 22:00
U Ninskom blatu rekordnih dvjesto pacijenata


Prezadovoljna sam učincima peloidne terapije. Ja bolujem od psorijatičnog artritisa i kad sam prvi put došla u Ninsko blato nisam mogla ni hodati, nosili su me do plaže. Već nakon nekoliko terapija, a potom i kura, osjetila sam poboljšanje. Od tada, dakle već 27 godina svako ljeto dolazim u Ninsko blato, kaže Marija Radovanović


U blizini ninske  Kraljičine plaže nalazište je  ljekovitog blata – peloida koje  se u zdravstvene svrhe upotrebljava još od rimskoga doba. Njegove blagodati nadaleko su poznate, a organizirano se preko zadarske Opće  bolnice koriste gotovo četiri  desetljeća. Djelovanje ljekovitog peloida očituje se kroz  fizički, mehanički i kemijski  učinak, a upotrebljava se za  liječenje bolesti koštano-mišićnog sustava – različite  reumatske bolesti, razne deformacije kralježnice i popratne pojave koje su posljedica  nastalih deformacija lokomotornog sustava, kao različita  kožna oboljenja. Uz to, ninski  peloid pogoduje liječenju ginekoloških oboljenja te steriliteta, odnosno neplodnosti  iako posljednjih godina njegove blagodati sve manje koriste pacijenti s navedenim  zdravstvenim problemima.
Grupna tjelovježba
U Ninskom blatu ovih dana  prva grupa ovogodišnjih pacijenata, njih 200, privodi kraju peloidnu terapiju. S terapijom, koja se provodi uz kontrolu medicinskog osoblja,  počeli su krajem lipnja. Terapija, koja traje od petnaest  do dvadeset dana podrazumijeva oblaganje blatom, zatim sunčanje na pješčanoj  plaži te ispiranje peloida u  toplom moru.
Fizioterapeutkinje Branka  Magaš i Silvana Mumelaš te  medicinska sestra Mileva Mudražija iz Odjela za fizikalnu  medicinu i rehabilitaciju u zadarskoj Općoj bolnici, navode  da se terapija peloidom u Ninskom blatu organizirano provodi već gotovo četiri desetljeća u ljetnim mjesecima. Prva grupa koja broji rekordnih  200 pacijenata s terapijom je  krenula 27. lipnja. Autobusima “Čazmatransa” organiziran je prijevoz iz zadarske  Opće bolnice u 7 i 8 sati ujutro, a pacijenti nerijetko stižu i  vlastitim automobilima. Osim  pacijenata iz Zadra i Zadarske županije, blagodati Ninskog blata koriste i ljudi iz  kontinentalnog dijela Hrvatske, iz unutrašnjosti.
– Na peloidnu terapiju u  Ninsko blato pacijenti dolaze  s uputnicama liječnika obiteljske medicine, odnosno fizijatra. Ovdje im otvaramo karton, upisujemo ih, nakon toga,  po potrebi slijedi liječnički  pregled. Terapija počinje  grupnom tjelovježbom koju  vode fizioterapeuti, nakon  čega slijedi mazanje blatom.  Kad se pacijenti namažu,  sunčaju se na pješčanoj plaži  sve dok se blato ne sasuši na  tijelu. Nakon toga, blato ispiru  kupajući se u moru, govori  Branka Magaš te pojašnjava  da je poželjno, da bi učinak  bio što bolji, navedenu proceduru ponoviti dva puta u  istom danu.
Peloidna terapija traje od  minimalnih 10 do maksimalnih 20 dana, koliko većina pacijenata dolazi u Ninsko blato.  Pacijenti su različite životne  dobi, a blagodati ninskog peloida koristi više žena nego  muškaraca. Kako pojašnjava  Silvana Mumelaš, 80 posto je  žena te 20 posto muškaraca.  Ranijih godina, kako navodi  Mumelaš, u Ninsko blato su  dolazile i pacijentice koje su  imale problema s neplodnošću i različitim ginekološkim bolestima. Za njih su  nekoć izgrađeni posebni boksovi, koji su još i danas tamo,  no posljednjih godina se ne  koriste jer nema pacijentica  koje za liječenje steriliteta koriste peloidnu terapiju.
– Osim bolesti koštano-mišićnog sustava te kožnih  oboljenja, peloidna terapija  blagotvorna je i za liječenje  ginekoloških problema. Iako  posljednjih godina gotovo da i  nemamo pacijentica koje s na  peloidnu terapiju dolaze zbog  neplodnosti, u Ninsko blato  dolaze žene s različitim ginekološkim problemima,  primjerice policističnim jajnicima, cistama… Nakon peloidne terapije, žene kažu da  se osjećaju mnogo bolje, što  potvrđuju i njihovi ginekološki nalazi, govori fizioterapeutkinja Silvana Mumelaš,  dodajući da pacijentice više ne  koriste peloidnu terapiju za  liječenje neplodnosti jer su im  sada dostupnije druge metode, poput potpomognute ili  umjetne oplodnje, koja je ranije za mnoge žene bila nedostižna.
Uz boksove za pacijentice  koje su peloidnu terapiju koristile za liječenje steriliteta,  sada se gradi sanitarni čvor,  zahodi s tuševima. Do sada,  toga u Ninskom blatu nije bilo, već su pacijenti koristili  kemijske zahode. Prošle godine lječilište u Ninskom blatu  dobilo je dva kontejnera za  liječnički pregled i garderobe.  Uskoro će, uz improvizirane  ambulante i garderobe,  lječilište dobiti i sanitarni  čvor, tako da će pacijentima  boravak u Ninskom blatu biti  nešto komforniji.
Ulaganja i marketing
Nova ulaganja u Ninsko  blato raduju medicinsku sestru Milevu Mudražiju. No sestra Mileva drži da nikako na  tome ne bi trebalo stati jer uz  minimalna ulaganja lječilište  u Ninskom blatu ostvaruje velike rezultate. Stoga, sve skupa, trebalo bi podići na višu  razinu za što je potrebno malo  više financijskih ulaganja, ali i  reklame, odnosno marketinga. Boravak u Ninskom blatu,  lječilištu, uz dodatna ulaganja  u prateće sadržaje, bio bi  mnogo komforniji.
Uz minimalna ulaganja u  lječilište, peloidna terapija daje odlične rezultate. Zbog blagodati ninskog peloida u Ninsko blato svake godine se  vraćaju brojni pacijenti iz unutrašnjosti Hrvatske, što najbolje govori o njegovoj ljekovitosti, odnosno učinkovitosti. Uz razgovore o zdravstvenim problemima, koji su  im zajednički, u Ninskom blatu godinama se šire poznanstva, a nerijetko se stvaraju i  prijateljstva, govori Mudražija.
Prijepodnevni sati na vrelome pijesku u Ninskom blatu  brže prolaze u dobrome  društvu. Tako muškarci na  vrelom pijesku zaigraju partiju boća, a nerijetko im se  pridruže i žene, nakon što uz  “ćakulu” prelistaju novine.  Među boćaricama je i Marija  Radovanović, koja na peloidnu terapiju u Ninsko blato  dolazi od 1984. godine. Marija  boluje od psorijatičnog artritisa. Kad je prvi put, prije 27  godina došla u Ninsko blato,  Marija nije mogla ni hodati.
– Prezadovoljna sam učincima peloidne terapije. Ja bolujem od psorijatičnog artritisa i kad sam prvi put došla u  Ninsko blato nisam mogla ni  hodati, nosili su me do plaže.  Već nakon nekoliko terapija, a  potom i kura, osjetila sam poboljšanje. Od tada, dakle već  27 godina svako ljeto dolazim  u Ninsko blato, kaže Marija  Radovanović, kojoj blagodati  ninskog peloida u vrelim, ljetnim mjesecima pomažu da “izgura” ostatak godine, odnosno  kako kaže, prezimi zimu.
Ninskim peloidom već se 10  godina liječi i Anđa Atelj. Diskus hernija, artroza malih  zglobova, ukliještenje živca  prema mozgu… samo su neke  od bolesti koje su Anđu Atelj  dovele u Ninsko blato. Nekoć  Anđa nije mogla ustati iz kreveta, a danas, nakon 10 godina  terapije u Ninskom blatu,  kaže da je preporođena.
– Već deset godina dolazim  na peloidnu terapiju u Ninsko  blato. Tu sam cijelo ljeto, učinci terapije su izvrsni, a i  društvo je jako ugodno. Zbog  bolova, koji su posljedica diskus hernije, artroze malih  zglobova i ukliještenja živca  prema mozgu, ja nisam mogla  ni ustati iz kreveta. Na preporuku liječnika, krenula sam  na peloidnu terapiju u ljetnim  mjesecima, a zimi idem u toplice, kaže Anđa Atelj, koja se  nakon deset godina “ljetovanja” u Ninskom blatu, osjeća  mnogo bolje.
 


Blato “na crno”




Ljekovitost Ninskog blata nadaleko je poznata, zbog čega se i kupači, među kojima su nerijetko stranci, mažu njime tijekom ljetnih mjeseci. Fizioterapeuti zainteresiranima rado pokažu nalazišta ljekovitog blata, no pritom upozoravaju da peloidnu terapiju trebaju izbjegavati osobe koje imaju problema s tlakom, šećerom, akutnim upalama…
Ista upozorenja vrijede i za one koji ninsko blato vade i izvan lječilišta, bez konzultacije s fizioterapeutima. Blato se nalazi na javnoj površini pa njegovo vađenje nije zabranjeno. No fizioterapeuti upozoravaju turiste da ne pristaju na masaže blatom koje se nerijetko nude na obližnjim plažama. Blato što se raznosi po plažama nije pripremljeno za mazanje, niti može dati željene učinke. Štoviše, može biti štetno ako osobe nisu zdrave.