Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gosti na silasku s autoceste dočekani buteljama vina

13.07.2012. 22:00
Gosti na silasku s autoceste dočekani buteljama vina


Članice KUD-a Branimir u narodnim nošnjama s suhim aromatičnim biljem, vunenim torbicama, uz fritule i smokve, predstavnici Benkovca i TZ-a s propagandnim materijalom i vinari s vrhunskim ovdašnjim vinima poželjeli gostima dobrodošlicu i potsjetili na svoj kraj
Bilo je ugodno i korisno u subotu ujutro biti turist koji se k moru spušta na čvoru Benkovac, jer je to značilo primiti butelju vrhunskog vina, torbicu Vinfesta s propagnadnim materijalom, okićeno mirodijskim biljem i uz frutulu dvije ili smokvu dobiti pozdrav dobrodošlice.
Na taj je način dvjestorinjak automobila s gostima dočekano u organizaciji Udruge vinara i vinogradara, inicijalno iz Nadina, a pridružio se i veći dio vinogradara Zadarske županije – Vina Liburna, TZ Benkovca, KUD-a Branimir i Grada Benkovca. Bili su tu gradonačelnik Branko Kutija i dogradonačelnik Mirko Erstić sa suradnicima, vrijedne žene i djevojke iz KUD-a Branimir, sa svojim uradcima, suhim aromatičnim biljem, vunenim “kalcama” i torbicama što ga kroz program Zavoda za zapošljavanje na nabavljenom izvornom tkalačkom stanu prave, Vanja Čvrljak agilni direktor TZ s prospektima Benkovca, pregledom Benkovačkog kulturnog ljeta, Vranskog jezera,.. . No iznad svega bili su tu vinari – Željko Vrsaljko, Branko Bačić, Šime Škaulj, Radoslav Bobanović iz MasVina, Mladen Anić s Figuricom, Zlatko Kaštelanac, a pridružio se i Denis Rako s Paga i Zadarsko sveučilište sa svojim nagrađivanim vinima, pravim nektarom Kotara i Bukovice.
Najbolje su prošli Slovenci (jer bilo je 10 ujutro a njima je najbliže), nahrupivši sa svih strana, a sljedili su po brojnosti Poljaci, Česi, Austrijanci, pokoji Nijemac, Mađar, Slovak rijetki Talijani, uz nešto Zagrepčana i pokoji Bosanac.
– Ugodno smo iznenađeni, nismo probali vaša vina jer prvi smo put ovdje, kazuju mladi Poljaci iz Katowica, dok su Slovenci iz Sloven Gradca upoznati s našim jakim crnim vinima.
– Ovim današnjim istupom željeli smo prije svega pokazati gostima koji će ovdje broaviti da je ovo vinska regija s vrhunskim vinima. Mislim da ćemo moći to predstaviti i s drugim našim proizvodima, maslinovim uljima i sličnim, istaknuo je gradonačelnik Kutija.