Grad iz proračuna izbacio 4 milijuna kuna za Mocire!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ

Da je Ministarstvo obrazovanja diglo ruke od Mocira postalo  je jasno još kada su u našem listu najavili podizanje sudske tužbe protiv  bivšeg izvođača radova, Alcoma, koji nije htio vratiti dokumentaciju bez   prethodne isplate svih zaostataka. Nastavak priče na sudu, umjesto dogovora oko nastavka radova, bio je zadnji "čavao" u projekt koji je trebao  donijeti radost stotinama djece s poteškoćama u razvoju, ali i odraslih  koji se zasad okupljaju u stiješnjenim prostorijama.

Uz očit nedostatak razumijevanja za ovaj važan projekt za Zadar i  županiju, Ministarstvo je definitivno diglo ruke od Centra, a Grad Zadar  u takvoj  je situaciji odlučio prenamijeniti sredstva u proračunu namijenjena dovršetku Mocira.

To je i učinjeno u rebalansu proračuna s obzirom da Grad bez Ministarstva nema novca kojim bi završio ovaj dugoočekivani projekt.

U najnovijem Prijedlogu izmjena i dopuna Programa potreba za socijalnu skrb i zdravstvo građana promijenjena je stavka koja se odnosi na  Centar Mocire i vrtić Laticu, i to na način da je - Grad iz proračuna izbacio četiri milijuna kuna  namijenjenih Latici i Mocirama!

Riječ je o sredstvima s kojima je lokalna vlast trebala participirati u dovršetku Mocira, a kako je Ministarstvo zasad odustalo od tog projekta u  Gradu su odlučili ovaj novac utrošiti na druge potrebe s područja socijale i zdravstva. 

O prenamjeni proračunskih sredstava za Centar i odnosu Ministarstva  obrazovanja prema projektu razgovarali smo sa pročelnikom za odgoj i  školstvo Grada Zadra, Josom Nekićem, koji je više puta išao na sastanke i  dogovore u Ministarstvo po tom pitanju.  Međutim, povratkom u Zadar  bivše pomoćnice ministra obrazovanja Sabine Glasovac, koja nam je u  Zagrebu bila jedini "link" s Vladom, pale su u vodu sve nade da će netko  u Zagrebu intervenirati za dovršetak Mocira.

Naime, u obrazloženju Prijedloga izmjena i dopuna Programa potreba  za socijalnu skrb i zdravstvo Grad navodi razloge zbog kojih je predviđena 4.500.000 za Mocire u drugom rebalansu proračuna smanjio na  10.000 kuna:

-  Budući da je posve razvidno da se dva  resorna ministarstva  (Znanosti, obrazovanja i športa i Socijalne  politike i mladih) neće uspjeti  do   konca godine usuglasiti oko okončanja završnih radova i osmišljavanja  dijela programa koji će se provoditi unutar objekta, planirana sredstva  u  iznosu od  3.500.000,00  kn iz Proračuna Grada Zadra se brišu, a samim time i brišu se i sredstva za izgradnju trafostanice i opremanje objekta -  navode u Gradu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno