Potpisan novi kolektivni ugovor za Cromaris

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Novi kolektivni ugovor za Cromaris d.d. Zadar potpisan je u ponedjeljak 6. srpnja u Zadru. U ime Sindikata PPDIV-a, sindikalne podružnice, kolektivni ugovor potpisao je v.d. sindikalnog povjerenika Joso Ljubo Pavlović, a u ime poduzeća Cromarisa d.d. Zadar direktor Goran Markulin. Potpisu su bili nazočni i voditeljica poslovne podrške Cromarisa Ivanka Radulić, predsjednik Radničkog vijeća Damir Miletić, Marin Fabac član povjereništva, te regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Ivica Blažević.

Novi kolektivni ugovor rezultat je pregovora koji su vođeni između pregovaračkog tima Sindikata PPDIV-a Hrvatske - Sindikalne podružnice Cromarisa d.d. Zadar, te pregovaračkog tima uprave poduzeća na čelu sa direktorom Goranom Markulinom.

Kolektivnim ugovorom uređena su prava i obveze iz područja radnih odnosa, plaće, naknade i drugi novčani primici radnika, radno vrijeme, odmori i dopusti, zaštita života i zdravlja i privatnost radnika, uvjeti za rad sindikata, Radničkog vijeća, povjerenika za zaštitu na radu.

Radnici imaju pravo na policu kolektivnog osiguranja za vrijeme provedeno na radu (uključujući vrijeme dolaska i odlaska s posla).

Ugovoreno je i povećanje bruto osnovice za 150,00 kn, te korekcija koeficijenata, pa tako sada najniža bruto osnovica iznosi 3.510,00 kn za koeficijent 1. Ugovoren je i stalni dodatak na plaću koji ne može biti niži od 450,00 kn bruto, te stimulativni dio plaće uz redovnu plaću koja može iznositi do 40% bruto osnovice.

Prema odredbama novog kolektivnog ugovora, poslodavac će svakom radniku Cromarisa isplatiti jednokratnu novčanu pomoć za podmirenje troškova godišnjeg odmora u iznosu od 1.200,00 kn neto. Osnovna plaća radnika povećava se za rad u dane blagdana i neradne dane propisane zakonom 50%, za rad nedjeljom 40%, za prekovremeni rad 50%, za noćni rad 40%, te za rad u drugoj smjeni 10%.

Ovim kolektivnim ugovorom ugovoreno je pravo i na ostala primanja na koja radnik ima pravo i to: otpremnina, božićnica, jubilarna nagrade, solidarne pomoći, dar djeci, i druga osobna primanja u visini do maksimalno neoporezivog iznosa sukladno propisima važećim u trenutku isplate.

Rok važenja odredbi ovog kolektivnog ugovora utvrđuje se do 30.6.2016. Nakon isteka roka na koji je sklopljen ovaj Kolektivni ugovor u njemu su sadržana pravna pravila kojim se uređuje sklapanje, sadržaj i prestanak radnog odnosa primjenjivat će se u periodu do sklapanja novog kolektivnog ugovora, kao i dio sklopljenih ugovora o radu, odnosno u periodu do 30.9.2016.god., ovisno što nastupi ranije.

Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom kao nastavkom socijalnog dijaloga u Cromarisu te oblikom reguliranja prava i obaveza, kao i nadu u još bolje poslovanje Cromarisa što bi onda omogućilo višu razinu financijskih prava radnika i sigurnost radnih mjesta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno