Svoj prvi let među 11 kandidata na Zemuniku izvele i dvije djevojke

Slika korisnika admin
Autor: 
Marinko KARAČIĆ

U vojarni Zemunik u utorak je 11 kandidata za vojne pilote,  među kojima su i dvije djevojke, u pratnji nastavnika izvelo svoj prvi let  na zrakoplovu ZLIN 242 L.

Ti mladići i djevojke, budući piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva  (HRZ) su 24. naraštaj vojnih kadeta, koji su prije današnjeg prvog leta  prošli teorijsku pripremu kroz tehničku učionicu i primijenjenu teoriju,  priopćeno je iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo  MORH-a.

Voditelj obuke bojnik Robert Ribarić izrazio je zadovoljstvo zbog sve  većeg broja polaznika te istaknuo kako je to odlična vijest ne samo za Eskadrilu aviona nego i za HRZ, jer se time osigurava dostatan broj letačkog osoblja i podiže kvaliteta obuke.

- Nadamo se kako će se trend porasta zanimanja mladih za vojne pilote nastaviti i u budućnosti. Ovaj je naraštaj za sada pokazao dobre temelje, motivacija je jako bitna i predstoji im ozbiljan i sustavan rad. Prvi  letovi su informativni, koncipirani su tako da polaznici uživaju u letu, a  najveći dio radnji i postupaka je u rukama nastavnika letenja, rekao je  Ribarić.

Tijekom letačke obuke polaznici će imati oko 40 letova i 10 sati naleta,  a svaki nastavnik letenja obučava po trojicu polaznika.

U sljedećih mjesec dana kadeti će usvajati sadržaje temeljnih manevara aviona na zemlji i u zraku (vožnja, polijetanje, slijetanje, zaokreti,  akrobacije...) nakon čega će se donijeti procjena stupnja usvojenosti  elemenata letenja, a konačnu ocjenu o sposobnosti za studij vojnog pilota donosi stručno povjerenstvo HRZ i Protuzračne obrane (PZO).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno