Život u laži

Slika korisnika admin

Hrvatska je javna zbilja postala klupko laži koje sve više sliči  gordijskome čvoru. Život u laži i obmani, povlačenje masa u  manipuliranu lažnu sliku svijeta - jedina je strategija u kojoj se slažu sve  hrvatske i političke i gospodarske i bankarske opcije. Hrvatska - zemlja  estradiziranih laži i svađa u kojima se sve teže može nazrijeti istinu.

Danas vrlo aktualna laž je laž o hrvatskom turizmu. Istina je da je naš  turizam bijedan turizma, turizam uvođenja raskalašenosti, hedonizma,  kiča i plastike. Cijelu našu srpanjsku zaradu u jednom danu ostvare  kulturne metropole poput Beča, Venecije, Atene, Kopenhagena  ili  Budimpešte. I to bez puno vike i panike. Naš "pojačan promet" na  prometnicama u razvijenom dijelu Europe zapravo je svakodnevan  promet. No u tim zemljama turizam zasigurno nije temeljna razvojna  grana, dok je u nas sve podređeno turizmu kao lažnoj grani napretka,  iako on po sebi nije produktivan, nego isključivo potrošački. A takva vrsta  potrošačkoga kulta naše je gradove, pa i Zadar, sveo na sajamski ringišpil  u kojem se od šarenih balona jedva i može nazrijeti Sv. Donat. Umjesto  grada bogate baštine, imamo sajam šarene plastike lišene ikakve svijesti o  identitetu, što nas poput vrzinoga kola vodi do još šireg spektra  identitetskih laži. Sve smo, a najmanje svoji! U tome smislu histerično  njegujemo laž kako smo postali dio EU, a zapravo smo sve dublje na  gorštačkom i prevrtljivom Balkanu. Dovoljno je pogledati bogatu  "hrvatsku" gastronomsku ponudu na menijima naših restorana!?  Nedavno sam se osobno uvjerio kako Priština ima neusporedivo manje  picerija i čevapdžinica od Zadra koji doslovno zaudara po zapusima brze  hrane. Konačno, laž je da se i našom EU članarinom ne služe druge  članice koje se nisu bojale svoje pameti, jer mi na vrijeme nismo izradili i  postavili strateške ciljeve svoje zemlje.

Laž je da skrbimo o dobru djece i mladih kada u vlastitim sredinama za  šaku eura dopuštamo razularenost  o kakvoj naši gosti u svojim  bjelosvjetskim sredinama mogu sanjati. Laž je i to da se hrvatski sjever i  jug ne podnose pa se zbog izmanipulirane svjetine praznik hrvatskoga  nogometa histerično naziva "utakmicom visokoga rizika". To je još jedna  u nizu laži koja potiče ionako problematičnu hrvatsku neslogu. Laž je da  imamo jedan od boljih zdravstvenih sustava u Europi kada smo već  odavna sve njegove dobrobiti ugasili, umnožili administraciju i liječnike  ostavili "slobodi kretanja" diljem EU-a. Laž je da smo kultura koja  njeguje običaje i obiteljske vrijednosti. Obitelj je postala najugroženija  skupina hrvatskoga društva. To što se hvalimo kako smo katolička zemlja  ne znači mnogo ako neprestano ustrajavamo u ogovaranjima, tračanju,  pa i zatvaranju oči pred problemima i bolima svojih bližnjih.

Ako bismo pogledali samo unatrag u 20. stoljeće - gotovo ni o jednom  događaju ne možemo govoriti a da nije uprljan manipulativnom  političkom laži. Pogledamo li noviju povijest - sjetimo se plaćenoga  dupliciranja laži o Tuđmanu, Gotovini, Bobetku. Sjetimo se pretvorbene  laži kako je valjalo prodati sve svoje i materijalne i duhovne vrijednosti  da bismo postali dio veće zapadne i sretnije zajednice. U toj laži o  blagodatima velike rasprodaje živimo i danas, pa su Hrvatske autoceste  čiji se problem može riješiti kao i u većini EU zemalja uvođenjem vinjeta,  zasigurno sljedeća laž koja će "spasiti" naš narod. I kada nestane lažnog  ljetnog šušura pitanje je hoće li još ostati vremena uhvatiti se za sve  bljeđu zlatnu nit gordijskoga čvora laži, otvoriti oči i pokušati naći neki  novi put. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno