U ranu zoru budi ih buka s gradilišta bivše Tvornice kruha

Slika korisnika valentinam
NEMIRAN SAN
Već treći dan radovi započinju u 5.30, kad se uključuju teški bageri, valjak i gusjeničar, koji ravnaju zemlju. To su tako jake vibracije i buka da se ne može spavati, a ni normalno razgovarati jer je buka nenormalna - pišu stanari u svom pismu medijima
Zvonko KUCELIN
Kako MO Jazine nisu u turističkoj zoni, radovi se mogu nesmetano odvijati i tijekom ljetnih mjeseci

Stanari zgrada i kuća nedaleko gradilišta na području nekadašnje Tvornice kruha Zadar na Relji, trpe nesnosnu buku i vibracije koje proizvode građevinski strojevi od ranog jutra. Obraćali su se raznim institucijama, no problem nisu uspjeli riješiti pa su zadarskim medijima poslali e-mail ne bi li dobili reakciju neke od nadležnih institucija.

- Javljamo se glede radova u Ulici Put Murvice, preko puta policijske postaje, te tražimo vašu pomoć. Znamo da smo turistički grad i da je u 99% zona zabranjena gradnja, ali kako znamo tko su vlasnici ovog objekta, naravno da im je Gradsko vijeće dalo dozvolu za rad. Međutim, isto tako provjerili smo da im je radno vrijeme od 7 sati ujutro, međutim već treći dan radovi započinju u 5.30, kad se uključuju teški bageri, valjak i gusjeničar, koji ravnaju zemlju. To su tako jake vibracije i buka da se ne može spavati, a ni normalno razgovarati jer je buka nenormalna. Jučer smo zvali Grad Zadar, komunalne redare, sanitarnu inspekciju, policiju i tako u krug cijeli dan, ali nam nitko ne odgovora na pitanje. Pa zar u sredini turističke sezone moramo trpjeti buku od 5.30 ujutro? - pitaju se ogorčeni stanari navodeći kako se većina njih bavi iznajmljivanjem te da redovito plaćaju poreze, boravišne pristojbe, turističke članarine, a njihovi gosti zbog navedenih radova plaćaju buku i nenormalne uvjete boravka.

Na terenu tihi strojevi

- Ovim vas putem molimo, da vi, s vaše strane pokušate doći do nekih odgovora, jer nam svi kojima smo se obratili kažu da je to objekt od državne važnosti (grade se elitni stanovi, a ne bolnica ili socijalni stanovi, koji bi pomogli stanarima ovog grada). Mi ne tražimo obustavu radova, ako to nije moguće u srcu sezone, već samo tražimo prolongiranje početka jutarnjih radova na 8 sati, bar s tim teškim i bučnim strojevima, stoji u e-mailu potpisanom sa "Stanari okolnih zgrada".

Jedan od suinvestitora i projektant zgrada koje se na ovom terenu grade, Željko Predovan ne vjeruje, s obzirom na vrstu radova koji se trenutno izvode, da je moguća buka.

- Radno vrijeme na gradilišu je od 7 do 18 sati. Ja nemam informaciju da itko tamo išta radi ranije, a posebice ne od 5.30. Iznimno smo, prilikom betoniranja koje se mora odraditi u jednom danu, počinjali u 6.30 jer bi u protivnom radovi trajali kasnije od radnog vremena. Međutim, ti radovi nisu takvi da bi stvarali buku o kojoj stanari govore, a ni ovi trenutni. Imamo na dijelu terena zasipavanje, što opet ne rade strojevi koji stvaraju buku, govori Predovan te navodi kako su na gradilištu trenutno dizalica koja je gotovo nečujna, pumpa koja se uključuje oko 6.30 sati ako je u pitanju betoniranje. No ipak, obećao je kako će provjeriti navode građana kod izvođača, tvrtke Krekić Avangard.

Čija je nadležnost?

Vezano za navode stanara i mi smo poslali upite komunalcima, policiji te građevinskoj inspekciji, odnosno Ministarstvu graditeljstva.

U PU zadarskoj kažu kako je buka nadležnost sanitarne inspekcije, a u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Zadra ne mogu učiniti ništa s obzirom da postoji odluka, inače dostupna na stranicama Grada, kojom su točno definirana područja, odnosno mjesni odbori koji spadaju u turističku zonu i podliježu zabrani radova tijekom turističke sezone, a koji ne. Također, nije regulirano ni radno vrijeme na gradilištima, već se navodi "u primjereno vrijeme", a ovo gradilište nalazi se na području MO Jazine, koje ne spada u turističku zonu.

Radovi će, kako doznajemo, trajati do konca ove godine, pa stanarima ostaje opcija da se dogovore s nadležnom osobom na samom gradilištu ili strpljenje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)