Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

FOTOGALERIJA: Sajam na Rivu donio rukotvorine, zdravu hranu i odlične likere

15.07.2018. 05:30
FOTOGALERIJA: Sajam na Rivu donio rukotvorine, zdravu hranu i odlične likere


Tradicionalni sajam „Dani sunca“ na kojemu se promovira i prodaje zdrava hrana, tradicijski proizvodi i suveniri i koji se održava i po nekoliko puta godišnje u organizaciji Udruge Eko Zadar otvoren je jučer na zadarskoj Rivi. Sajam će trajati 11 dana, a na štandovima ispred velikog mola jučer je bilo zaista interesantnih stvarčica od rakija i likera, proizvoda od meda do ručno rađenih igračaka, cipela, suvenira i nakita.
Iako smo sajam posjetili odmah u subotu ujutro, nakon otvaranja, izlagači su bili mahom zadovoljni. Šik cipele iz Kloštar Ivanića predstavljaju se s proizvodima od kože, cipelama i torbama, a prodavačica Jadranka istaknula je da su neki od proizvoda odmah kupljeni te da su dva para cipela otišla u Italiju.
– Ovdje imamo naše proizvode koji su svi ručni rad i prava koža. Sajam je tek započeo, ali mogu reći da sam zadovoljna kako je krenulo, kaže Jadranka.
Sudionici su većinom izlagači koji su se predstavljali i dosadašnjih godina na sajmovima, a iz Udruge Eko Zadar kažu kako im je drago kad, kao organizatori, imaju ovakav kontinuitet jer to znači da su ovi mali proizvođači u Zadru pronašli svoju nišu i da su stekli kupce koji prepoznaju njihovu kvalitetu.
– Ono što nas posebno veseli je kada predstavimo nekog novog izlagača. Ove godine to je obrt I.M.L. Ivane Šuštić iz Marije Bistrice. Ovaj obrt predstavlja se s tradicijskim drvenim igračkama koje su pod zaštitom UNESCO-a., kažu iz Eko Zadra.
Na štandu s raznim igračkama obojenim veselim bojama sreli smo vlasnicu Ivanu koja nam je rekla kako se ove tradicijske igračke nalaze na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske i od 2009. godine dospjele su na UNESCO popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.
– Prvi put smo došli na ovaj zadarski sajam i tek je počelo, ali zadovoljni smo. Teškko je današnjoj djeci prodati ovakvu igračku, pa smo neke malo modernizirali, govori nam Ivana pokazujući nam drveni vatrogasni kamion i kamion s kiperom.
Ističe kako ona i suprug sve rade na tradicijski način i s tradicionalnim alatima, pa za izradu neke od igračaka treba duže vremena. Ovakve igračke počele su se izrađivati u 19. stoljeću, a specifično za tradicijske igračke je to da su ih izrađivali muškarci, a bojale i oslikavale žene.  Nekada su se izrađivala pučka svirala, kao što su tamburice i frulice, izvorno zvane žveglice i male životinjice, najčešće konjići i kočije sa konjićima, a osim toga i namještaj za lutke te leptiri koji lupaju krilima. Kasnije su se počela izrađivati vozila, najčešće vlakovi, avioni, kamioni koji se i danas dosta dobro prodaju.
Na štandu Domaće radinosti Dalibora Krašovca iz Viškova kraj Rijeke pronašli smo razne keramičke suvenire i uporabne predmete, a i on je bio zadovoljan zadarskim sajmom.
– Evo već tri godine se vraćamo ovdje i zadovoljni smo. Supruga i ja radimo proizvode od gline, keramiku i prodajemo suvenire i razne uporabne predmet. Radimo s raznim tehnikama kao što možete vidjeti, kaže Damir.
Proizvode su izložili i zadarski Kamen dizajn iz Preka s različitim suvenirima i uporabnim predmetima od kamena, a osim njih na sajmu je odlična ponuda i raznih likera te proizvoda od meda. S obzirom da je sajam tek otvoren neki od izlagača još uvijek nisu stigli.  Na rivi će sljedećih dana biti izloženi i proizvodi Drmić j.d.o.o. s džemovima, slatkim i slanim delicijama , OPG Mladen Jezidzić s medom  i pčelinjim proizvodima, OPG Aralica iz Šibenika s likerima od višanja i smokava, džemovima i kozmetikom na bazi maslinovog ulja, obrt „Ma cherie“ iz Sesveta  koji uz voćne rakije i likere donosi i kozmetičke proizvode, Domaća radinost Vranješ  iz Darde s nakitom od prirodnih materijala, OPG Slavica Veber iz Slavonskog Broda s medom i proizvodima od meda. Organizatori najavljuju i kako će tijekom prvih pet sajmenih dana tu biti OPG Vicencinović-Hergouth iz Gornje Gračenice s voćnima rakijama i likerima, a od 18. do  24. srpnja s  aronijom i proizvodima od aronije OPG Šmid iz Bjelovara.