Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

AKTIVNO ZA ZDRAV GRAD Benkovačani dobili 1,4 milijuna kuna za odbojku i biciklizam

14.07.2020. 14:13


U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održana je uvodna konferencija projekta Aktivno za zdrav grad – Benkovac, na kojoj je zbog trenutačne epidemiološke situacije nazočilo ograničen broj sudionika, točno 20.
– Projekt namijenjen odbojkaškim i biciklističkim aktivnostima vrijedan je 1.379.574 kune i sufinanciran u 100-postotnom iznosu sredstava, kazao je prof. Šime Bolić, voditelj projekta.
Projekt Aktivno za zdrav grad – Benkovac je apliciran na Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali koji se provodi u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca vrijednog 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoja (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF).
 


Osnivanje biciklističkog kluba


– S jedne strane je potpisan od Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, s druge strane od Odbojkaškog kluba Benkovac, navodi Bolić, tajnik u OK Benkovac, udruzi koja se bavi športskom obukom djece i mladih na području grada Benkovca.
Navedeni projekt je krenuo je 7. travnja 2020. i traje 24 mjeseca, do početka travnja 2022.
– Projekt zapošljava troje ljudi, voditelja projekta te dva trenera odbojke i biciklizma. Također će četvero ljudi s benkovačkog područja završiti stručni program za dobivanje licencije za trenera odbojke i biciklizma te će Benkovac imati školovane trenere i kad završi projekt, naglasio je Bolić.
U sklopu projekta kupit će sve sva potrebita odbojkaška oprema kao i bicikli i biciklistička oprema za bicikliste jer će se pored odbojkaškog osnovati i biciklistički klub.
– Planiramo voditi djecu na dva međunarodna turnira odbojke i biciklističkih utrka. Također ćemo u Benkovcu organizirati međunarodne susrete, najavio je Bolić.
 




Dobra volja i želja za učenjem


Aktivnosti su namijenjene za osobe mlađe od 25 godina te stručnjacima koji rade s ciljanom skupinom.
– Aktivnosti se provode bez naplate za sve sudionike. Potrebna je samo dobra volja i želja za učenje, istaknuo je Bolić.
Primijetili su, kaže on, slabu fizičku razvijenost kod ciljane skupine, te pretilost i sjedilački način života koji uzimaju sve više maha.
– Slaba ponuda športskih aktivnosti, slaba stručna osposobljenost i nedovoljno razvijena svijest glavni su problemi koje želimo riješiti provedbom ovog projekta, istaknuo je Bolić.
Provodit će se, kaže on, redovne športske aktivnosti za ciljanu skupinu, organizirat će se treninzi u odbojkaškom i biciklističkom sportu. Povećat će se i razina stručne osposobljenosti trenera koji rade s djecom. Organizirat će se, kroz aktivnosti predavanja i razina svijesti o svim vrijednostima tjelesnoga vježbanja.
– Kroz projekt će se omogućiti djeci s područja grada Benkovca i okruženja uključivanje u socio-sportske aktivnosti kako bi im se pružila jednaka mogućnost tjelesnog i duhovnog rasta kao i djeci koja žive u većim i razvijenijim gradovima, najavio je Bolić.
Neke od planiranih aktivnosti kod odbojke su redovni odbojkaški treninzi, nastupi u ligama i na turnirima, putovanje na međunarodni turnir, organizacija međunarodnog turnira u Benkovcu.
 


Aktivnosti podizanja svijesti


Kad je riječ o biciklizmu redovno će se provoditi treninzi i obuke biciklista, nastupi na utrkama Zimske lige Dalmacije i na utrkama nacionalnog prvenstva, putovati na međunarodni susret, organizirati utrke.
– Provodit će se i aktivnosti podizanja svijesti i javne kampanje. Provodit će ih kineziolog sa specijalizacijom u odbojkaškom sportu, kineziolog sa specijalizacijom u biciklističkom sportu i doktor medicine, kazao je Bolić.
U ljetnim mjesecima planiraju se organizirati turniri na otvorenom.
– U odbojkaškom športu planiraju se nastupi u ligama i na turnirima, nastup u 3. ligi i u mlađoj kadetskoj ligi. A za najmlađe će se organizirati turniri mini odbojke, zaključio je Šime Bolić koji se posebice zahvalio dogradonačelnici Paulini Kulaš i Josipi Rubelj ispred Intervencijskog plana grada Benkovca koje su im, kaže on, svojim iskustvom i znanjem puno pomogle pri pisanju projekta.
Osim navedenih na uvodnoj konferenciji nazočili su i Mile Marić, viši savjetnik za društvene djelatnosti u Uredu gradonačelnika, Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Ravni kotari, članovi drugih športskih udruga te mladi članovi odbojkaškog i biciklističkog kluba. Nazočili su i predstavnici partnera, Odbojkaškog kluba Posedarje i Biciklističkog kluba Posedarje, a nakon prezentacije projekta održan je prigodni domjenak.