Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DISCIPLINIRANI Trgovci, ugostitelji i kupci – pod maskama

14.07.2020. 08:58


Ovo je bal pod maskama, a mi izgledamo kao Marsovci. Teško je zaraditi kruh danas. A, najgore od svega mi je još što cure ne mogu viditi kako sam lijep i kako imam lijepe brkove ispod ove maske, sipao je duhovite primjedbe kao iz rukava, mladi konobar Jasmin koji odrađuje sezonu u jednom ugostiteljskom objektu u centru grada. No, dodao je potom, sasvim ozbiljno kako mu je zbilja teško nositi masku na licu tijekom trajanja radnog vremena, a još mu teže pada, kako je rekao, nošenje rukavica.
– Ispod njih se ruke jako znoje. Vruće je, a i nekako mi je nespretno. Nemam osjećaj. Ali, nadam se da je to sve tako u početku i da ćemo se naviknuti, kao uostalom na sve u životu. Takva su pravila i moramo ih poštovati, zaključio je na kraju ozbiljno Jasmin, dok je njegova kolegica Anamarija također dodala kako joj je vruće ispod nove »zaštitne opreme«, ali izbora – nema. Unatoč maskama, njihovo dobro raspoloženje i ljubaznost može se vidjeti i po očima.


Nije lako, ali treba zaštiti zdravlje
U mesnici i trgovini suhomesnatim proizvodima na zadarskoj pijaci, masku od jučer obavezno mora nositi i prodavačica Luciana. Iako je puno dalje od kupaca za velikim i »dubokim« pultom, poštuje epidemiološke mjere koje su od jučer na snazi jer smatra da se treba slušati Stožer i mišljenje stručnjaka kako bismo svi zajedno zaštitili zdravlje.
– Jako mi je vruće pod maskom. Cijelo lice mi je znojno, ali kad se mora – mora se. Nadam se da ću se naviknuti. Za sada rukavice ne moram stalno nositi, ali ako bude trebalo, nosit ću i njih. Rukavice i inače, stavim kad nešto kupcu režem, primjerice, pršut. Ali, nemam osjećaj, pa svaki put otkinem i dio rukavica, priča uz smijeh. Na naše pitanje kako se ponašaju Zadrani od kad su na snagu stupile mjere obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim javnim prostorima, pa tako uključujući i trgovine, na naše iznenađenje, gospođa Luciana je rekla, kako su svi jako diciplinirani i da su svi kupci ušli s maskama.


Trgovci, ali i kupci moraju nositi maske
– Od jutros od svih kupaca koji su ušli u našu mesnicu i trgovinu, možda bi se na prste jedne ruke moglo nabrojiti one koji nisu imali masku na licu, ali su je imali u džepu ili borši. Njih smo zamolili da izađu vani i stave masku na lice, pa onda uđu jer se bojimo inspekcije i ne želimo nikakve probleme i ne želimo da se zarazimo i ugozimo zdravlje. Ne znam kolike su kazne za nenošenje maski, ali svejedno… Najprije je zdravlje, pa kazna. Ali, jako sam ugodno iznenađena da ljudi poštuju nove mjere i da su disciplinirani. Doista, rijetko tko je bio bez maske, otkrila je, dok je njezina kolegica i šefica u trgovini u centru grada Vedrana, naglasila da su oni maske nosili i ranije, ali sada ih moraju držati na licu punih osam sati.




Ispod maske je – vruće!
– Maska se mora nositi radi sigurnosti, ali nije lako osam sati. Nema zraka i vruće je, a maske su nam troslojne, pamučne. Što se tiče kupaca i oni moraju nositi maske. Ako netko uđe u dućan bez maske, dužni smo kupca upozoriti odnosno, zamoliti da stavi masku, a ako je nema, onda ga moramo zamoliti da izađe i da se vrati s njom, objasnila je Vedrana.
– Vruće i zagušljivo, komentirao je kratko i mladi konobar Leo iz kafića na Poluotoku, dok je posluživao goste pod maskom koja mu je propisno pokrivala nos i usta.