Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MIJENJAJU SE PRIORITETI Osim gimnazijalci, učenici sve češće žele biti medicinari i tehničari za računalstvo

14.07.2020. 15:07


Prijave za upis u srednje škole počele su 8. srpnja, a svi učenici osmih razreda imaju vremena do 22. srpnja kako bi se prijavili za školu koja ih zanima. Ipak, unatoč činjenici da je od početka prijava prošlo tek nešto manje od tjedan dana, velik broj srednjih škola već je »zatrpan«. Konačne ljestvice bit će gotove 25. srpnja 2020. godine kada će se znati u koje su se programe učenici upisali.
Naime, prilikom prijave učenici imaju mogućnost izbora i prijave u nekoliko srednjih škola te imaju listu prioriteta u koju navode svoje izbore tako da se te liste gotovo svakodnevno pomiču i mijenjaju i učenici gotovo do zadnjega dana ne znaju koji će točno biti na listi i u koju će od odabranih škola »upasti«.
Ovo su naglasili iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole gdje su podsjetili sve učenike da listu prioriteta pažljivo pripreme tako da se na vrh liste postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom.
– Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote, stoji u pojašnjenju Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.


Medicinari na cijeni
S ravnateljima nekoliko srednjih škola provjerili smo kakav je interes za upis u srednje škole te su nam svi sugovornici potvrdili kako su jako zadovoljni interesom učenika koji je svake godine sve veći.
Ovo su posebno istaknuli ravnatelji strukovnih škola koji svake godine broje sve veći broj prijavljenih učenika i u kojima se svake godine za jedan bod podiže bodovni prag.
– Nikad u povijesti škole nismo imali ovako velik interes učenika za upis. Ove godine upisujemo dva razreda medicinskih sestara i tehničara opće njege u koje upisujemo 52 učenika, a prijavilo se preko 160 učenika. Za smjer farmaceutski tehničar upisujemo 26 učenika, a imamo preko 200 prijavljenih učenika, a za smjer dentalni tehničar upisujemo također 26 učenika, a prijavljenih je 120, rekao nam je Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića.
S njima se slažu ravnatelji Tehničke i Strukovne škole Vice Vlatkovića koji nam govore kako svake godine imaju sve veći broj učenika koji se žele upisati u njihove škole te imaju sve veći broj učenika koji svake godine imaju bolje ocjene pri upisu.
– Zadnjih nekoliko godina raste interes za upis u Tehničku školu te se upisuju učenici koji imaju odličan i vrlo dobar školski uspjeh. Prag za arhitektonskog tehničara je 75 bodova od mogućih 80, dok je najniži prag za upis prošle godine bio 63 boda, a što su u biti učenici koji su imali vrlo dobar uspjeh. I ove godine je odaziv učenika odličan te u prosjeku imamo prijavljenih 60-ak učenika više nego ih možemo upisati, rekao je Denis Prusac, ravnatelj Tehničke škole.


Velika konkurencija za gimnazijske programe
Slično nam govori Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, koji nam je rekao kako se u prvih sat vremena popunili sva mjesta za upis.
– Ne znam koji smo po prioritetima učenicima koji su se prijavili, ali interes je toliki da smo već popunili sva mjesta u razrednim odjeljenjima. Najveći je interes za smjer tehničar za računalstvo gdje je na 20 mjesta u razredu prijavljeno 120 učenika. U smjer automehatroničar možemo upisati 31 učenika, a prijavilo se 135 učenika. Bojim se da će ove godine ostati jako mnogo neupisane djece, rekao je Tomčić.
Za gimnazijske programe, kao i obično, je uvijek odličan interes učenika pa je, kako potvrđuju ravnatelji, tako i ove godine.
– Uvijek imamo četiri puta više prijavljenih učenika nego što ih možemo upisati. Svake godine je velika konkurencija, ali djeca još uvijek imaju otvorene mogućnosti da odaberu školu za koju misle da im najbolje odgovara. Sve je još otvoreno, rekao je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.
I Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića rekla je kako već sada imaju dovoljno prijavljenih učenika za upis.
– Mi možemo upisati 44 učenika tako da moramo vidjeti kako će ove godine upisi teći. Naime, zbog cijele situacije oko korone nisu održana državna natjecanja te učenici nisu mogli dobiti ekstra bodove koji su im do sada olakšavali upis, kazala je Pedišić.