Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

OČUVANJE TRADICIJE Antistresna korona terapija đirom po Pašmanskom kanalu

14.07.2020. 14:31


Neizvjesna situacija s koronavirusom i jaka bura u nedjelju poslijepodne, 12. srpnja 2020., nije uspjela zaustaviti leute, kaiće i gajete da sa svojim posadama na tradicijskim drvenim brodovima na oštro/latinsko jedro i trevu sudjeluju na 9. Điru po konalu u Ugrinić na otoku Pašmanu.
– Teško je probiti Murtersko more i Pašmanski kanal s jedrom kad se bura »razmaše«. Naime, zbog bure umjesto prijavljenih 25 tradicijskih brodova na startu je bilo njih deset, kazala je Bruna Vojvodić, voditeljica projekta Arca Adriatica koji je u okviru EU Interreg programa Italija-Hrvatska 2014.-2020. usmjeren na očuvanje, valorizaciju i razvoj pomorske baštine Jadranskog mora u Općini Tkon.
Naime, ovogodišnji 9. Đir po konalu se organizirao u sklopu EU projekta Arca Adriatica. Organizatori su Općina Tkon i Turistička zajednica te Udruga Frkata, koja je začetnik ove manifestacije.


Pobjednički trofeji od drva
– Regata je imala svoju flotu, 10 brodova na oštro idro i trevu, sedam gajeta i tri kaića iz Murtera, Betine i Tisnog te iz Tkona i Ugrinića bili su uporni i uspješno startali, navodi Vojvodić.
Najbolji u kategoriji Kaić na trevu bili su Mateus – Stanislav Kuštera, BG 1656, Mali Kun – Vice Ugrinić, Ivan Gotovina i Domagoj Ugrinić, a u gajetana na oštro idro Vada Godulica, MU 229 i Ilka, MU 887 te Baba Luce, TI 1559. Ostali sudionici: Buha BG 1215, Franka 2 BG 5252, Davna Žeja MU 162847, Kornatarica MU1.
Sutkinja regate je bila Nevia Perković, dok je pobjedničke trofeje u drvu kao i uvijek izradio Stanislav Kuštera-Kušo.
Nagrade i diplome pobjednicima i svim sudionicima su uručile Mažoretkinje otoka Pašmana i Ugljana voditeljice Željke Pasariček, koje su imale i svoj nastup. Program je izveo i KUD Kunjka, a održan je i Sajam otočkih proizvoda. Vrhunac nedjeljne večeri bio je nastup klape Munita iz Zadra.
Tijekom cijele fascinantne manifestacije u ponudi su bila tradicionalna jela od morskih plodova i ribe, uključujući i kunjke na buzaru.
 


POBJEDNICI REGATE
Najbolji u kategoriji Kaić na trevu bili su Mateus – Stanislav Kuštera, BG 1656, Mali Kun – Vice Ugrinić, Ivan Gotovina i Domagoj Ugrinić, a u gajetana na oštro idro Vada Godulica, MU 229 i Ilka, MU 887 te Baba Luce, TI 1559. Ostali sudionici: Buha BG 1215, Franka 2 BG 5252, Davna Žeja MU 162847, Kornatarica MU1.
Sutkinja regate je bila Nevia Perković, dok je pobjedničke trofeje u drvu kao i uvijek izradio Stanislav Kuštera-Kušo. Nagrade i diplome pobjednicima i svim sudionicima su uručile Mažoretkinje otoka Pašmana i Ugljana.




 


Stanislav Kuštera-Kušo, začetnik regate: Očuvanje tradicije


»Regata Đir po konalu predstavlja druženje, natjecateljski duh i promidžbu starog latinskog jedra i treve. Ideja je nastala s ciljem očuvanja tradicije i prezentacije nekadašnjeg života mornara, kalafata, ribara i težaka otoka Pašmana i Pašmanskog kanala, kao i prenošenja tradicije plovidbe na buduće naraštaje«, rekao je Stanislav Kuštera-Kušo, predsjednik udruge Frkata, vlasnik 5,55 metara duge gajete imena Buha izrađene 1961. godine.
 
 


Vice Ugrinić i Ivan Gotovina, kadeti Malog Kuna


Iznimno smo ponosni na posadu u kaiću s trevon Mali Kun koju su predvodili Vice Ugrinić i Ivan Gotovina, učenici 7. razreda osnovne škole. Kaić je izrađen na radionici koju je predvodio kalafat Vojko Bobić gdje je 16 djece aktivno sudjelovalo u izgradnji plovila dugog 2,85 metara. Taj isti kaić je sad zaplovio na regati, ponosno će Bruna Vojvodić.
 


Tri kunske cure


Od nedjeljnog jutra osim Brune Vojvodić na prijavama i organizaciji bile su i kunske cure, Taki Rudić i Martina Rudić Voditelj i tonski majstor je bio Tihomir Benčić Benđo. A gosti su bili bili glavni partneri u projektu Adria Adriatica iz Primorsko- goranske županije, Iris Bruketa i Karmen Štimac.