OČUVANJE TRADICIJE Antistresna korona terapija đirom po Pašmanskom kanalu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
9. regata drvenih brodova na oštra idra i trevu
Teško je probiti Murtersko more i Pašmanski kanal s jedrom kad se bura »razmaše«. Naime, zbog bure umjesto prijavljenih 25 tradicijskih brodova na startu je bilo njih deset, kazala je Bruna Vojvodić, voditeljica projekta Arca Adriatica
TZO TKON
Zbog bure start odgođen dva sata

Neizvjesna situacija s koronavirusom i jaka bura u nedjelju poslijepodne, 12. srpnja 2020., nije uspjela zaustaviti leute, kaiće i gajete da sa svojim posadama na tradicijskim drvenim brodovima na oštro/latinsko jedro i trevu sudjeluju na 9. Điru po konalu u Ugrinić na otoku Pašmanu.
- Teško je probiti Murtersko more i Pašmanski kanal s jedrom kad se bura »razmaše«. Naime, zbog bure umjesto prijavljenih 25 tradicijskih brodova na startu je bilo njih deset, kazala je Bruna Vojvodić, voditeljica projekta Arca Adriatica koji je u okviru EU Interreg programa Italija-Hrvatska 2014.-2020. usmjeren na očuvanje, valorizaciju i razvoj pomorske baštine Jadranskog mora u Općini Tkon.
Naime, ovogodišnji 9. Đir po konalu se organizirao u sklopu EU projekta Arca Adriatica. Organizatori su Općina Tkon i Turistička zajednica te Udruga Frkata, koja je začetnik ove manifestacije.

Pobjednički trofeji od drva

- Regata je imala svoju flotu, 10 brodova na oštro idro i trevu, sedam gajeta i tri kaića iz Murtera, Betine i Tisnog te iz Tkona i Ugrinića bili su uporni i uspješno startali, navodi Vojvodić.
Najbolji u kategoriji Kaić na trevu bili su Mateus – Stanislav Kuštera, BG 1656, Mali Kun – Vice Ugrinić, Ivan Gotovina i Domagoj Ugrinić, a u gajetana na oštro idro Vada Godulica, MU 229 i Ilka, MU 887 te Baba Luce, TI 1559. Ostali sudionici: Buha BG 1215, Franka 2 BG 5252, Davna Žeja MU 162847, Kornatarica MU1.
Sutkinja regate je bila Nevia Perković, dok je pobjedničke trofeje u drvu kao i uvijek izradio Stanislav Kuštera-Kušo.
Nagrade i diplome pobjednicima i svim sudionicima su uručile Mažoretkinje otoka Pašmana i Ugljana voditeljice Željke Pasariček, koje su imale i svoj nastup. Program je izveo i KUD Kunjka, a održan je i Sajam otočkih proizvoda. Vrhunac nedjeljne večeri bio je nastup klape Munita iz Zadra.
Tijekom cijele fascinantne manifestacije u ponudi su bila tradicionalna jela od morskih plodova i ribe, uključujući i kunjke na buzaru.

 

POBJEDNICI REGATE

Najbolji u kategoriji Kaić na trevu bili su Mateus – Stanislav Kuštera, BG 1656, Mali Kun – Vice Ugrinić, Ivan Gotovina i Domagoj Ugrinić, a u gajetana na oštro idro Vada Godulica, MU 229 i Ilka, MU 887 te Baba Luce, TI 1559. Ostali sudionici: Buha BG 1215, Franka 2 BG 5252, Davna Žeja MU 162847, Kornatarica MU1.

Sutkinja regate je bila Nevia Perković, dok je pobjedničke trofeje u drvu kao i uvijek izradio Stanislav Kuštera-Kušo. Nagrade i diplome pobjednicima i svim sudionicima su uručile Mažoretkinje otoka Pašmana i Ugljana.

 

Stanislav Kuštera-Kušo, začetnik regate: Očuvanje tradicije

»Regata Đir po konalu predstavlja druženje, natjecateljski duh i promidžbu starog latinskog jedra i treve. Ideja je nastala s ciljem očuvanja tradicije i prezentacije nekadašnjeg života mornara, kalafata, ribara i težaka otoka Pašmana i Pašmanskog kanala, kao i prenošenja tradicije plovidbe na buduće naraštaje«, rekao je Stanislav Kuštera-Kušo, predsjednik udruge Frkata, vlasnik 5,55 metara duge gajete imena Buha izrađene 1961. godine.
 

 

Vice Ugrinić i Ivan Gotovina, kadeti Malog Kuna

Iznimno smo ponosni na posadu u kaiću s trevon Mali Kun koju su predvodili Vice Ugrinić i Ivan Gotovina, učenici 7. razreda osnovne škole. Kaić je izrađen na radionici koju je predvodio kalafat Vojko Bobić gdje je 16 djece aktivno sudjelovalo u izgradnji plovila dugog 2,85 metara. Taj isti kaić je sad zaplovio na regati, ponosno će Bruna Vojvodić.

 

Tri kunske cure

Od nedjeljnog jutra osim Brune Vojvodić na prijavama i organizaciji bile su i kunske cure, Taki Rudić i Martina Rudić Voditelj i tonski majstor je bio Tihomir Benčić Benđo. A gosti su bili bili glavni partneri u projektu Adria Adriatica iz Primorsko- goranske županije, Iris Bruketa i Karmen Štimac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)