Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Oporba prigovorila što na sjednici nisu novinari te zbog toga tražila stanku, predsjednik Gradskog vijeća – odbio!

14.07.2020. 10:25


Uz stroge epidemiološke mjere upravo je u tijeku sjednica Gradskog vijeća na kojoj je nakon izvješća resornog pročelnika Ivana Mijolovića usvojen godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu koji je iznosio oko 450 milijuna kuna, a proračunski višak je bio preko 14 milijuna kuna.
No, na samom početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić odbio je stanku koju je zatražio vijećnik SDP-a Jure Zubčić smatrajući da je nedemokratski da na sjednici nije omogućena nazočnost novinara te je rekao kako je tu informaciju saznao tek jutros prije početka sjednice.
– Podsjetit vas ću da se 13. svibnja, kada je u cijeloj Hrvatskoj bilo tek šest oboljelih, tvrdilo da se sjednica ne može održati uživo, a danas, kada imamo i 10 puta više zaraženih, mi ju održavamo. Došlo je do izigravanja demokracije – rekao je Zubčić koji je istaknuo i "copy-paste" greške u materijalima. Vrančić se na počeku same sjednice u svojoj uvodnoj riječi ispričao novinarima te je rekao kako je razlog u epidemiološkoj situaciji te je objasnio kako su tražili neku zamjensku lokaciju kako bi i novinari mogli nazočiti sjednici, ali su na kraju odlučili da se sjednica održi kao i uvijek u Velikoj gradskoj vijećnici, a da novinari mogu pratiti sjednicu preko live prijenosa, pa javnost nije hendikepirana, odbijajući tako zahtjev za stanku SDP-ovog vijećnika Zubčića, a novinari su putem priopćenja o tome obaviješteni u ponedjeljak navečer.


Hoće li direktor Nasada biti smijenjen?
Jedno od vijećnićkih pitanja tijekom Aktualnog sata bilo je i vezano uz zadarsku firmu Nasadi pa je tako vijećnica SDP-a Irena Dragić pitala gradonačelnika Branka Dukića planira li nešto poduzeti zbog stanja u Nasadima, s obzirom na to da se radi o gradskoj tvrtki koja je u stalnim financijskim problemima.
– Nasadi su i prije korone bili u ogromnim gubicima, iako se bave djelatnostima u kojima privatne tvrtke ostvaruju profite. Ništa se nije promijenilo, nema osmišljavanja tržišta i rada, loši su odnosi. Ne znam što radi Nadzorni odbor, štite li se interesi grada i naše imovine? Čekate li da Lenko Ugrinić pokopa Nasade ili ćete nešto napraviti odmah? – pitala je Dragić, dok joj je gradonačelnik Dukić odgovorio kako ni on nije zadovoljan uređenjem grada te kako će vijećnici o svemu vezano uz Nasade biti obaviješteni za desetak dana.
Još je jedna gradska tvrtka bila "na tapetu", a to je prijevozničko poduzeće Liburnija jer je Jelena Jelavić također iz SDP-a postavila slično pitanje – do kad će se tolerirati loše poslovanje Liburnije, objašnjavjući to i činjenicom kako je stanje još gore zbog panedmije koronavirusa i činjenice da javni gradski prijevoz koriste u većini učenici i umirovljenici koji i imaju povlaštene karte te je dodala kako je javni gradski prijevoz jako loše organiziran.


"Na tapetu" oporbe i Liburnija
Gradonačelnik joj je odgovorio kako je Liburnija uvijek bila na "nekoj nuli" da je dobila 25 novih autobusa te kako vjeruje da će se Liburnija ipak, početi poslovati i ostvarivati prihod.
Osvrćući se na proračun Grada Zadra u prošloj godini, Irena Dragić je još primjetila kako je lanjska godina pa i onih nekoliko prije nje bila dobra godina za sve pa je navela primjer 2017. godine kada je Grad Zadar imao pet milijuna kuna proračunskog viška, dok je Grad Nin imao 17 te je zaključila kako su proračunski novac slijevao u privatne džepove. Navela je primjer Nogometnog kluba Zadar koji se, kako je rekla, sada zove kao Hrvatsko narodno kazalište te je zaključila kako to nije ni čudno jer je to – "jedna velika tragedija".
Pročelnik Mijolović joj je na to odgovorio kako kad je riječ o usporedbi s Ninom razlog možda leži u činjenici da je to bilo u vrijeme velike poplave kada su se u njihovu blagajnu slila znatna državna proračunska sredstva pa je vjerojatno u tome razlog.
Sjednica Gradskog vijeća još uvijek traje po točkama Dnevnog reda.