Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počinju jubilarne 60. Glazbene večeri u sv. Donatu

14.07.2020. 09:07


Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića otvara Glazbene večeri u sv. Donatu u četvrtak, 16. srpnja svečanim koncertom na Forumu ispred crkve sv. Donata. Događanje se izravno prenosi na trećem programu Hrvatske televizije i radija (HRT – HTV 3 i HRT – HR3).
Orkestar koji već puno desetljeće otvara tu najstariju zadarsku glazbenu manifestaciju stiže potpomognut zadarskim snagama – maestrom Repušićem, trenutačno najuglednijim hrvatskim dirigentom koji je svoje prve glazbene korake ostvario upravo na Glazbenim večerima u Sv. Donatu, zatim dvjema zadarskim sopranisticama međunarodnih karijera – Nelom Šarić i Martom Hut, te počasnim koncertnim majstorom Zadarskoga komornog orkestra i Londonskoga simfonijskog orkestra – brilijantnim Romanom Simovićem.


Djela zadarskih autora
Osnovno obilježje programa je posvećenost Zadru – kako kroz brojne glazbenike vezane za Zadar, tako i kroz programe gdje su uvrštena djela zadarskih autora. Tako će, primjerice, Splitski virtuozi 22. srpnja izvesti koncert za violončelo Pavla Dešpalja, ali i uvertiru Laka konjica Franza von Suppèa, skladatelja koji na najljepši mogući način spaja Split i Zadar. Rođen u Splitu, Suppè kao petomjesečno dijete dolazi u Zadar, odakle kao sedamnaestogodišnjak odlazi u Beč i postiže svjetsku slavu. Ženski zbor HRT-a s maestrom Tomislavom Fačinijem 25. srpnja na programu će imati djelo Igora Kuljerića »More« koje priziva njegovu voljenu Silbu, a Kalamos kvintet gostovat će 30. srpnja s djelima Blagoja Berse, skladatelja koji je značajan dio života proveo u Zadru.
Ovogodišnje Večeri naglašavaju snažnu vezu sa Zadarskim komornim orkestrom, koji je Pavle Dešpalj osnovao upravo za potrebe održavanja Večeri i predstavio 1961. na prvom koncertu Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Orkestar će izvesti dva koncerta: 19. srpnja predstavit će zanimljiv dijalog baroknog majstora Vivaldija i tango majstora Piazzolle i njihova viđenja četiriju godišnjih doba, a posebno će dirljiv biti koncert na zatvaranju festivala, 14. kolovoza naslovljen »Za Pavla« posvećen osnivaču.
Nakon dugo vremena, Večeri se vraćaju u crkvu sv. Mihovila gdje 28. srpnja nastupa ansambl Sorgo čiji su članovi dvoje Zadrana – orguljaš Mihovil Buturić i violinistica Ana Ivanov. Koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra Marco Graziani i pijanistica Mia Miljković Đuzel 8. kolovoza izvest će tri Beethovenove sonate za violinu i klavir, a svojim prvim zadarskim cjelovečernjim recitalom 10. kolovoza predstavit će se Andrey Gugnin, ruski pijanist koji je osvojio je publiku diljem svijeta, a zadarska ga publika pamti po sjajnom nastupu na otvaranju Večeri 2008. godine. Ukupno će biti izvedeno devet koncerata u periodu od 16. srpnja do 14. kolovoza.


Velika obljetnica
Ove je godine predstavljen novi vizualni identitet Glazbenih večeri u Sv. Donatu, za čiju je izradu bio angažiran stručni tim sa zadarskim arhitektom Feđom Vukićem na čelu, voditeljem studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Osnova novoga znaka je stilizirani tlocrt rotonde sv. Donata na plavoj podlozi, a glazbeni je motiv prepoznatljiv isječak iz skladbe »Moba« Šime Dešpalja, koja se može čuti na YouTube kanalu Koncertnog ureda Zadar. U povodu velike obljetnice festivala snimio ju je Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.(zl)
 




Festivalska povijest u fotografijama


Šezdeseta obljetnica obilježit će se i retrospektivom fotografija iz bogate festivalske povijesti, što je ostvareno u suradnji s Narodnim muzejem Zadar. Izbor fotografija će se postaviti u koncertne prostore, a na crkvi sv. Donata, Katedrali sv. Stošije, Narodnom trgu i Providurovoj palači izvjesit će se četiri zastave s portretima Pavla i Valtera Dešpalja iz 1961. godine, kao i Vladimira Ruždjaka iz 1964. – u objektivu fotografa Ante Brkana – te Ive Pogorelića, kojeg je 1976. na Večerima snimio Abdulah Seferović.