Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sadašnji proračun smanjen za 30 milijuna kuna, čeka nas teška jesen i zima

14.07.2020. 14:56


Pohlepa je stigla na naplatu. Kad sam lani za ovom istom govornicom govorio o tome kako je koncert Rite Ore promašena stvar i kad sad upozoravao koliko je novaca na njega potrošeno, onda ste mi se smijali, a sad ste i vi među prvima morali smanjiti plaće zaposlenicima u gradskoj upravi. Zanima me još i koliko to skupih sudskih sporova gubi Grad i je li Aero- miting nepohodan? – upitao je danas s govornice Velike vijećnice Grada Zadra vijećnik SDP-a Daniel Radeta tijekom održavanja sjednice Gradskog vijeća na kojoj se među ostalim raspravljalo i rebalansu proračuna za ovu godinu. No, na ta konkretna pitanja nije dobio odgovora.
Naime, zbog koronakrize sadašnji proračun smanjen je za oko 30 milijuna kuna i to sa 724 na 693 milijuna kuna. Najviše su pali prihodi od poreza, pristojbi i imovine, ali je gradska vlast naglasila kako kapitalni projekti Grada neće stati.
Svi mahom oporebni vijećnici koji su se javili za diskusiju bili su jedinstveni u stavu kako će jesen i zima biti izuzetno teške, te da će biti sigurno još rebalansa gradskog proračuna, a SDP-ovac Erol Gaši je čak, kategorički tvrdio kako nema šanse da proračun bude 693 milijuna kuna i da je to aposolutno – nerealno.


Oporba smatra da je rebalans nerealan
– Bit će još nekoliko rebalansa po mojoj procjeni i ovaj će proračun pasti ispod 500 milijuna kuna do kraja godine. Pitam se gdje smo bili prije dva, tri tjedna kad smo otvorili granice. Svi su sad krivi, a ne oni koji su najodgovorniji, a zna se zašto su se granice otvorile. Pročelnik Mijolović odigrao je proračun na "zihericu". Vi se uopće niste organizirali, a nitko ne zna što nas čeka. Trebali ste pripremiti i plan B i plan C. Neke zemlje su nam već zatvorile granice, a neke to planiraju – rekao je Gaši.
Replicirao mu je Dario Nakić (HDZ) koji je rekao kako nije istina da su se granice otvorile zbog parlamentarnih izbora, jer su u susjednoj BiH svi birači mogli glasati u konzularnim predstavništvima i nije bilo potrebe za otvaranjem granica zbog izbora.
– Granice su se otvorile zbog gospodarske situacije – poručio je Nakić.
Mladen Malta iz redova Mosta podsjetio je opet kako su poduzetnici i obrtnici na koljenima te naveo primjer upravo industrije vjenčanja.


Mnogi neće preživjeti
– Kad su vjenčanja i pirevi u pitanju na koljenima su iznajmljivači sala, saloni vjenčanica, katering, kozmetičari, frizeri, fotografi, glazbenici… Turizam je na škrgama. Nažalost, mnogi ovo neće preživjeti. Grad sada treba izgraditi jedan iskren i partnerski odnos i primjeniti poput ronilaca "bratsko disanje" kako bismo svi zajedno ovo preživjeli. Navest ću i primjer iznamljivanja gradskih prostora, od 14 ponuđenih u centru grada iznajmljen je samo jedan od 17 metara četvornih i to geodetu. Inače, kao što svi znamo jesen i zima u gradu bile su neizvjesne i bez korone, možemo samo zamisliti kakva će nam biti ova. Bit će minus veći od 30 milijuna kuna – zaključio je Mladen Malta.
Rebalans ovogodišnjeg proračuna je danas – usvojen, nakon što je pročelnik Ivan Mijolović na kraju dodao kako i on vjeruje da će biti još rebalansa zbog toga što doista nitko ne može predvidjeti što će biti sutra, ali je i naglasio kako je ovaj rebalans u ovom trenutku – realan.