SNIMILI IH PRESRETAČI USKOK optužio dvojicu bivših šefova zadarske prometne policije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbog afere u kojoj su sudjelovali visokorangirani policajci
Presretači zadarske prometne policije u prebrzoj vožnji su snimili tadašnjeg zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića i tadašnjeg načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske Darka Cara. Obojica su zbog toga podnijeli zahtjev za razješenje
ARHIVA ZL
Policijski presretači većinom na autocestama i ostalim cestama love one koji vole previše stiskati gas

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv I. R. (1971.) i L. K. (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Kako smo već izvještavali, radi se o Ivici Rumori i Luzariju Kulašu.

Optužnicom se prvookrivljeni Rumora tereti da je, u razdoblju od 12. ožujka do 8. srpnja 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, u namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupaka protiv načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske (Darko Car, op.u.) i zamjenika glavnog ravnatelja policije (Josipa Ćelića, op.u.), znajući da su dvojica policijskih službenika te policijske postaje koristeći se službenim vozilom tzv. presretačem 9. ožujka 2019. zatekli u počinjenju prometnog prekršaja te snimili i zaustavili vozilo kojim je upravljao načelnik PU krapinsko-zagorske, a potom 12. ožujka 2019. zatekli, snimili te zaustavili vozilo kojim je upravljao zamjenik glavnog ravnatelja policije, zatražio i preuzeo od policijskih službenika zapisnike o izmjerenoj brzini kretanja vozila s pripadajućim izvješćima o počinjenim prekršajima. Potom je preuzetu dokumentaciju zadržao kod sebe te kao rukovoditelj Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba policije kao ovlaštenog tužitelja u prekršajnom postupku nije poduzeo niti jednu daljnju zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja. Dokumentaciju nije dostavio niti službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije radi procesuiranja počinitelja prometnih prekršaja sve do 8. srpnja 2019. kada je prestao obnašati dužnost načelnika Postaje prometne policije Zadar, već je prilikom primopredaje dužnosti dokumentaciju predao drugookrivljenom Kulašu, novoimenovanom načelniku Postaje prometne policije Zadar.
 

Primopredaja dokumentacije

Optužnicom se nadalje II. okr. tereti da je, u razdoblju od 8. srpnja do 23. listopada 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, znajući da njegov prethodnik nije poduzeo niti jednu zakonom propisanu radnju radi pokretanja prekršajnih postupaka zbog počinjenih navedenih prometnih prekršaja, postupajući u daljnjoj namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupaka, dokumentaciju preuzetu prilikom primopredaje dužnosti zadržao kod sebe. Jednako tako nije ni poduzeo zakonom propisane radnje radi procesuiranja navedenih prometnih prekršaja, niti je dokumentaciju dostavio službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije radi daljnjeg postupanja sve do 23. listopada 2019. kada ju je, potaknut zaprimljenim upitima medija u vezi neprocesuiranja prometnog prekršaja u kojem je zatečen zamjenik glavnog ravnatelja policije, žurno dostavio službenici referade za prekršaje radi pokretanja prekršajnih postupaka. Istoga dana je službenica sačinila prekršajne naloge za te prekršaje koje je zatim II. okr. potpisao kao načelnik Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba ovlaštenog tužitelja, a dan kasnije prekršajni nalozi su otpremljeni iz Postaje prometne policije Zadar.
 

Na tajnom zadatku

Inače, kada je afera otkrivena Josip Ćelić, Darko Car i Luzarijo Kulaš su krajem listopada 2019. podnijeli zahtjev za razriješenje s tadašnjih dužnosti, a što im je odobreno. Josipu Ćeliću je suđeno na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru, a bivši zamjenik ravnatelja policije pravomoćno je oslobođen, budući da se podnositelj kaznene prijave, Postaja prometne policije Zadar, nije žalila na presudu. Ćelić je oslobođen jer je ustanovljeno da u vrijeme kad je vozio tom brzinom, i kad ga je presretač snimio, bio na službenom zadatku.

U postupku na zadarskom sudu sutkinja je imala i uvid u to zbog čega je tog dana Ćelić bio na zadatku, međutim, s tog dijela rasprave je bila isključena javnost jer bi se time ugrozila tajna istraga policije u koju je sa svojim saznanjima bio uključen i Ćelić. Sutkinja je prihvatila taj argument i utvrđeno je kako se ni u kojem slučaju nije radilo ni o kakvoj obijesnoj vožnji tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije, već je on naprosto žurio zbog potreba službe. (ZL)

 

JOSIPU ĆELIĆU PRAVOMOĆNA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

Josipu Ćeliću je suđeno na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru, a bivši zamjenik ravnatelja policije pravomoćno je oslobođen jer je ustanovljeno da u vrijeme kad je vozio tom brzinom, i kad ga je presretač snimio, bio na službenom zadatku

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno