Ministrica Vučković okupila nagrađene zadarske i hrvatske maslinare

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Iznimno uspješni na natjecanju
New York International Olive Oil Competition jedno je od najvećih svjetskih natjecanja u kvaliteti maslinovih ulja, a na ovogodišnjoj manifestaciji analizirano je 1.156 uzoraka maslinovog ulja iz 28 zemalja svijeta, pri čemu su hrvatski maslinari osvojili 67 zlatnih i 20 srebrnih medalja
Ministarstvo poljoprivrede
Ministrica Vučković primila je nagrađene zadarske i druge hrvatske maslinare

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je zajedno s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i suradnicima održala prijam s nagrađenim hrvatskim maslinarima, čestitala im na iznimnim uspjesima koje su ostvarili na prestižnom svjetskom natjecanju New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) te im predstavila nacrt Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027. s osvrtom na maslinarstvo.
New York International Olive Oil Competition jedno je od najvećih svjetskih natjecanja u kvaliteti maslinovih ulja, a na ovogodišnjoj manifestaciji analizirano je 1.156 uzoraka maslinovog ulja iz 28 zemalja svijeta, pri čemu su hrvatski maslinari osvojili 67 zlatnih i 20 srebrnih medalja za monosortna ulja i blendove u kategorijama blagih, srednje intenzivnih i intenzivnih ulja, što je dosad najveći uspjeh istarskih i dalmatinskih proizvođača maslinovog ulja. Zlato i srebro osvojila su i 24 maslinova ulja iz organskog uzgoja. Veći broj nagrada od Hrvatske osvojile su samo Italija, Španjolska i Grčka.

Zadarski maslinari

Zlatne medalje, su osvojili sljedeći maslinari s područja Zadarske županije: OPG Perica iz Stankovaca, Uljara Nadin, ulje Dama OPG-a Marin Matešić iz Zadra, Nai 3.3 OPG-a Ines Morović s Dugog Otoka, Eden Leccino Blend i Eden Oblica Blend OPG-a Rajner i Sinovi iz Stankovaca, Fortica Šoltanka i Fortica Coratina Leccino OPG-a Ivica Vlatković iz Novigrada, Koruna OPG-a Surać iz Zadra, Dolina Maslina iz Zadra i 2Storije OPG-a Plastić Denis iz Nadina.
Osvojena su i dva srebrna odličja i to Strong Selection- PZ Maslina i Vino iz Ravnih kotara i Ex Planta OPG-a Ko-Milfa iz Perušića.
- Neću pretjerati ako kažem kako je ovo povijesni uspjeh naših maslinara koji je došao kao kruna svih dosadašnjih napora koje hrvatski proizvođači maslinovog ulja ulažu tijekom proizvodnje te ustraju na visokoj kvalitetu krajnjeg proizvoda. Najiskrenije im čestitam na uspjehu i na promociji hrvatskog maslinarstva u svijetu. Prema broju medalja hrvatski maslinari su u samom vrhu, na visokom četvrtom mjestu, no kada bismo uzeli u obzir veličinu proizvodnje te odnos broja nagrada i poslanih uzoraka duboko sam uvjerena da smo prvi, izjavila je ministrica poljoprivrede te i ovim putem pozvala potrošače da vjeruju hrvatskom proizvodu dokazane i prepoznate kvalitete.

Pet zaštićenih ulja

Hrvatska trenutačno ima pet maslinovih ulja sa zaštićenim oznakama izvornosti registriranoj na razini Europske unije, a to su: Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Krčko maslinovo ulje i Šoltansko maslinovo ulje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2020. godini proizvedeno je 40.278 hektolitara maslinovog ulja, što je u odnosu na 2019. pad za 9,5 posto, no u odnosu na petogodišnji prosjek od 2015. do 2019. godine - 38.117 hl - rast proizvodnje za 6,9 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)