Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Treća skupina zemljopisnog rizika” osvojila prvu nagradu publike

Autor: Nikola Markulin

13.08.2009. 22:00
“Treća skupina zemljopisnog rizika” osvojila prvu nagradu publike


Amaterska družina zadarskih zaljubljenika u teatar “Treća skupina zemljopisnog rizika” sa svojom je predstavom “Predstava bez imena” sinoć osvojila prvu nagradu publike – Zlatnu murvu – na “Glumištu pod murvom”, drugom izdanju međunarodnog natjecateljskog kazališnog festivala koje se održava u Skradinu. Budući da “Treća skupina zemljopisnog rizika” formalno ne postoji, nastupili su (naravno, formalno) u produkciji Teatra Verdi.
– Festival “Glumište pod murvom” objedinjuje profesionalno, amatersko i dječje kazalište. Osmislili smo ga tako da svim dobrim predstavama, bez obzira jesu li profesionalne ili amaterske provenijenecije, pružimo priliku da se pokažu publici i možda osvoje nagradu. Jasno, polazna je misao bila da predstava može biti jednako dobra ili loša ako ju rade profeionalci i “amateri”. Ove smo godine izabrali 11 predstava među kojima je bila i “Predstava bez imena”. Nismo se razočarali, jer ih je oduševljena publika nagradila prvim mjestom, a glasovanje publike se ne može lažirati. Drugu nagradu publike osvojilo je Šibensko kazalište s predstavom “Srećković”, kazao nam je Sergej Mioč, ovom prigodom u funkciji direktora festivala i člana žirija, a inače poznati dramski pisac i scenarist.
Kako smo doznali “Predstava bez imena” je za prilike nastupa na “Glumištu pod murvom” doživjela neke preinake u odnosu na tri izvedbe koje su minule zime, odnosno proljeća igrali pred oduševljenom zadarskom publikom u bivšoj kinodvorani “Pobjeda” u sklopu projekta “Artikultura”. Ponajprije se to odnosi na dužinu izvedbe koja je sa skoro tri sata skraćena na sat i trideset minuta.
Podsjetimo se, lani je na prvom “Glumištu pod murvom” prvu nagradu za glumu osvojio Jure Aras s monodramom “Nulovanje”. Osim “Treće skupine zemljopisnog rizika” prve nagrade su ove godine osvojili još “Poor dog theatre” iz SAD-a (prva nagrada žirija), jedanaestogodišnja glumica Mija Bura (najdarovitiji mladi glumac/glumica), Vedran Ivanković (najbolja scenografija).