Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uskoro poskupljenja u malim trgovinama

Autor:

13.08.2009. 22:00
Uskoro poskupljenja u malim trgovinama

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zbog turista je promet dosta veći nego inače i na ovaj način je moguće poslovati, no siguran sam da će dolaskom jeseni biti nemoguće izdržati. Još uvijek ne znam što ćemo po tom pitanju poduzeti, no znam da će biti teško i da će bilo kakve izmjene biti neizbježne, kazao je ovaj prodavač


Da su nakon stupanja na snagu većeg PDV-a osim velikih trgovaca i oni mali obećali kako neće podizati svoje maloprodajne cijene, objavljeno je početkom mjeseca kada je uveden i novi PDV u iznosu od 23 posto. No, proteklih je dana u medijima ipak aktualizirano kako su mali trgovci najavili moguća poskupljenja, jer teret višeg PDV-a neće moći izdržati. S obzirom da se povećanjem PDV-a te neposkupljivanjem cijena njihova marža, koja je u prehrani ionako najniža, dodatno snižava, povećanje cijene logičan je slijed.
Mali su trgovci tako najavili da, kad uskoro potroše stare zalihe, na koje su obračunavali niži PDV, neće imati drugog izbora negoli za 0,8 posto podizati svoje cijene, koliko ih košta i za jedan postotni bod veći PDV.
 “Na nama se sve prelama”
Za komentare te mogući ishod ove situacije pitali smo u nekoliko zadarskih malih trgovina, a većina njih istaknula je kako će tek na jesen, završetkom sezone i smanjenjem prometa stvarno stanje izaći na vidjelo.  
– Na nama se uvijek sve prelama, mali trgovci osjećaju baš svaku promjenu, a tako je sada u vrijeme povećanja PDV-a. Navikli smo da nas velike trgovine pritišću i ova situacija za nas nije ništa neočekivano. No, za sada je ipak dobro, nemamo nekih poteškoća u odnosu na razdoblje prije ovih promjena, jer zbog sezone, promet je još uvijek zadovoljavajući, kazala je jedna prodavačica, napomenuvši kako nema saznanja o tome hoće li vodstvo prodavaonice u kojoj je zaposlena zbog smanjenja marže biti primorano na povećanje cijena.
– U ovom trenutku zaista nema nikakvih promjena, no vidjet ćemo što jesen donosi. Kada se promet smanji i ponovno ostanemo samo na našim stalnim kupcima, moći će se govoriti o eventualnim izmjenama, kazala je ova prodavačica.
Bit će teško
Gotovo jednak komentar dobili smo i u drugoj prodavaonici gdje nam je djelatnik također rekao da je situacija još uvijek podnošljiva, no s dolaskom rujna povećava se i mogućnost neizbježnog povećanje cijena.
– Zbog turista je promet dosta veći nego inače i na ovaj način je moguće poslovati, no siguran sam da će dolaskom jeseni biti nemoguće izdržati. Još uvijek ne znam što ćemo po tom pitanju poduzeti, no znam da će biti teško i da će bilo kakve izmjene biti neizbježne, kazao je ovaj prodavač.
Da je situacija za sada “mirna” potvrdio je i Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovaca Obrtničke komore Zadarske županije, naglasivši da ova situacija male trgovce pogađa više nego druge, no ipak i u ovom slučaju je sve individualno.
– Promjena PDV-a u pravilu ne znači i promjenu cijena, jer to ovisi o poskupljenju nekih drugih stvari poput, primjerice, goriva. Ipak, ni krajnje povećanje cijena ne ovisi o samom trgovci nego prvo o dobavljaču, jer ako dobavljač podigne nabavnu cijenu i trgovac će morati povećati prodajnu, kazao je Malta, pojasnivši da je upravo stoga eventualno povećanje cijena individualno te da je prerano govoriti o bilo kakvom generalnom povećanju cijena malih trgovina.