Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarska županija, Stankovci, Benkovac i Polača nespremni za dopunske izbore

Autor: Nives Rogoznica

13.08.2009. 22:00
Zadarska županija, Stankovci, Benkovac  i Polača nespremni za  dopunske izbore

Foto: Zvonko KUCELIN



Vlada bi trebala raspisati dopunske izbore za trećeg zamjenika župana Zadarske županije i četvero vijećnika Županijske skupštine, za zamjenika gradonačelnika Grada Benkovca i jednog vijećnika benkovačkog Gradskog vijeća, za zamjenika načelnika Općine Zemunik Donji i dvoje vijećnika Općinskog vijeća, za zamjenika načelnice Općine Lišane Ostrovičke i dvoje vijećnika te za zamjenika načelnika Općine Polača i jednog vijećnika
Sljedećeg tjedna  započinje teći rok od 90 dana  unutar kojeg Vlada RH treba  raspisati dopunske izbore za  vijećnike, ali i zamjenike  župana, gradonačelnika i  općinskih načelnika iz redova  nacionalnih manjina. Kada je  u pitanju Zadarska županija,  na dopunskim izborima birali  bi se vijećnici i zamjenici  samo iz redova srpske nacionalne manjine koja jedina  ostvaruje to pravo. Vlada bi,  prema slovu zakona, trebala  raspisati dopunske izbore za  trećeg zamjenika župana Zadarske županije i četvero vijećnika Županijske skupštine,  za zamjenika gradonačelnika  Grada Benkovca i jednog  vijećnika benkovačkog Gradskog vijeća, za zamjenika  načelnika Općine Zemunik  Donji i dvoje vijećnika  Općinskog vijeća, za zamjenika načelnice Općine  Lišane Ostrovičke i dvoje  vijećnika te za zamjenika  načelnika Općine Polača i  jednog vijećnika.
U Općini Polača na redovnim izborima izabran je  jedan vijećnik srpske nacionalne manjine, no s obzirom  da je, prema podacima iz  popisa birača 2009. godine,  pripadnika srpske manjine bilo 19,26 posto, ova manjina  ostvaruje pravo na dva vijećnička mjesta. Sličan je  slučaj u Gradu Benkovcu  gdje je izabrano troje pripadnika srpske nacionalne  manjine. No, u Vijeću bi ih,  prema podacima iz popisa  birača 2009. godine, trebalo  biti četvero s obzirom da  pripadnika ove manjine ima  29,6 posto.
Što kaže zakon?
Ovakva zastupljenost pripadnicima nacionalnih manjina zajamčena je u članku  20. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u  kojem stoji kako pripadnici  nacionalne manjine koji čine  između 5 i 15 posto stanovništva jedinice lokalne samouprave, dakle grada ili  općine, imaju pravo na jednog vijećnika u gradskom ili  općinskom vijeću te kako će  se, ukoliko to pravo nije  ostvareno na redovnim izborima, broj vijećnika povećati za jedan. Istodobno se  određuje da one nacionalne  manjine koje u gradovima i  općinama čine više od 15  posto stanovništava ili više 5  posto stanovništva u županijama, imaju pravo na razmjernu zastupljenost u predstavničkom tijelu. To znači da  njihov udio u stanovništvu  treba biti ogledan u skupštini  ili vijeću. Nadalje se u članku  22. istog zakona određuje da  u onim gradovima, općinama  i županijama gdje imaju pravo na razmjernu zastupljenost, pripadnici nacionalnih  manjina imaju pravo i na  zastupljenost u izvršnom tijelu tog grada, općine ili  županije. Jednostavnije kazano,  s obzirom da je pripadnika srpske nacionalne  manjine u Zadarskoj županiji  više od 5 posto, imaju pravo i  na zamjenika župana, a pravo  na zamjenika gradonačelnika  ili načelnika imaju u onim  gradovima ili općinama gdje  ih je preko 15 posto. U  Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi u članku 41. u koji je  ugrađena ova odredba Ustavnog zakona o pravima  nacionalnih manjina, stoji i  kako će zbog provođenja  rečene odredbe nakon dopunskih izbora, tamo gdje ih  je potrebno raspisati, gradonačelnici i načelnici imati  dva ili tri, a župani tri zamjenika. 
Da bi, međutim, Vlada  raspisala dopunske izbore  potrebno je da Županijska  skupština te gradska i općinska vijeća u svoje statute  unesu broj vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine koji treba biti u vijeću,  te da tamo gdje je ispunjen  uvjet iz Ustavnog zakona o  pravima nacionalnih manjina,  unesu i kako je potrebno  izabrati jednog zamjenika  župana, gradonačelnika ili  načelnika iz redova iste manjine. Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne  (regionalne) samouprave  predvidio je da skupštine i  vijeća to učine prije izbora, a  ukoliko ona u prethodnom  sazivu to nisu učinila,  novoizabrane skupštine i vijeća  imaju zakonsku obvezu ove  podatke unijeti u svoje statute u roku od 60 dana od  konstituiranja.
Vrsi i Jasenice  izmijenili Statut
U utorak 18. kolovoza isteći će zakonski rok u kojem  je Skupština Zadarske županije trebala u Statut unijeti  kako pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo  na 4 vijećnika u Skupštini te  pravo na jednog zamjenika  župana. Ova nacionalna manjina to je pravo stekla budući da je po posljednjem  popisu birača sastavljenom u  svrhu provođenja lokalnih izbora brojila 18.881 pripadnika, odnosno 10.61 posto  od ukupnog broja birača u  županiji. Riječ je o podatku  koji je dostavio Ured državne  uprave u Zadarskoj županiji.  Izuzevši Grad Zadar, Grad  Obrovac i Općinu Gračac  gdje je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina na  vrijeme proveden, uz Zadarsku županiju broj vijećnika srpske nacionalne manjine  trebali su u svoje Statute  unijeti još Općina Jasenice,  Općina Stankovci i Općina  Vrsi. U svakoj od ovih općina  srpska nacionalna manjina  stekla je pravo na jednog  vijećnika. Prema zadnjem popisu birača u Općini Jasenice  bilo je 120 pripadnika srpske  nacionalne manjine, što je  7,80 posto, u Općini Stankovci 118, to jest 6,10 posto, a  u Općini Vrsi 190 ili 8,64  posto.
Specifičan je slučaj Općine  Vrsi u kojoj je na redovnim  izborima u Vijeće ušao jedan  pripadnik srpske nacionalne  manjine te je tu situaciju  trebalo samo formalizirati u  Statutu što je, kako je iz  Općine Vrsi potvrđeno,  učinjeno u zakonskom roku.  U Općini Stankovci na redovnim izborima nije izabran  nijedan vijećnik iz redova  srpske nacionalne manjine,  ali do danas nije u Statut  uneseno kako je potrebno da  u Vijeću bude jedan pripadnik ove manjine. Zakonski rok da se to učini ističe,  doduše, u nedjelju 16. kolovoza. U Općini Jasenice,  saznajemo, došlo je od izmjene Statuta te je u njega  unesena odredbe o potrebi  postojanja jednog vijećnika  srpske nacionalnosti i Statut  je poslan na objavu u službenom glasniku Zadarske županije.
Vijeće u Zemuniku  odlučuje u ponedjeljak
O izmjenama Statuta vijećnici Općine Zemunik Donji glasovat će na sjednici  zakazanoj za ponedjeljak, a  kako saznajemo od načelnika  Općine Josipa Marušića, postoje dva prijedloga Statuta  od kojih samo jedan predviđa  dopunske izbore za dvoje  vijećnika i zamjenika načelnika iz redova srpske nacionalne manjine koja prema  popisu birača iz 2009. broji  593 osobe to jest 23.09 posto.  U Općini Lišane Ostrovičke  na redovnim izborima u Vijeće su izabrana dvojica vijećnika srpske nacionalne  manjine, no ova manjina ima  pravo i na zamjenika načelnice. 
– Statut smo izmijenili i  unijeli ispravke koje je tražio  Ured državne uprave. U Uredu državne uprave su nam  vratili Statut na ispravak, jer  nismo bili eksplicitno unijeli  broj vijećnika srpske manjine  i to da je potrebno imati  zamjenika načelnice. Ispravili  smo rečeno i Statut je ponovno odnesen u Ured državne uprave, izvijestila je načelnica Općine Ivana Dević.
U Općini Polača, kako je  kazao načelnik Viktor Prtenjača, u Statut je unesena  odredba u kojoj se navodi  kako će se poštovati prava  nacionalnih manjina iz Ustavnog zakona o pravima  nacionalnih manjina. No, decidirana odredba o tome kako vijećnik ove manjine treba  biti dvoje i kako srpska manjina ima pravo i na zamjenika načelnika nije se našla  u Statutu.
Vijećnici Grada Benkovca  novi Statut donijeli su još  sredinom srpnja, no u njemu  nije decidiran broj vijećnika  koji trebaju biti pripadnici  srpske nacionalne manjine.  Umjesto toga u Statut je u  članku 31., ugrađena  uopćena odredba u kojoj stoji  kako Vijeće “može imati i  više od 15 vijećnika, ako je to  potrebno, da bi se osigurala  odgovarajuća zastupljenost  nacionalne manjine sukladno  Ustavnom zakonu o pravima  nacionalnih manjina” te se u  članku 32. dodaje kako se  “pripadnicima nacionalne  manjine jamči zastupljenost u  Gradskom vijeću razmjerno  njenom udjelu u stanovništvu  Grada Benkovca”.
Ministar uprave na  godišnjem
Kako je potvrdio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Benkovca Branko Kutija,  ovim je ponovljena odredba  iz ranijeg Statuta. Benkovačko Gradsko vijeće slijedit  će, dodao je Kutija, ono što  učini Skupština Zadarske  županije. Većina u Skupštini  Zadarske županiji ni prije, ni  nakon izbora nije izmijenila  Statut kako bi u njega unijela  pravo pripadnika nacionalne  manjine na vijećnike niti na  zamjenika župana, a na posljednjoj sjednici Skupštine  održanoj sredinom srpnja  predsjednik Odbora za Statut  i poslovnik Ivica Erlić je  najavio da će od nadležnog  saborskog Odbora zatražiti  tumačenje odredbe Ustavnog  zakona o pravima nacionalnih manjina.
Većina na čelu s HDZ-om,  kako u Županijskoj skupštini,  tako i u drugim tijelima koje  statute nisu izmijenile na zakonom propisan način, to  obrazlaže tumačenjem zakona po kojim bi se broj vijećnika manjina u Statutu  određivao prema popisu stanovništva.
U članku 20. Ustavnog zakona, doduše, stoji kako su  “za određivanje boja pripadnika nacionalne manjine  mjerodavni službeni rezultati  popisa stanovništva”. No, odmah se potom dodaje kako se  “prije svakih izbora službeni  rezultati popisa stanovništva  o broju pripadnika nacionalnih manjina u jedinici lokalne samouprave, odnosno  jedinici područne (regionalne) samouprave usklađuju s  eventualnim promjenama registriranim u posljednjem popisu birača te jedinice”.
Unatoč tome, kao i odredbi Zakona o izboru članova  predstavničkih tijela jedinica  lokalne i područne (regionalne) samouprave, koja kaže  da ono tijelo koje to nije  učinilo prije izbora, ima rok  od 60 dana od konstituiranja  za usklađivanje Statuta s podacima iz posljednjeg popisa  brača, dakle s podacima koje  je dostavio Ured državne  uprave u Zadarskoj županiji,  Županijska skupština, kako  saznajmo od predsjednika  Odbora za Statut i poslovnik  Ivice Erlića, neće se sastati  niti Statut izmijeniti do zakonskog roka.
– Tumačenje smo zatražili  od Sabora i dobili smo odgovor da je naš upit poslan  Ministarstvu uprave uz obrazloženje da je ono nadležno,  kazao je Ivica Erlić.
Županijska skupština će,  dakle, i preko zakonskog roka čekati na odgovor iz Ministarstva uprave koje je nasljednik  Središnjeg državnog  ureda za upravu. Zajedno s  poslovima bivšeg Središnjeg  državnog ureda za upravu  novo je Ministarstvo naslijedilo i upit Zadarskog lista  na istu temu, ali iako je upit  poslan krajem lipnja, do danas nije dostavljen odgovor  jer ga, unatoč tome što su  stručne na njega odgovorile,  ministar nije stigao potpisati.  Ministar uprave Davorin  Mlakar  trenutačno je, saznajemo, na godišnjem odmoru, kao i glasnogovornica  Ministarstva Suzana Grizlje  te, kako nam je prenijela  tajnica ministra Vinka Zonjič, odgovoru u takvim okolnostima nije moguće ući u  trag.