Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Danas poskupio prigradski prijevoz

13.08.2010. 22:00
Danas poskupio prigradski prijevoz


Cijenu autobusne karte na županijskim linijama Liburnija je podignula za jednu kunu jer, kako pojašnjava Šimunov, troškovi goriva su znatno veći, čak za 700 tisuća kuna veći nego lani
“Liburnija” je danas podignula cijene karte za autobusni prijevoz na prigradskim, odnosno županijskim linijama za jednu kunu. Razlog poskupljenja županijskog autobusnog prijevoza je porast troškova goriva koji su za prvih šest mjeseci ove godine za 700 tisuća kuna veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.
Kako pojašnjava Edvin Šimunov, direktor zadarske “Liburnije”, i s najnovijim poskupljenjem cijena prigradskog autobusnog prijevoza, Zadar ostaje najjeftiniji grad u Hrvatskoj. Cijenu autobusne karte na županijskim linijama “Liburnija” je podignula za jednu kunu jer, kako pojašnjava Šimunov, troškovi goriva su znatno veći, čak za 700 tisuća kuna nego lani.
– Pokupljenja, danas više nego ikada, dočekuju na nož, no Liburnija nema izbora. Naime, porasli su troškovi poslovanja, za gorivo smo u prvih šest mjeseci ove godine potrošili 700 tisuća kuna više nego u istom lanjskom periodu, tako da moramo podignuti cijene. Porasle su cijene za prigradske, odnosno županijske autobusne linije i to za jednu kunu. Cijene u gradskom autobusnom prijevozu neće se mijenjati, govori Edvin Šimunov, ističući kako su povećani troškovi poslovanja glavni razlog današnjeg poskupljenja autobusnog županijskog prijevoza.
Unatoč povećanju troškova poslovanja te gospodarskoj krizi i recesiji, zadarska Liburnija nastavlja ulagati u vozni park kako bi se podigao standard gradskog, prigradskog i županijskog autobusnog prijevoza. Iz tog razloga, Liburnija je ovih dana raspisala poziv na nadmetanje, odnosno otvorila postupak javne nabave za kupnju rabljenog autobusa za prigradski prijevoz putnika. Vrijednost, koja je predviđena postupkom javne nabave, procjenjuje se na 420 tisuća kuna.
Kako pojašnjava Edvin Šimunov, postupak javne nabave je raspisan zbog kupnje autobusa za prigradski prijevoz putnika. Naime, Liburnija namjerava kupiti Turisthotelov autobus, star osam godina, koji oni koriste za prijevoz zaposlenika u Turističko naselje Zaton. Ako se plan realizira, Liburnija će preuzeti prijevoz Turisthotelovih zaposlenika u Zaton te uz to autobus koristiti za ostale prigradske relacije.
– Turisthotel prodaje svoje autobus koji je star osam godina. Riječ je o autobusu koji Turisthotel sada koristi za prijevoz svojih zaposlenika u Turističko naselje Zaton. Čini se da im se više to ne isplati pa autobus namjeravaju prodati. Liburnija je zainteresirana za kupnju. Ako dođemo do tog autobusa, nastavit ćemo prevoziti njihove zaposlenike u Zaton. Budući da se autobus uklapa u postojeći vozni park, koristit ćemo ga i za ostale prigradske linije, kaže Šimunov te pojašnjava kako je autobus u odličnom stanju te klimatiziran.
Prema riječima Šimunova, Turisthotelov autobus uklopit će se u Liburnijin vozni park koji broji 80 vozila. Njihova prosječna starost je 17 godina. Što se tiče autobusa koji voze na gradskim relacijama, oni su noviji, odnosno prosječne starosti ispod 7 godina. Jedna trećina autobusa je klimatizirana.
– Kriteriji koje danas moraju ispunjavati autobusi za prijevoz putnika su jako visoki. U tom smislu i nije bitno koliko je autobus star već zadovoljava li uvjete koji su nužni za prolaz na tehničkom pregledu. Naravno, da su noviji autobusi bolji, no moramo imati na umu i vremena u kojim živimo te se tome prilagoditi. Danas novi autobus košta preko 200 tisuća eura, što si ne možemo priuštiti u kriznim vremenima. Nadamo se, kako ćemo dobiti Turisthotelov autobus, što će nas stajati oko 60 tisuća eura, to si možemo priuštiti, govori Šimunov dodajući kako će Liburnija, unatoč kriznim vremenima, nastavljati ulagati u kvalitetu autobusnog prijevoza na gradskim i županijskim linijama u Zadarskoj županiji.