Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Domaće šljive po 10 kuna

13.08.2010. 22:00
Domaće šljive po 10 kuna


Proizvođači nezadovolji otkupnom cijenom koja iznosi 2,5 – 3 kune po kilogramu
Na zadarskoj tržnici od nedavno su u ponudi domaće šljive što je razveselilo sve ljubitelje ove voćne vrste. Na području Baštice, Škabrnje, Islama Latinskog, Raštevića i Polače nalaze se nasadi šljive, ali pretežito sa selekcijama kao što su čačanska rana, čačanska ljepotica i čačanska najbolja, a dio i s introduciranim talijanskim i ruskim sortama od kojih su zastupljene soriso di primavera, grossa di felisio, desertnaja i pobjeda. Sve gore nabrojene sorte pripadaju grupi sorti europskog podrijetla, a ima veliki broj sorti šljiva koje u nas nazivaju ”japanske šljive”, a zapravo su to sorte japansko – kineskog podrijetla. Zajednička osobina im je osjetljivost prema niskim temperaturama, a uzgajaju se u mediteranskom dijelu i to za potrebe tržišta u vrijeme turističke sezone. Za širenje se preporučuju black gold, black diamond, ozark premier, red beaut, friar, angeleno i mnoge druge. Prema podacima Hzpss-a u našoj županiji je svega 4 hektara zasađene šljive. Agronomi Mario Sikirić i Denis Kevrić na Baštici imaju šljivik od 1 hektar, na kojem se nalazi oko 650 stabala šljive. Nasad su podigli prije pet godina, još nije postigao puni rod, ove sezone za sada su ubrali oko 6 tona šljive. Pored ovog voća Sikirić uzgaja breskve, jabuke i vinsko grožđe. Sorte koje imaju u šljiviku su čačanska ljepotica i čačanska najbolja.
 – Čačanska ljepotica je srednje bujna sorta. Rano ulazi u rod, rađa obilno i redovito. Dozrijeva krajem srpnja, početkom kolovoza, pa je izrazito atraktivna za stolnu potrošnju. Plod je dosta krupan, mase 30-40 grama, jajolikog oblika, tamno plave boje. Nije samooplodna te su joj potrebni oprašivači (ostale čačanske sorte). Meso je čvrsto, sočno i aromatično slatko kiselkastog okusa. Koštica se lagano odvaja od mesa. Čačanska najbolja je sorta koja dozrijeva u drugoj polovici kolovoza. Nije samooplodna. Plod je vrlo krupan, mase oko 50 grama, ovalnog oblika, tamno plave boje kožice, prekrivene maškom. Meso je čvrsto, sočno, slatko kiselkastog okusa i aromatično. – rekao nam je Mario Sikirić.
Mario Sikirić je zadovoljan plasmanom na tržištu, jedna privatna firma otkupljuje sve količine koje proizvedu. Firma je to koja opskrbljuje vodeće trgovačke lance u Hrvatskoj.
– Nije mi problem robu prodati, sa tim dijelom sam zadovoljan, ali otkupna cijena bi trebala biti veća, ona danas iznosi 2,5 do 3 kune po kilogramu, dok se za breskvu dobije 5 kuna po kilogramu, tako da je nama proizvođačima puno isplativije baviti se uzgojem breskvi. Ovdašnji poljoprivrednici su savladali tehnologiju proizvodnje bresaka i jabuka, dok za šljivu ulažu veliki trud u savladavanju tehnologije jer ovo nije područje koje ima tradiciju uzgoja šljive. I to je jedan od razloga koji je utjecao na manjak šljivika. – rekao nam je Sikirić.
Za sve ljubitelje ove voćne vrste važan je podatak da zbog bogatstva raznim vitaminima i mineralima, biljnim vlaknima i prirodnim šećerima, šljiva zauzima važno mjesto u ishrani, tim više što njen sastav u biološki najprihvatljivijim oblicima ljudski organizam prihvaća. Od davnina se koristi kao prirodno sredstvo za regulaciju probave, čišćenje organizma, poticanje rada jetre i apetita. Od šljiva se pripremaju ukusni pekmezi, đemovi i marmelade.
Kuhana u vodi ili vinu s dodatkom šećera, narančine ili limunove korice i začina može biti izvrstan kompot. Odlična je u kombinaciji s različitim vrstama tijesta, od pita preko savijača do okruglica od krumpirova tijesta. U slanim jelima najviše se koristi sušena šljiva, osobito u kombinaciji sa svinjetinom, junetinom i peradi. Šljivovica, bila ona obična ili prepečenica, izvrstan je aperitiv, a može se koristiti za flambiranje slatkih i slanih delicija.
 


Povrće i voće


POVRĆE
rajčica 8
paprika 10-15
krastavac 12
mrkva 10
kelj 6-8
kupus 6
blitva 10
grah 15-25
mahune 16-20
krumpir 4-5
salata 10-12
patliđan 10
tikvice 8
kukuruz 3
VOĆE
šljive 10
breskve 12
marelice 2O
nektarine 12
kruške 15-18
naranče 12-15
limun 18-20
grožđe 12-15
jabuka 10
suhe šljive 30
kivi 18-20
lubenica 5
dinja 8
kupina 15