Gligorin paški sir pretekao 3.499 konkurenata iz cijelog svijeta

Slika korisnika admin
gligora_engleska
OSVOJILI ENGLESKU - Gligorin sin Šime i snaha Ružica u Nantwichu

Paški sir sirane „Gligora" iz Kolana na međunarodnom sajmu sireva u Nantwichu u Engleskoj, okrunjen je srebrnom medaljom. Radi se o najstarijem sajmu sireva u Engleskoj koji postoji od 1897. godine, a na njemu izlažu doista veliki i eminentni sirari. Ove godine u konkurenciji od oko 3.500 sireva iz cijeloga svijeta, prvi put je Gligora izlagao i njegov „paški sir" po izvanrednoj kvaliteti potukao je velike konkurenciju i podignut je na tron najboljih svjetskih sireva.

Prvo pa srebro

Srebrnu medalju za paški sir, podigao je mlađi član obitelji Ivana Gligore, sin Šime i snaha Ružica koji nimalo nisu skrivali zadovoljstvo.

- Ovo je veliko priznanje budući da je konkurencija u Engleskoj bila velika. Bila je to oštra borba najkvalitetnijih sireva u svijetu, Talijani su za svoj sir dobili zlato, međutim, srebro je za nas doista veliko priznanje budući da smo mi prvi put izlagali, dok su Talijani na tom sajmu prisutni od davnina, rekao je Šime.

Glava obitelji Ivan Gligora, kaže da u osvajanje međunarodnih sajmova sireva Europe nastavlja i vjeruje da će njegov paški sir kroz dvije do tri godine ipak dobiti zlatnu medalju u Engleskoj.

- U Nantwichu smo došli na poziv komisije sajma. Oni su nas pozvali budući da smo u Europi registrirani među najkvalitetnijim proizvođačima sireva. Tom pozivu nismo mogli odoljeti i krenuli smo bez ikakvih očekivanja. Naime, praksa je pokazala da kod prvog izlaganja najčešće nema priznanja već se svodi na upoznavanju tržišta, međutim, bili smo u krivu. Naš paški sir dobio je srebrnu medalju za kvalitetu, što nas posebno veseli. To priznanje je veliko jer paškim sirom promoviramo našu siranu, Kolan, otok Pag i Lijepu našu, rekao je Gligora.

Važno je reći da je Gligora doista vrsni sirar i već desetljeće poznat po kvaliteti paškog sira u svijetu. Izlagao je na sedam velikih svjetskih sajmova Europe gdje je krunjen visokim priznanjima.

Do vrhunca kvalitete

Prije nekoliko mjeseci Gligorin paški sir dobitnik je visokog priznanja Međunarodnog instituta za degustaciju i kvalitetu iz Bruxellesa „Superior Taste Award", gdje je okrunjen ocjenom najvišeg ranga - s tri zvjezdice. Od istog instituta, 2008. i 2009. godine Gligorin sir je ocijenjen s dvije zvjezdice. Prije nekoliko godina osvojio je velika priznanja i zlatnih medalja na međunarodnim sajmovima u Italiji. Važno je reći kako je paški sir Ivana Gligore bio na tržištu u 40 zemalja. Ovu jedinstvenu deliciju predstavila su gotovo sva hrvatska veleposlanstva u svijetu. Izlazak paškog sira na velika vrata svijeta nije lak, jer obitelj Gligora puno ulože kako bi svoj sir dovela do vrhunca kvalitete.

S proizvodnjom sira Gligora je krenuo 1996. godine. Prije mjesec dana premijerka RH Jadranka Kosor s ministrima svečano je otvorila novi pogon sirane Gligora koja je po opremljenosti jedna od najkvalitetnijih u Europi. Radi se investiciji teškoj oko 3 milijuna eura, a nova sirana proteže se na oko 1.800 metara četvornih u tri etaže. Ima podrum za sazrijevanja sireva, potom prizemni dio na kojoj je glavni tehnološki proces, proizvodnja sireva te kat s uredskim prostorijama i atraktivnom kušaonicom sireva od koje se proteže predivan pogled prema sjeverozapadnom dijelu otoka Paga i dijelu Kvarnera.

 

Niz certifikata
S godinama rada, paški sir proizveden u "Sirani Gligora" nosi niz certifikata: "Izvorno hrvatsko", "Zaštitu zemljopisnog podrijetla", "HACCP sustava", zatim oznaku "Hrvatskog otočnog proizvoda", dvaput je okrunjen sa zlatom Međunarodnog instituta za kvalitetu iz Bruxellesa, a radi se certifikatu „Superior Taste Award" s dvije zvjezdice te od nedavno nosi oznaku najviše kvalitete istog instituta s tri zvjezdice.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno