Josipović: Ne dirajte antifašističku ploču

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
josipovic_posjet_zadar_2
Filip BRALA
Predsjednik Republike Ivo Josipović zatražio je od Općine Dugopolje da odustane od nakane

Predsjednik Republike Ivo Josipović zatražio je od Općine Dugopolje da odustane od nakane da iz središta mjesta ukloni spomen ploče antifašistima poginulim u Drugome svjetskom ratu, te da na mjesnome groblju na jednoj spomen ploči objedini imena svih poginulih u tom razdoblju, bili oni ustaše, partizani, domobrani ili civili, doznao je naš listu u uredu predsjednika Republike. Pismo s tom porukom predsjednik Josipović poslao je predsjednici Vlade Jadranki Kosor, predsjedniku Sabora Luki Bebiću, ali i bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, koji ga je prije dva tjedna pismom upozorio na namjeru Općine Dugopolje, pozvavši ga da spriječi taj naum.

Naš list nije uspio dobiti na uvid u pismo predsjednika Josipovića, ali je pouzdano da se on suprotstavio nakani Općine Dugopolje. Vijećnici vladajućeg HDZ-a, HSS-a i HSLS-a u Općinskome vijeću nedavno su usvojili odluku o micanju spomen-ploče antifašistima i postavljanju njihovih imena uz poginule ustaše i ostale poginule u Drugom svjetskom ratu. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, međutim, tu je odluku nazvao "protucivilizacijskom". No, nije poznato je li poduzeo išta protiv vijećnika svoje stranke koji su glasali suprotno civilizacijskome stavu HSLS-a.

U svojem pismu predsjedniku Josipoviću, bivši predsjednik Republike se obratio kao počasni predsjednik Saveza antifašitičkih boraca i antifašista (SAB), ali i kao bivši predsjednik Republike. Podržavajući pismenu molbu istog sadržaja koju je Josipoviću 20. srpnja uputila predsjednica SAB-a Vesna Čulinović-Konstantinović, Mesić poručuje kako se ne smiju izjednačavati osloboditelji domovine s onima koji su se borili uz naciste i fašiste. Slaže se da je civilizacijski odati počast poginulima i s druge strane bojišnice, ali i drži da to treba biti isključivo osobna i obiteljska stvar. Sve ostalo Mesić smatra povijesnim revizionizmom.

 

Provedba odluke u rujnu
Općinsko vijeće Dugopolja svoju odluku kani provesti predstojećeg rujna. Zamisao potječe još iz 1998. Inicirao ju je dugogodišnji HDZ-ov načelnik Zlatko Ževrnja, podržali ga HSS i HSLS, ali se usprotivio SDP, zajedno sa SAB-om. Općinska je odluka objašnjena u popratnome tekstu, koji Mesić u pismu Josipoviću zove krajnje ciničnim. Ovako glasi dio tog obrazloženja: "Pojam anfifašizma tek je plašt za rehabilitaciju povijesno poraženog i europski i svjetski osuđenog (jugo)komunizma".
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika oči
imaju li o čemu pametnijem raspravljati na sjednici gradskog vjeća gledaju li kako će otvoriti koje radno mjesto što više sjednica više dnevnica a za raspravu će naći već nešto
Slika korisnika maslina
Vidi vidi SAVJETNIKA Ivinog ! Stara komunjara Stipe ! O Ivo i Stipane poile vas crne vrane !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Slika korisnika maslina
PRIJE NEG DAN OSVANE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!