Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nadbiskup Puljić zazvao ljubav sv. Kasijana

13.08.2010. 22:00
Nadbiskup Puljić zazvao ljubav sv. Kasijana


Budimo kršćani koji vjeruju i nadaju se, koji ljube Boga i bližnjega, poručio je mons. Puljić nakon što je zazvao patrona sv. Kasijana da svojom ljubavlju i nebeskim zagovorom štiti svoj Sukošan
 Blagdan Svetog Kasijana, biskupa mučenika koji u ruci nosi pisanku kojom je ubijen, a na dlanu cijeli Sukošan i njegov puk, proslavljen je jučer uz procesiju barjaka i mnoštva vjernika, koji su došli u Sukošan iz čitave okolice, brojnih turista i crkvenih velikodostojnika. Sv. Kasijan, nebeski zaštitnik župe Sukošan, slavi se i štuje i u Debeljaku.
Nakon euharistijskog slavlja u debeljačkoj crkvi Uznesenja BDM na svečanoj koncelebriranoj svetoj misi u crkvi Sv. Kasijana i na dvorištu uokolo crkve bilo je nazočno mnoštvo vjernika. No, znatno manje nego primjerice u predvečerje i tijekom Domovinskog rata.
Euharijstijsko slavlje je predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u zajedništvu sa sukošanskim župnikom don Tomislavom Sikirićem i 20-ak subraće svećenika.
– Crkva u Hrvata je crkva mučenika. Mučenici koji su se u našoj povijesti od stoljeća sedmoga svjesno izložili i svoj život založili za više slobode, mira i zadovoljstva na ovim prostorima. Njih je bilo veoma mnogo tijekom naše duge povijesti, naročito u ratu i poraću Drugog svjetskog rata, u obrani svoje zemlje i svojih ognjišta u Domovinskom ratu. Kako je rekao starokršćanski pisac: Krv mučenika sjeme je kršćana, istaknuo je nadbiskup Puljić pošto je govorio o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, crkve Sv. Mihovila u Staroj Gradiški i 211 starogradiških svećenika iz 1925. godine.
U svojoj propovijedi nadbiskup je naglasio kako je Božja riječ odgovor na sve suvremene probleme s kojim se susreće čovjek današnjice.
– Budimo kršćani koji vjeruju i nadaju se, koji ljube Boga i bližnjega, poručio je mons. Puljić nakon što je zazvao patrona sv. Kasijana da svojom ljubavlju i nebeskim zagovorom štiti svoj Sukošan.
Na tradicionalnoj procesiji uokolo Starog sela uz nepregledno mnoštvo vjerničkog puka, pored crkvenih barjaka, župnog zbora, svećenika i zadarskog nadbiskupa mons. Puljića, kip Sv. Kasijana u procesiji su nosili Frane Torbarina, Ante Miota, Ante Sudinja i Dragan Dević.
Da u Sukošanu uz procesiju i misno slavlje nemali značaj ima i opće pučko okupljanje, potvrđuju brojni improvizirani štandovi uz uobičajenu ponudu robe namijenjene uglavnom djeci i mladeži. Bilo je u Sukošanu svega, a najviše posebno uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Svetog Kasijana.
 


Legenda o Kasijanu


Sukošanska crkveno-pučka fešta Sv. Kasijana u Sukošanu i Debeljaku je jedina takva svetkovina u Hrvatskoj. Istaknuti Rimljanin i kršćanin sv. Kasijan (lat. Sanctus Cassianus, tal. San Cassiano) živio je u vrijeme vladavine cara Dioklecijana kada su bili veliki progoni kršćana. Kasijan kao biskup prvo je protjeran iz austrijskog Tirola gdje je propovijedao evanđelje, a potom oko 300. godine i iz Rima i Imole. To se nije svidjelo rimskoj vlasti pa ga je Carski namjesnik osudio na mučeništvo. Legenda o Kasijanu kaže kako su ga djeca i mladi koje je učio Evanđelju svojim pisaljkama mučili i ubili. Tako je Kasijan podnio mučeništvo 302. godine. Kršćani u Imoli pokopali su Kasijana u svojem gradu i odmah počeli slaviti kao sveca, a poslije postaje nebeski zaštitnik pokrajine Tirol. Relikvije sv. Kasijana u Sukošan su donesene prije 156 godina.