Mirisi i okusi specijaliteta iz Novigradskog mora u četvrtak su na novigradsku rivu privukli mnoge domaće i turiste na Ribarsku noć 2010. Novski ribari, kulturnjaci, općinski i turistički djelatnici još su se jednom pobrinuli da svojim gostima ponude autohtonu spizu i dobru zabavu.
Prvi štand odmah ispred zgrade Općine tradicionalno su zauzele novske žene, članice Udruge žena Sv. Katarina. A tamo svega – frigane papaline, rižoto od sipa, pržene bajame, trideset vrsta domaćih kolača, rakija od rogača i više od trideset kilograma frita pripremanih na starinski način.
Smjesu za frite je cijelu večer mijesila Lovorka, a Jadranka i Željka su ih frigale “kao navijene”. Čim bi jedna tura bila gotova, već je bila u rukama gladnih gostiju. Osim što su jako ukusne, zanimljivo je promatrati i samo pripremanje. U smjesu za frite se uroni ruka i sa žlicom se oblikuju savršene kuglice.
– Većina naših žena na ovaj način priprema frite, ali turistima je ovo atrakcija. Puno turistkinja nam je reklo da ne bi mogle to raditi. Vjerojatno im se gadi staviti ruku u smjesu, ali od nas itekako kupuju i jedu, smiju se Jadranka i Željka.
Kažu da je tajna njihovih frita upravo u miješanju.
Šetnjom dalje goste okružuju šareni baloni, gumeni bomboni, neobični suveniri, ali i dim od pečene ribe.
Na štandu ribara Marina Anzulovića ribu su pekli isti oni vrijedni ribari koji su je iz mora i izvadili, a uz vatru s gradela, atmosferu je dodatno zagrijavao bend izvedbom dalmatinskih pjesama.
– I turisti i domaći jako cijene frišku ribu, posebno kad je jedu u Novigradu, iz Novigradskog je mora, a poslužuju je i pripremaju ribari. I mogu birati što će – imamo srdele, inćune, šarune, lokarde, lignje i dva velika tunja, a sve to mogu zaliti domaćim crnim i bilim vinom, rekao je Anzulović.
Ne bi to bila Ribarska noć bez velikog kotla u kojem je Turistička zajednica općine Novigrad pripremala dagnje na buzaru. Planule su za tren.
– Od daganja želimo napraviti novigradski brend i mislim da idemo u dobrom smjeru. Zadovoljni smo s feštom, naši turisti su se stopili s domaćima što nas jako veseli i voljeli bismo ovakve fešte organizirati češće. Posebice zato što Novigrad napreduje i turistički i gospodarski, sve nas više ljudi posjećuje, imamo već najava za sljedeću sezonu, a i završava se naša lijepa riva pa se na njoj i trebaju odvijati lijepe stvari, rekla je Petra Bolanča, direktorica Turističke zajednice.
Kako bi sve ostalo u duhu izvornosti, moglo se kušati i šampionsko maslinovo ulje dr. Ivice Vlatkovića, napravljeno od maslina s novskih njiva.
– Ulje se čuva u kamenim posudama, kamenicama, onako kako se i nekad čuvalo. U svojoj kolekciji dr. Vlatković ima desetak kamenica, svaka od različitog kamena – zadarskog, bračkog, dubrovačkog… Ljudi koji kušaju, su uglavnom oduševljeni uljem, rekle su na njegovom štandu Dajana i Iva, djevojke u novigradskim narodnim nošnjama.
Malo ribe, malo daganja i domaćeg vina i punih želudaca ljudi su se vratili ispred zgrade Općine gdje ih je zabavljala Maja Šuput. Uz feštarske tonove, ples i pjesma potrajali su dugo u noć.
najnovije
najčitanije
INFOteka turizma
PROMIDŽBENI ADUTI
KADIJA: Već godinama potičemo projekte usmjerene na razvoj proizvoda posebnih interesa
Županija
nesrazmjer
Na Viru ima 4.647 osoba s prijavljenim prebivalištem
Hrvatska
DIP
Danas u ponoć istječe rok za kandidature, očekuje se prilična gužva na Markovom trgu
Scena
Christopher Nolan
Nakon osvojenih Oscara, slavni redatelj dobit će i vitešku titulu
Crna Kronika
KRAĐE
U Radovinu ukrao moto-kultivator s priključkom, u Zadru otuđen parfem i kozmetički preparati
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE