Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pronevjera milijunskih kredita bez pokrića

13.08.2010. 22:00
Pronevjera milijunskih kredita bez pokrića


Kulterera se sumnjiči za pronevjeru, pa mu prijeti zatvorska kazna i do deset godina. Hrvatskoj javnosti posebno je zanimljiva uloga nekadašnjeg premijera Ive Sanadera u poslovima HBAA u Hrvatskoj, te istarskog župana Ivana Jakovčića
Wolfgang Kulterer, nekadašnji direktor austrijske Hypo banke Alpe-Adria (HBAA), uhićen je jučer ujutro u Koruškoj, prenose austrijski mediji. Kulterer se smatra ključnom figurom u najvećoj austrijskoj bankarskoj aferi koja se iz mnogih razloga povezuje i s Hrvatskom. Sumnjiči ga se za pronevjeru, odnosno za odobravanje milijunskih kredita bez pokrića, a ukoliko se sumnje pokažu točnima prijeti mu zatvorska kazna u visini i do deset godina. Zajedno s Kultererom austrijska je policija uhitila i jednu od njegovih bliskih suradnica, čiji je identitet zasad nepoznat. Tijekom jučerašnjeg dana obavljen je pretres deset poslovnih i privatnih prostora u Beču i u Koruškoj.
Wolfgang Kulterer u Hypo ulazi sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća te se uskoro probija na rukovodeće pozicije. Na čelu Uprave HBAA ostaje sve do 2006. godine, a pod njegovim se rukovodstvom mala regionalna banka brzo i silovito proširila po regiji jugoistočne Europe, prvenstveno zahvaljujući poslovanju po Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Uspješno širenje po navedenim područjima vjerojatno ne bi bilo moguće bez uspješne komunikacije s lokalnim političarima, pa se tako vjeruje kako Kulterer ima sve informacije o tome s kojim je političarima surađivano i pod kojim kojim uvjetima.
Pritisci na guvernera
Hrvatskoj javnosti je u zadnje vrijeme posebno zanimljiva uloga nekadašnjeg premijera Ive Sanadera u poslovima HBAA u Hrvatskoj, pogotovo nakon što je svojevremeno Sanader osobno pritiskao guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog kako bi se odobrila prodaja hrvatske Hypo banke bavarskom BLB-u (Bayerische Landesbank) – istrage financijskih malverzacija vode se, naime, i oko ove prodaje. Zbog brojnih poslova HBAA s nekretninama u Istri hrvatskoj je javnosti – pored Sanadera – zanimljiva i komunikacija između Kulterera i Ivana Jakovčića.
Wolfgang Kulterer već je jednom pravomoćno osuđen, u studenom 2008. godine – i to zajedno s još jednim akterom afere Hypo, Güntherom Striedingerom – za lažno računovodstvo te je za to osuđen na kaznu od 140 tisuća eura. Kulterera su, međutim, austrijski i njemački mediji češće spominjali kao svjedoka u istragama o poslovima Hypo banke i dodjeljivanju privilegiranih kredita pojedincima u Hrvatskoj. U austrijskim se medijima navodilo kako je Kulterer tijekom svjedočenja spominjao Vladimira Zagorca, Brunu Orešara te Ninoslava Pavića kao osobe koje su dobivale povlaštene kredite od Hypo banke.
Špekulacije političara
Istraga poslovanja Hypo banke dovela je do sada do 40-ak osumnjičenika i više stotina milijuna eura sumnjivih kredita. Austrijski istražitelji su za prijevaru i zlouporabu ovlasti podigli prijave i protiv Günthera Striedingera, a nedavno se pojavila informacija da će ih se teretiti i za kriminalno udruživanje s Vladimirom Zagorcem.
– Postoji sumnja da se Hypo banka u Hrvatskoj bavila špekulacijama nekretninama, surađivala sa političarima, investitorima te nastupala kao investitor i davatelj kredita u sumnjivim poslovima. U rujnu će se nastaviti istraga o poslovima Hypo banke u Hrvatskoj u kojoj bi se trebale rasvijetliti okolnosti mnogih problematičnih kredita koje je ova banka davala tijekom proteklih godina. Radi se o financiranju desetak sumnjivih poslova kojima je vrijednost oko 200 – 300 milijuna eura, a među kojima je projekt “Skiper” u Istri – rekao je Rolf Holub, predsjednik koruškog parlamentarnog istražnog povjerenstva za aferu Hypo, kada je prije dva mjeseca posjetio Hrvatsku. Holub je tom prilikom istaknuo i kako je za istraživanje sumnjivog poslovanja Hypo banke u Hrvatskoj te njezine sprege s politikom prilikom financiranja problematičnih investicija ključno svjedočenje guvernera Rohatinskog o događajima iz ljeta 2007. godine, kada su bavarski premijer Edmund Stoiber, hrvatski premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker otvoreno pritiskali Rohatinskog kako bi hrvatska Hypo banka bila prodana Bavarcima.
 


Hypo podržava istragu


Hypo grupa i Hypo Alpe-Adria Banka u Hrvatskoj izrazile su podršku istrazi ranijeg poslovanja, ali nisu željele komentirati uhićenje bivšeg predsjednika uprave austrijske središnjice Wolfganga Kulterera.
– Hypo grupa i Hypo Alpe-Adria-Banka ne komentiraju rad istražnih organa i javnog tužiteljstva. Ono što možemo reći je da u potpunosti podupiremo istragu veznu uz poslovanje u prošlosti te da je u našem interesu da se ti događaji rasvijetle čim prije kako bi se nastavilo s uspješnim poslovanjem u budućnosti, navode iz Hypo Alpe-Adria Banke u Hrvatskoj, kao odgovor na upit našeg lista.