Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Recesija je usporila, ali nije zaustavila projekte

13.08.2010. 22:00
Recesija je usporila, ali nije zaustavila projekte


Zajedno smo stvorili mnogo toga na što možemo biti ponosni, kazao je Ramić spominjući novu rivu, dječji vrtić, nogostupe, asfaltirane ulice, ulaganje u elektrifikaciju i druge projekte
Uz brojne uzvanike, jučer je u povodu Dana općine u Hotelu Alan održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Starigrad. Prije sjednice na Novom groblju položeni su vijenci u čast poginulih za domovinu.
Jure Tomić, predsjednik vijeća, pozdravio je okupljene te je pozvao sve da konstruktivnim prijedlozima za poboljšanje života na području općine, ali i mogućim kritikama, jave u jedinstveni upravni odjel kako bi život na području Starigrada bio što ugodniji. Krsto Ramić, načelnik Općine, osvrnuo se na proteklo razdoblje i kazao kako u kriznoj stvarnosti treba zajednički usmjeriti pogled u budućnost te je zahvalio svima onima koji pomažu da Općina Starigrad postane mjesto boljeg, sretnijeg i ugodnijeg života za sve žitelje.
Mnogo dobroga i poneka pogreška
– Neizmjerno sam sretan što sam imao čast sudjelovati u vođenju Općine Starigrad u prijelomnim godinama njezinog stvaranja. Nastojimo voditi svojevrsni preporod općine od infrastrukture do socijalne politike i kulture. Zajedno smo stvorili mnogo toga na što možemo biti ponosni, kazao je Ramić spominjući novu rivu, dječji vrtić, nogostupe, asfaltirane ulice, ulaganje u elektrifikaciju i druge projekte.
– Ne bježim od činjenice da smo u proteklom razdoblju napravili i poneku grešku ili propust, jer ljudski je griješiti. Žao mi je što nismo uspjeli završiti neke projekte, ali od njih ne odustajemo već nam je to obveza za budućnost. Kriza i recesija usporila je realizaciju zacrtanih planova, jer na prvom mjestu nam je očuvanje standarda naših žitelja, kazao je Ramić ističući kako će se učiniti sve da se ne ukinu stečena socijalna prava i oblici pomoći mještanima Starigrada.
– Vrijeme je za novi iskorak i promjenu ponašanja. Pozvani smo stvarati Općinu Starigrad kao turističko, gospodarsko i kulturno središte ovog dijela županije i Hrvatske. Iako sve radnje koje će nas dovesti do cilja još uvijek nisu vidljive, moram izraziti uvjerenje kako uspijevamo odgovoriti tim potrebama i izazovima te da ćemo imati što ostaviti za budućnost, kazao je Ramić dodajući da je mnogo toga ostvareno zahvaljujući pomoći Božidara Kalmete, Stipe Zrilića, Zorana Šikića, Tomislava Tomića te saborskih zastupnika Nevenke Marinović, Ane Lovrin, Ive Grbića, Branka Kutije i drugih.
Stvoreni preduvjeti za razvoj
Zamjenik župana Đani Bunja kazao je kako će se u budućnosti županija pozabaviti strateškim razvojem turizma, koji se temelji na prirodnim bogatstvima te da je proračun županije skroman, pa tako i pomoć Starigradu te da se nada kako će još pomoći do kraja godine.
Nevenka Marinović, saborska zastupnica, kazala je kako joj je drago što je bila dio projekata napravljenih u Starigradu te da je svaki trenutak uložen u te projekte i sve što je uloženo bilo vrijedno.
– Stvoreni su osnovni preduvjeti, infrastrukturni projekti, za jedan intenzivniji, bolji i brži razvoj ove općine. Sada je vrijeme kada treba kreirati vašu budućnost i iskazati koji je to pravac u kojem se želi nastaviti u sljedećih 20 godina na ovom prekrasnom području, kazala je Marinović dodajući kako im stoji na raspolaganju.
Nakon svečane sjednice u Hotelu Alan održan je i bogati domjenak za sve okupljene.
 


Nagrade i zahvalnice zaslužnima


Na samom kraju sjednice podijeljene su zahvalnice i nagrade Općine Starigrad. Tako su zahvalnicu dobili Hrvatske šume za izgradnju protupožarnih šumskih puteva, PU zadarska za otvaranje policijskog ureda i Tomislav Tomičić za izniman doprinos u razvoju sustava zaštite i spašavanja. Nagradu Općinskog vijeća za izuzetna ostvarenja u sportu dobio je Ante Krapić, koji je u KK Zaboku postao najbolji igrač kluba u A1 ligi.
Nagradu za iznimno djelo dobila je patronažna medicinska sestra Marija Milovac, koja svoj posao obavlja na velikom prostoru Općine Starigrad, uključujući udaljene velebitske zaseoke, a najveći dio terena prelazi pješice.
Grb Općine Starigrad dodijeljen je zdravstvenoj ustanovi za liječničku djelatnost Bamofarm, liječničkoj jedinici Starigrad za razvoj primarne zdravstvene zaštite. Kako je obrazloženo, djeluju od 1995. godine, izdavanjem lijekova i pružanjem zdravstvenih usluga u radnom vremenu i izvan njega djeluju na dobrobit stanovnika i gostiju Općine Starigrad. Grb je preuzela ravnateljica Zdravka Marasović.